Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Çayır Mera Ve Yem Bitkileri

Dersin Kodu : BKP206

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. VEYİS TANSI
Prof.Dr. HASAN GÜLCAN
Prof.Dr. RÜŞTÜ HATİPOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Yem Bitkilerinin tarımsal üretimdeki yeri ve önemini bilir
Yetiştirilecek yembitkisi türlerinin sınıflandırılması ve bitkisel özelliklerini bilir
Yem Bitkilerinin yetiştirilmesi ve amenajmanınını bilir
Çayır ve mera kavramlarını bilir
Çayır-meralarının sürdürülebilir kullanım esaslarını bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Yem bitkilerinin önemi, vejetatif ve generatif özellikleri ve teşhisi, adaptasyonu, ülkemiz için önemli olanlarının yetiştiriciliği ve çayır-mera ekosistemlerinin sürüdürülebilir kullanım esaslarını öğretmek.

Dersin İçeriği : Dersi içeriği üç aşamada özetlenebilir 1. buğdaygil yem bitkilerini önemi, tanıtımı ve yetiştiriciliğine ilişkin konular 2. baklagil yem bitkilerini önemi, tanıtımı ve yetiştiriciliğne ilişkin konular 3. çayır- meraların rolü ve amenajmanına ilişkin konular

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Buğdaygil yembitkileri kültürünün önemi, tarihçesi Ön okuma Sunum ve tartışma
2 Buğdaygil yembitkilerinin bitkisel özelliklerinin tanıtılması ve sınıflandırılması Ön okuma Sunum ve tartışma
3 Buğdaygil yembitkilerinin yetiştirme tekniği Ön okuma Sunum ve tartışma
4 Önemli serin iklim buğdaygil yembitkileri Ön okuma Sunum ve tartışma
5 önemli sıcak mevsim buğdaygil yembitkileri Ön okuma Sunum ve tartışma
6 Baklagil yembitkileri kültürünün önemi, tarihçesi Ön okuma Sunum ve tartışma
7 Baklagil yembitkilerinin bitkisel özelliklerinin tanıtılması ve sınıflandırılması Ön okuma Sunum ve tartışma
8 Baklagil yembitkilerinin İklim ve Toprak istekleri Ön okuma Sunum ve tartışma
9 Bazı önemli baklagil yembitkisi türlerinin yetiştirme tekniği Ön okuma Sunum ve tartışma
10 Ara sınav Sınava hazırlanma Yazılı sınav
11 Doğal Kaynaklar İçersinde Çayır-Mera Ekosistemlerinin Yeri ve önemi Ön okuma Sunum ve tartışma
12 Çayır ve Mera Ekosistemlerinim Yapı ve İşlevleri Ön okuma Sunum ve tartışma
13 Çayır-Mera Ekosistemlerinin Hayvansal Üretimdeki ve Doğal Çevrenin Korunmasındaki Yeri ve Önemi Ön okuma Sunum ve tartışma
14 Meraların sürdürülebilir kullanım esasları Ön okuma Sunum ve tartışma
15 Çayırların sürdürülebilir kullanım esasları ve ot muhafaza teknikleri Ön okuma Sunum ve tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı Sınava hazırlanma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Yembitkileri. Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri 2009. (Editörler R.Avcıoğlu, Hatipoğlu,R., Karadağ, Y.). Cilt III. 737–738. TC Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Yayınları İzmir. Ekim, 2009. ISBN:978–606–60864–1–0 (3.c).843 Sayfa.
 Sağlamtimur, T., Tansı, V. Baytekin H. (1988) Yembitkileri Yetiştirme, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Yayın No: 74. 238 s.,
 Açıkgöz, E. ( 2001)Yem Bitkileri.3.Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No.182.Vip Aş. Yayın No.58, s:94-105, Bursa.,
 Forages An Introduction to Grasland Agriculture 2003. Sixth edition.. Volume I. Iowa State Univ. Pres. R.F. Barnes, C.J. Nelson, M. Collins, K.J. More, (editors), Forages The science of grassland africulture. 2003. Sixth edition.. Volume II. Iowa State Univ. Pres. R.F. Barnes, C.J. Nelson, K.J. More, M. Collins, (editors)
 Tükel, T, ve Hatipoğlu, R. 1997. Çayır-Mer´a Amenajmanı. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Genel Yayın No: 191 Ç.Ü. Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: A-59
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 2 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. 0
2 Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. 0
3 Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma 4
4 Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. 0
5 Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma 0
6 Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi 0
7 Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. 0
8 Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. 0
9 Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. 3
10 Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır 4
11 Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir. 0
12 Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur 3
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 3 6
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 66
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.64
Dersin AKTS Kredisi: 3