|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Beslenmede Vitaminler |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-673 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
|
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Gıdalarda bulunan vitaminlerin kimyasal özelliklerini bilir. Gıdalarda oluşabilecek vitamin kayıpları ve kayıplara yol açan etmenleri; bunun gıda kalitesine ve insan sağlığına etkilerini bilir. Gıdaların kalitesini etkileyen faktörleri ve gıdaların beslenme değerlerini bili.r Vitaminlerin insan vücudunda kullanılmasını bilir. Gıdaları vitamin yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamalarını bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Vitaminlerin tanımı ve özellikleri,stabilitesi, kaynakları, işlevleri,vücutta kullanımları, günlük gereksinimleri, yetersizlik hastalıkları;günlük gereksinimleri, yetersizlik sorunları ile ilgili bilgi vermektir.Gıdaları vitamin yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları konusunda bilgilendirmektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Vitaminlerin tanımları ve özellikleri,stabiliteleri.
Gıdaları vitaminler yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Vitaminlerin tanımı ve özellikleri,stabilitesi. |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
2 |
A vitamini |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"
Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
3 |
D vitamini |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
4 |
E,K vitaminleri |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
5 |
Tiamin |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
6 |
Riboflavin |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
7 |
Niasin |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
8 |
Ara sınav |
Tekrar |
Yazılı sınav |
|
9 |
Vitamin B6
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma |
|
10 |
Folik asit
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
11 |
Vitamin B12
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
12 |
Pantotenik asit
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
13 |
Biotin,Karnitin
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
14 |
Vitamin C
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
15 |
Gıdaları vitaminler yönünden zenginleştirme,yenileme ve pekiştirme uygulamaları |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Tekrar |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
1-Bender D.A. 2002.Introduction to Nutrition and Metabolism.Taylor & Francis Inc,London.
2- Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası, Hacettepe Üniveristesi Yayınları, Ankara
3- Fennema, O.R., 1985. Food Chemistry, Marcel Dekker, New York.
4-Demirci, M., 2003. Gıda Kimyası, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
5- Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press,
New York.
6- Baysal, A. , 2006. Beslenme, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
7- Aksoy, M. , 2000. Beslenme Biyokimyası, Hatipoğlu Yayınevi, Ankara.
8- Demirci, M., 2003. Beslenme, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
9- Martha, H., Stipanuk, 2000. Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition
10-. Spallholz, J.E. , Boylan, L.M., Drishell, J., A. , 1999. Nutrition, Chemistry and Biology, CRC Press, New York
11- Carolin, D., Berdarier, 1998. Advanced Nutrition Micronutrients.
12-Ball G. F.M.2006.Vitamins in Foods.(Analysis,Bioavailability,and Stability). CRC Press,USA.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
5 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
3 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
3 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
4 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
3 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
4 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
3 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
4 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
5 |
70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
12 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|