|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Kaynak Organizasyonu ve Etkili Sunum Teknikleri |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-656 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
EndNote programı ile internette bibliyografik veri tabanlarının taranmasını bilir Kaynakların, .pdf dosyalarının ve diğer dosyaların organizasyonunu bilir EndNote programı ile makale yazımında Kaynaklar bölümünün oluşturulmasını bilir Sunum hazırlamada ve sunumunda kullanılacak etkili sunum tekniklerini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
EndNote programı kullanımı ile internette bibliyografik veri tabanlarının taranması, kaynakların, PDF dosyalarının ve diğer dosyaların organizasyonu ve makale yazımında kullanımı. Sunumların hazırlanmasında ve sunulmasında kullanılabilecek etkili sunum teknikleri. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Endnote Kullanımı ile kaynakları yönetilmesi
Bibliyografik veri tabanlarının taranması
Makale yazımında EndNote kullanımı
Etkili sunum teknikleri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bölüm derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş: kaynak, kaynakça ve alıntı |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Kaynak yönetimi programları ve EndNote |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Giriş: EndNote kütüphanesi oluşturma |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
EndNote seçenekler bölümünün düzenlenmesi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
5 |
EndNote kaynak girişi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
6 |
Online veritabanlarında tarama yapma |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Kaynak verilerinin Endnote programına aktarımı |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
8 |
ARA SINAV |
tekrar |
sınav |
|
9 |
EndNote kütüphanesinin taranması ve akıllı grup olarak kaydedilmesi |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
10 |
Microsoft Word ile bir makale yazarken EndNote programının kullanılması I |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Microsoft Word ile bir makale yazarken EndNote programının kullanılması II |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Giriş: Etkili sunu hazırlama teknikleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Microsoft PowerPoint ile etkili bir sunu hazırlama |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Giriş: Etkili sunum yapma teknikleri |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
15 |
Microsoft PowerPoint ile hazırlanmış bir sununun etkili sunumu |
Ders materyalindeki konuları okuma |
Düz anlatım, tartışma |
|
16/17 |
YIL SONU SINAVI |
tekrar |
sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
King et al., 2001. Thinking Visually: Graphic Tips for Technical Presentations. Food Technology, 55:49-56.
Rupnow et al. 2001. Thinking Verbally: Communication Tips for Technical Presentations. Food Technology, 55:46-48.
EndNote Getting Started Guide. 2011. Thomson Reuters.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
5 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
0 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
5 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
0 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
3 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
3 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
3 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
5 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
0 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
0 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
4 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
0 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
15 |
15 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
20 |
20 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 139 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|