Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Kaynak Organizasyonu ve Etkili Sunum Teknikleri

Dersin Kodu : GM-656

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : EndNote programı ile internette bibliyografik veri tabanlarının taranmasını bilir
Kaynakların, .pdf dosyalarının ve diğer dosyaların organizasyonunu bilir
EndNote programı ile makale yazımında Kaynaklar bölümünün oluşturulmasını bilir
Sunum hazırlamada ve sunumunda kullanılacak etkili sunum tekniklerini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : EndNote programı kullanımı ile internette bibliyografik veri tabanlarının taranması, kaynakların, PDF dosyalarının ve diğer dosyaların organizasyonu ve makale yazımında kullanımı. Sunumların hazırlanmasında ve sunulmasında kullanılabilecek etkili sunum teknikleri.

Dersin İçeriği : Endnote Kullanımı ile kaynakları yönetilmesi Bibliyografik veri tabanlarının taranması Makale yazımında EndNote kullanımı Etkili sunum teknikleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş: kaynak, kaynakça ve alıntı Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Kaynak yönetimi programları ve EndNote Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Giriş: EndNote kütüphanesi oluşturma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 EndNote seçenekler bölümünün düzenlenmesi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 EndNote kaynak girişi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Online veritabanlarında tarama yapma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Kaynak verilerinin Endnote programına aktarımı Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV tekrar sınav
9 EndNote kütüphanesinin taranması ve akıllı grup olarak kaydedilmesi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Microsoft Word ile bir makale yazarken EndNote programının kullanılması I Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Microsoft Word ile bir makale yazarken EndNote programının kullanılması II Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Giriş: Etkili sunu hazırlama teknikleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Microsoft PowerPoint ile etkili bir sunu hazırlama Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Giriş: Etkili sunum yapma teknikleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Microsoft PowerPoint ile hazırlanmış bir sununun etkili sunumu Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI tekrar sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
Diğer Kaynaklar  King et al., 2001. Thinking Visually: Graphic Tips for Technical Presentations. Food Technology, 55:49-56.
 Rupnow et al. 2001. Thinking Verbally: Communication Tips for Technical Presentations. Food Technology, 55:46-48.
 EndNote Getting Started Guide. 2011. Thomson Reuters.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 1 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 5
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 0
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 5
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 0
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 3
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 3
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 5
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 0
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 0
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 4
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 0
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 15 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6