|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Temel Süt Ürünleri Üretiminde Anahtar Bilgiler |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-677 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET GÜVEN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Süt ürünleri üretimi üzerine süt kalitesinin etkilerini bilir Süt ürünlerinin üretimini bilir Süt ürünlerinin kalite kontrolünü bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Süt ürünleri üretiminde hammaddedenin ve işlemenin ürünler üzerine etkileri konusunda bilgilendirmek. Üretimle ilgili parametrelerin ürünler bazında değerlendirilerek hesaplama becerilerinin kazandırılması |
|
Dersin İçeriği |
: |
Peynirin bileşimi ve özellikleri üzerine üretim kriterlerinin etkisi. Önemli peynir çeşitlerine genel bakış, maya peyniri üretimi, peynir üretiminde sütün işlenmesi, eritme peyniri üretimi, taze peynir üretimi Peynirin paketlenmesi. Tereyağı, süt yağlı ürünler, sürülebilir yağ karışımlı ürünlerin üretimi, içme sütü, koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünlerinin üretimi, süt protein ürünlerinin üretimi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tanımlar |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
2 |
Peynirin bileşimi ve özellikleri üzerine üretim kriterlerinin etkisi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
3 |
Peynirin bileşimi ve özellikleri üzerine üretim kriterlerinin etkisi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
4 |
Önemli peynir çeşitlerine genel bakış |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
5 |
Maya peyniri üretimi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
6 |
Peynir üretiminde sütün işlenmesi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
7 |
Eritme peyniri üretimi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
8 |
Taze peynir üretimi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
9 |
Peynirin paketlenmesi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
10 |
Tereyağı, süt yağlı ürünler, sürülebilir yağ karışımlı ürünlerin üretimi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
11 |
İçme sütü |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
12 |
İçme sütü |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
13 |
Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünlerinin üretimi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
14 |
Süt protein ürünlerinin üretimi |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Anlatım, soru-cevap |
|
15 |
Ara sınav |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Yazılı sınav |
|
16/17 |
Final sınavı |
İlgili ders notları ve kitaplar |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Temel süt ürünleri üretiminde anahtar bilgiler. Sienkiewics and Yetişemiyen, 2009. Sim matbaacılık
İnternet kaynakları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
2 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
2 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
2 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
5 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
4 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
4 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
4 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
3 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
2 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
2 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
10 |
6 |
60 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
10 |
40 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 146 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.84 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|