Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Özel Durumlarda Beslenme

Dersin Kodu : GM-530

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı :

Dersin Öğrenme Kazanımları : özel durumlarda ve hastalıkta beslenme planlamayı bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Özel durumlarda beslenme planlaması yapabilmeyi öğretmektir.

Dersin İçeriği : Gebelikte,emziklilikte,bebeklikte,çocuklukta,ergenlikte,yaşlılıkta,sporcularda,işçilerde beslenme;hastalıklarda beslenme.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Sınıf dersliği


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gebelikte Beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
2 Emziklilikte Beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
3 Bebeklik Dönemi Beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
4 Bebek Besinlerinin Hazırlanması Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
5 Çocukluk Dönemi Beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
6 Hasta Çocuk Beslenmesi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
7 Metabolik Hastalıklarda Beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
8 Ara sınav Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
9 Ergenlik Dönemi Fizyolojik Değişiklikler Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
10 Ergenlik Dönemi Beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
11 Yaşlılık Dönemi Fizyolojik Değişiklikler Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
12 Yaşlılık Dönemi Beslenme Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
13 İşçi Beslenmesi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
14 Sporcularda Beslenme ,Sağlık,Performans İlişkisi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
15 Sporcu Beslenmesi Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler ""Düz anlatım, soru-cevap, tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı "


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1-Thomas B.2001.Manual of Dietetic Practice,Third edition,Blockwell Scientific Publication,Cambridge.
 2-Bender D.A. 2002.Introduction to Nutrition and Metabolism.Taylor & Francis Inc,London.
 3- Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press, New York.
 4- Baysal, A. , 2006. Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
 5- Martha, H., Stipanuk, 2000. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 1 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 3
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 3
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 3
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 4
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 3
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 4
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 5
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 4
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 12 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6