Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Mühendisliğinde Bilimsel Araştırma ve Analiz Yöntemleri

Dersin Kodu : GM-689

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Bilimsel araştırmanın temellerini ve bilginin kaynağı ve problem çözmenin pratik dayanaklarını bilir
Bilimin tanımı ve işlevlerini, araştırma yöntembilimini ve niteliklerini bilir
Bilimsel yöntemin temel aldığı görüşleri, tanımını, aşamalarını ve niteliklerini bilir
İstatistik öğrenmenin nedenlerini, günlük hayatta ve bilimsel çalışmalardaki yeri ve önemini anlar
Paket programa (SPSS) veri girişini ve temel menü özelliklerini bilir
Bazı deneme planlarını ve bu deneme planlarına uygun verilerin SPSS paket programı ile analizini ve çıktıların yorumlanmasını bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, öğrencilere bilimsel araştırma yöntemlerinin temelini ve Gıda mühendisliği bölümünde yapılacak olan çalışmalarda kullanılabilecek temel istatistiksel analiz yöntemlerini öğretmektir.

Dersin İçeriği : Bilimsel araştırmanın temelleri. Araştırma türleri. Araştırma sürecinin aşamaları. Bilimsel araştırmada etik. Tek yönlü varyans analizi. Sabit Etkili model (The fixed effects one-way model). Grup ortalamaları arasında çoklu karşılaştırma. Rassal Etkili model (The random effects one-way model). Deneme planları. Deneme birimi ve tekerrür. Bloklama. Tesadüf blokları deneme planı. Faktöriyel denemeler. İç-içe sınıflanmış ve split-plot deneme planları. SPSS ve SAS örnekleri ve uygulamaları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Bilimsel araştırma yönteminde temel kavram, ilke ve yaklaşımlar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Bilginin kaynağı ve problem çözmenin pratik dayanakları Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Bilim: tanımı ve işlevleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Bilimin türleri ve araştırma yöntembilimi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Bilimsel yöntem: tanımı, aşamaları ve nitelikleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Bilimsel yöntem: Dayandığı temel varsayımlar ve bilimsel yöntemde ispat Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Araştırma ve araştırma türleri: temel araştırmalar ve uygulamalı araştırmalar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV Sınava hazırlık Yazılı
9 Giriş: İstatistik nedir? Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Veri girişi ve t - Testi - SPSS Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Varyans analizi ve Varyans Analiz Tablosu - SPSS Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Tesadüf Parselleri Deneme Planı (Oneway ANOVA) - SPSS Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Tesadüf Blokları Deneme Planı (Randomized Block Design) - SPSS Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışmau
14 Faktöriyel Denemeler – (Factorial Experiment) - SPSS Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 İç-içe sınıflanmış ve split-plot deneme planları - SPSS, SAS Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Karasar, N., 2012. Bilimsel Araştırma Yöntemi. Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.
 Özdamar, K., 2011. Paket Programlar ile İstatistiksel Veri Analizi 1. Kaan Kitabevi, Eskişehir.
 Kaps M., Lamberson W., 2004. Biostatistics for Animal Science. CABI publishing, Cambridge, USA.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 1 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 0
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 4
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 3
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 4
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 5
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 5
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 3
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 4
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 2
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 5
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 4
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 2
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 15 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 20 20
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6