Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Beslenmede Vitaminler

Dersin Kodu : GM-673

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı :

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıdalarda bulunan vitaminlerin kimyasal özelliklerini bilir.
Gıdalarda oluşabilecek vitamin kayıpları ve kayıplara yol açan etmenleri; bunun gıda kalitesine ve insan sağlığına etkilerini bilir.
Gıdaların kalitesini etkileyen faktörleri ve gıdaların beslenme değerlerini bili.r
Vitaminlerin insan vücudunda kullanılmasını bilir.
Gıdaları vitamin yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamalarını bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Vitaminlerin tanımı ve özellikleri,stabilitesi, kaynakları, işlevleri,vücutta kullanımları, günlük gereksinimleri, yetersizlik hastalıkları;günlük gereksinimleri, yetersizlik sorunları ile ilgili bilgi vermektir.Gıdaları vitamin yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları konusunda bilgilendirmektir.

Dersin İçeriği : Vitaminlerin tanımları ve özellikleri,stabiliteleri. Gıdaları vitaminler yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Vitaminlerin tanımı ve özellikleri,stabilitesi. Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
2 A vitamini Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler " Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 D vitamini Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 E,K vitaminleri Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Tiamin Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Riboflavin Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Niasin Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 Ara sınav Tekrar Yazılı sınav
9 Vitamin B6 Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Folik asit Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Vitamin B12 Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Pantotenik asit Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Biotin,Karnitin Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Vitamin C Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Gıdaları vitaminler yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler "Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı Tekrar Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1-Bender D.A. 2002.Introduction to Nutrition and Metabolism.Taylor & Francis Inc,London.
 2- Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası, Hacettepe Üniveristesi Yayınları, Ankara
 3- Fennema, O.R., 1985. Food Chemistry, Marcel Dekker, New York.
 4-Demirci, M., 2003. Gıda Kimyası, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
 5- Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press, New York.
 6- Baysal, A. , 2006. Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
 7- Aksoy, M. , 2000. Beslenme Biyokimyası, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
 8- Demirci, M., 2003. Beslenme, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
 9- Martha, H., Stipanuk, 2000. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition
 10-. Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press, New York
 11- Carolin, D., Berdarier, 1998. Advanced Nutrition Micronutrients.
 12-Ball G. F.M.2006.Vitamins in Foods.(Analysis,Bioavailability,and Stability). CRC Press,USA.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 1 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir 5
2 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir 3
3 Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir 3
4 Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir 3
5 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir 4
6 Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir 5
7 Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir 5
8 Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir 4
9 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir 4
10 Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir 3
11 Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir 3
12 Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir 4
13 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir 3
14 Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir 4
15 Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 12 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 14 14
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 14 14
Toplam İş Yükü: 138
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.52
Dersin AKTS Kredisi: 6