Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Biyoteknolojide Ayırma ve Saflaştırma Teknikleri I

Dersin Kodu : GM-685

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MUSTAFA ÜMİT ÜNAL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Biyoteknolojik ürünleri ayırma ve saflaştırmada kullanılan teknikleri öğrenir.
Biyoteknolojik ürünleri ayırma ve saflaştırmada kullanılan tekniklerden bazılarını laboratuvarda uygular.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Biyoteknolojik ürünlerin ayrılması ve saflaştırılmasında kullanılan tekniklerle ilgili teorik ve pratik bilgiler vermektedir.

Dersin İçeriği : Saflaştırmada plan ve strateji, Hücre içi ürünlerin özütlenmesinde kullanılan yöntemler, Özütün konsantrasyonu, Kromatografinin prensipleri, Jel filtrasyonu, Laboratuvar uygulamaları

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ayırma ve saflaştırmada planlama ve strateji Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
2 Ayırma ve saflaştırmada planlama ve strateji Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
3 Hücre içi ürünlerin özütlenmesinde kullanılan yöntemler Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
4 Özütün konsantrasyonu Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
5 Özütün konsantrasyonu Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
6 Kromatografinin prensipleri Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
7 Jel filtrasyonu Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
8 Jel filtrasyonu Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
9 Laboratuvar uygulaması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
10 Laboratuvar uygulaması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
11 Laboratuvar uygulaması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
12 Laboratuvar uygulaması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
13 Laboratuvar uygulaması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
14 Laboratuvar uygulaması Ders notları ve verilen kaynaklardan ilgili bölümlerin okunması Düz anlatım, tartışma, işitsel-görsel ve internet sunumları
15 Ödev sunumu
16/17 Final


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Clive, D. 1999. A Guide to Protein Isolation. Kluwer Academic Publishers.
 Harris, E. L. V. ve Angal, S. 1989. Protein Purification Methods. IRL Press.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 1 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 3
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 2
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 0
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 3
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 3
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 3
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 5
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 4
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 4
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 2
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 3
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 20 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 20 20
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6