Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Geleneksel Et Ürünleri Teknolojisi

Dersin Kodu : GM-674

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Geleneksel et ürünleri üretiminde kullanılan temel işlemleri ve önemini bilir
Et ürünleri üretiminde kullanılan hammaddeleri ve katkı maddelerini bilir.
Geleneksel et ürünlerinin üretim aşamalarını detaylı olarak bilir
Geleneksel et ürünlerinin üretiminde karşılaşılan problemleri, çözüm yollarını ve son üründeki kalite kriterlerini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, geleneksel et ürünleri üretiminde kullanılan temel işlemleri ve üretim aşamalarını öğretmek ve ayrıca geleneksel et ürünlerinin üretiminde karşılaşılan problemleri, çözüm yollarını ve son üründeki kalite kriterlerini tartışmaktır.

Dersin İçeriği : Et ürünlerinin sınıflandırılması. Pastırma, kavurma, sucuk, sosis, salam vb. geleneksel et ürünleri üretim teknolojisi.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Et ürünlerinin sınıflandırılması ve geleneksel et ürünleri teknolojisine giriş Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Et ürünleri üretiminde kullanılan makineler ve temel işlemler Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Et ürünleri üretiminde kullanılan hammadde ve katkı maddeleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Starter kültürler, doğal ve yapay kılıflar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Sucuk üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Emülsiyon tipi et ürünleri üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Salam üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV Sınava hazırlık Yazılı
9 Sosis üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Pastırma üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Kavurma üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Et konservesi üretim teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Döner ve döner üretimi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Köfte ve Burger üretimi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Jöle işkembe ve füme dil üretimi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö., 1997. Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Yayınları: 786. Erzurum
 Öztan, A., 2009. Et Bilimi ve Teknolojisi. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 19. Ankara
 Anar, Ş. 2010. Et ve Et Ürünleri Teknolojisi. Dora Basım-Yayın Dağıtım, Bursa.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 1 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 0
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 0
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 3
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 5
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 5
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 3
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 3
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 5
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 3
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 15 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6