|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Çayır Mera Ve Yem Bitkileri |
|
Dersin Kodu |
: |
BKP206 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. VEYİS TANSI Prof.Dr. HASAN GÜLCAN Prof.Dr. RÜŞTÜ HATİPOĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Yem Bitkilerinin tarımsal üretimdeki yeri ve önemini bilir Yetiştirilecek yembitkisi türlerinin sınıflandırılması ve bitkisel özelliklerini bilir Yem Bitkilerinin yetiştirilmesi ve amenajmanınını bilir Çayır ve mera kavramlarını bilir Çayır-meralarının sürdürülebilir kullanım esaslarını bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yem bitkilerinin önemi, vejetatif ve generatif özellikleri ve teşhisi, adaptasyonu, ülkemiz için önemli olanlarının yetiştiriciliği ve çayır-mera ekosistemlerinin sürüdürülebilir kullanım esaslarını öğretmek. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Dersi içeriği üç aşamada özetlenebilir
1. buğdaygil yem bitkilerini önemi, tanıtımı ve yetiştiriciliğine ilişkin konular
2. baklagil yem bitkilerini önemi, tanıtımı ve yetiştiriciliğne ilişkin konular
3. çayır- meraların rolü ve amenajmanına ilişkin konular
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Buğdaygil yembitkileri kültürünün önemi, tarihçesi |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
2 |
Buğdaygil yembitkilerinin bitkisel özelliklerinin tanıtılması ve sınıflandırılması |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
3 |
Buğdaygil yembitkilerinin yetiştirme tekniği |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
4 |
Önemli serin iklim buğdaygil yembitkileri |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
5 |
önemli sıcak mevsim buğdaygil yembitkileri |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
6 |
Baklagil yembitkileri kültürünün önemi, tarihçesi |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
7 |
Baklagil yembitkilerinin bitkisel özelliklerinin tanıtılması ve sınıflandırılması |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
8 |
Baklagil yembitkilerinin İklim ve Toprak istekleri |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
9 |
Bazı önemli baklagil yembitkisi türlerinin yetiştirme tekniği |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
10 |
Ara sınav |
Sınava hazırlanma |
Yazılı sınav |
|
11 |
Doğal Kaynaklar İçersinde Çayır-Mera Ekosistemlerinin Yeri ve önemi |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
12 |
Çayır ve Mera Ekosistemlerinim Yapı ve İşlevleri |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
13 |
Çayır-Mera Ekosistemlerinin Hayvansal Üretimdeki ve Doğal Çevrenin Korunmasındaki Yeri ve Önemi |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
14 |
Meraların sürdürülebilir kullanım esasları |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
15 |
Çayırların sürdürülebilir kullanım esasları ve ot muhafaza teknikleri |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Sınava hazırlanma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Yembitkileri. Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri 2009. (Editörler R.Avcıoğlu, Hatipoğlu,R., Karadağ, Y.). Cilt III. 737–738. TC Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Yayınları İzmir. Ekim, 2009. ISBN:978–606–60864–1–0 (3.c).843 Sayfa.
Sağlamtimur, T., Tansı, V. Baytekin H. (1988) Yembitkileri Yetiştirme, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Yayın No: 74. 238 s.,
Açıkgöz, E. ( 2001)Yem Bitkileri.3.Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No.182.Vip Aş. Yayın No.58, s:94-105, Bursa.,
Forages An Introduction to Grasland Agriculture 2003. Sixth edition.. Volume I. Iowa State Univ. Pres. R.F. Barnes, C.J. Nelson, M. Collins, K.J. More, (editors), Forages The science of grassland africulture. 2003. Sixth edition.. Volume II. Iowa State Univ. Pres. R.F. Barnes, C.J. Nelson, K.J. More, M. Collins, (editors)
Tükel, T, ve Hatipoğlu, R. 1997. Çayır-Mer´a Amenajmanı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 191 Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: A-59
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. |
0 |
|
2 |
Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. |
0 |
|
3 |
Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma |
4 |
|
4 |
Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. |
0 |
|
5 |
Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma |
0 |
|
6 |
Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi |
0 |
|
7 |
Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. |
0 |
|
8 |
Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. |
0 |
|
9 |
Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. |
3 |
|
10 |
Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır |
4 |
|
11 |
Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir.
|
0 |
|
12 |
Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur |
3 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
3 |
6 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 66 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.64 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|