|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Beslenmede Mineral Maddeler |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-675 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
|
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
1. Gıdalarda bulunan minerallerin kimyasal özelliklerini bilir.
2. Gıdalarda oluşabilecek vitamin kayıpları ve kayıplara yol açan etmenleri bilir.
3. Gıdaların kalitesini etkileyen;oluşabilecek mineraller yönünden besleyici değer kayıplarıyla ilgili edindiği bilgileri gıda formülasyonu,işlenmesi ve depolanması sürecinde gözönüne almayı ve kullanmayı bilir.
4.Minerallerin insan vücudunda kullanılmasını bilir.
5. Gıdaları mineraller yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamalarını bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Mineral maddelerin kimyasal özellikleri,çözünürlükleri, vücuttaki işlevleri ve bulundukları kaynaklar; sindirim, emilim ve metabolizmaları;gıdalarda yer alan minerallerin biyoyararlanımını etkileyen faktörler,günlük gereksinimleri, yetersizlik sorunları ile ilgili bilgi vermektir.Gıdaları mineraller yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları konusunda bilgilendirmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Mineral maddelerin kimyasal özellikleri,çözünürlükleri, biyoyararlanımını etkileyen faktörler;
Ağır metaller ve Toksik etkileri ;
Gıdaları vitamin ve mineraller yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Mineral maddelerin kimyasal özellikleri,çözünürlükleri, biyoyararlanımını etkileyen faktörler |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
2 |
Elektrolit mineraller(sodyum, potasyum, klor) |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
3 |
Kalsiyum, fosfor |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
4 |
Demir |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
5 |
Magnezyum,Bakır |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
6 |
İyot,Florid |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
7 |
Çinko, |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
8 |
Ara sınav |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Manganez,Krom
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
10 |
Molibden ,Kükürt
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
11 |
Selenyum,Kobalt
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
12 |
Ağır metaller ve Toksik etkileri
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
13 |
Ağır metaller ve Toksik etkileri(devam) |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
14 |
Gıdaları vitamin ve mineraller yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
15 |
Gıdaları vitamin ve mineraller yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları(devam) |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
12-Ball G. F.M.2006.Vitamins in Foods.(Analysis,Bioavailability,and Stability). CRC Press,USA.
1-Bender D.A. 2002.Introduction to Nutrition and Metabolism.Taylor & Francis Inc,London.
2- Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası, Hacettepe Üniveristesi Yayınları, Ankara.
3- Fennema, O.R., 1985. Food Chemistry, Marcel Dekker, New York.
4-Demirci, M., 2003. Gıda Kimyası, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
5- Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press,
New York.
6- Baysal, A. , 2006. Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
7- Aksoy, M. , 2000. Beslenme Biyokimyası, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
8- Demirci, M., 2003. Beslenme, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
9- Martha, H., Stipanuk, 2000. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition
10-. Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press, New York.
11- Carolin, D., Berdarier, 1998. Advanced Nutrition Micronutrients.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
3 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
3 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
3 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
4 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
5 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
3 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
4 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
5 |
70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
12 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|