Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Özel Meyveciliği

Dersin Kodu : BBP380

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SEVGİ PAYDAŞ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Meyvecilikle ilgili temel kavramları bilir.
Türkiye´de yetiştiriciliği yapılan önemli meyve türlerinin yetiştirilme tekniklerini bilir.
Önemli türlerle meyve bahçesi kurmayı bilir.
Meyve bahçelerinin bakım işlemlerini yapmayı ve sorunlarını çözmeyi kavrar. Solve problem about growing and made care process at important fruit species.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen meyve tür ve çeşitleri, üretim miktarları, yetişme alanları ile yumuşak çekirdekli, sert çekirdekli, sert kabuklu, üzümsü, tropik ve subtropik meyve yetiştiriciliği ile yetiştiricilik sorunlarını anlatmak, bu gruplarda önemli miktarda yetiştirilen meyve türlerinin yetiştiriciliğini öğretmek.

Dersin İçeriği : Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen meyve tür ve çeşitleri, üretim miktarları, yetişme alanları ile önemli meyve gruplarının yetiştiricilik sorunlarını, bunları çoğaltma, bahçe kurma, önemli hastalık ve zararlıları ile derim sonrası işlemler.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bitki Koruma Bölümü dersliği


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda bilgiler ile Türkiye ve Dünya’da Meyvecilik Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
2 Meyve gruplarının genel sınıflaması üretim miktarları ve ticareti Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
3 Yumuşak çekirdekli meyveler ve önemli türleri (elma-armut-ayva yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
4 Sert çekirdekli meyveler ve önemli türleri (kayısı-şeftali-nektarin yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
5 Sert çekirdekli meyveler ve önemli türleri (erik-kiraz-vişne yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
6 Sert kabuklu meyveler ve önemli türleri (badem-antepfıstığı yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
7 Sert kabuklu meyveler ve önemli türleri (fındık-ceviz-kestane yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
8 Üzümsü meyveler ve önemli türleri (çilek ve diğer üzümsü meyve yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
9 ARA SINAV Ders notundan ilgili konuya çalışma Yazılı sınav
10 Subtropik meyveler ve önemli türleri (portakal-mandarin yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
11 Subtropik meyveler ve önemli türleri (limon-altıntop yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
12 Subtropik meyveler ve önemli türleri (zeytin-nar yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
13 Subtropik meyveler ve önemli türleri (incir- trabzon hurması yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
14 Subtropik meyveler ve önemli türleri (muz-yenidünya yetiştiriciliği) Ders notundan ilgili konuya çalışma Düz Anlatım, Görsel Sunum, Tartışma
15 Uygulama Ders notundan ilgili konuya çalışma Bahçede Bilgi Vermek,Tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI Ders notundan ilgili konuya çalışma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu Genel Meyvecilik (S. Özbek) Genel Meyvecilik (R. Gerçekçioğlu, Ş. Kurnaz, A. Soylu) Özel meyvecilik (S. Özbek) Ilıman iklim meyve türleri (Cilt I-Sert Çekirdekli Meyveler) Ilıman iklim meyve türleri (Cilt II-Yumuşak Çekirdekli Meyveler) Ilıman iklim meyve türleri (Cilt III-Sert Kabuklu Meyveler) Zeytin (M. TahaÖzkaya) İnternet Kaynakları (faostat, yerli yabancı araştırma makaleleri vs)
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 0 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Bitki sağlığı alanında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunların belirlenmesi ve etmenlerin tanınması için gerekli donanıma sahip olur. 2
2 Bitki Koruma sorunlarının çözümü için sahip olduğu bilgileri kullanarak, doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliği ön planda tutarak en uygun ekonomik mücadele yöntemini seçer. 3
3 Mesleki bilgilerini tarımın ilgili paydaşlarına aktarabilme, üretici ve uygulayıcı kuruluşlarla iletişim kurabilme becerisi kazanma 5
4 Savaş yöntemlerinin pratikte doğru uygulanmasını sağlar ve sonuçlarını değerlendirerek yorumlar; kimyasal savaş yönteminin kullanılması gerektiği durumlarda talimatlara göre uygulanabilecek pestisitleri belirleyerek reçete yazar. 2
5 Bitki koruma alanında teknoloji uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma 2
6 Laboratuar kullanma, bitki koruma alanında laboratuarda hastalık, zararlı ve yabancı otların teşhis, araştırma amaçlı üretim vb. analizlerini yapma, sonuçları değerlendirme, yorumlama ve rapor etme becerisi 1
7 Meslek etiğine saygılı olma, Bitki Koruma ile ilgili ortaya çıkan sorunları yasal mevzuat ve yönetmelikler çerçevesinde anlama ve çözüm yöntemleri geliştirme yeteneği kazanma. 3
8 Gerekli teknolojileri kullanarak Bitki Koruma ile bilgilere ulaşır kendi bilgileri ile sentezleyerek yazılı ve sözlü sunumlar yapar. 2
9 Bilimsel araştırmanın temel yöntemlerini kavrama, bilimsel yöntemlerle çözümleyebilme becerisi kazanır. 4
10 Mesleğiyle ilgili konularda bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanır, uygulamalarda işe ilişkin güvenliği gözetir; mesleki etik sorumluluğu kazanır 3
11 Kültür bitkisi yetiştiriciliğinde verim kaybına neden olan etmenlerin biyolojisi, ekolojisi, sistematiği, mücadele yöntemleri vb. Bitki Korumanın genel konularını öğrenir. 3
12 Genelde Ziraat Mühendisliği, özelde de Bitki Koruma alanında yeterli altyapıya sahip olur 4
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 70
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.8
Dersin AKTS Kredisi: 3