|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Beslenmede Karbonhidratların Önemi, Karbonhidrat Kimyası ve Metabolizması |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-653 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. CAHİDE YAĞMUR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Karbonhidratların tanımını, özelliklerini, önemini bilir. Karbonhidrat tüketimini ve sağlıkla ilişkisini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Karbonhidratların sınıflandırılması, Sakkaritlerin kimyasal yapıları ve reaksiyonları, gıda işlemede karbonhidratların yapısındaki değişimler ile bunun gıda kalitesine etkileri, Karbonhidrat sindirimi ve metabolizması, Karbonhidrat metabolizmasının hormonal düzenlenmesi, Karbonhidrat emilim ve metabolizma bozuklukları ile ilgili bilgi vermektir.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Karbonhidratların tanımı,özellikleri,önemi; sınıflandırılması.
Monosakkaritler,kimyasal yapıları ve özellikleri; reaksiyonları
Oligosakkaritler,Disakkaritler,Polisakkaritler ve fonksiyonel özellikleri
Polisakkaritler ve fizyolojik özellikleri
Karbonhidrat sindirimi,emilimi ve metabolizması
Karbonhidrat tüketimi ve sağlıkla ilişkisi
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Karbonhidratların tanımı,özellikleri,önemi. |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
2 |
Karbonhidratların sınıflandırılması. |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
3 |
Monosakkaritler,kimyasal yapıları ve özellikleri |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
4 |
Monosakkaritlerin reaksiyonları |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
5 |
Monosakkaritlerin reaksiyonlarına devam |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
6 |
Oligosakkaritler |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
7 |
Disakkaritler |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
8 |
Ara sınav |
Tekrar |
Yazılı sınav |
|
9 |
Polisakkaritler ve fonksiyonel özellikleri |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
Düz anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
|
|
10 |
Polisakkaritler ve fizyolojik özellikleri |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
11 |
Karbonhidrat sindirimi ve metabolizması |
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
12 |
Karbonhidrat metabolizmasının hormonal düzenlenmesi
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
13 |
Karbonhidrat emilim bozuklukları
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
14 |
Karbonhidrat metabolizma bozukluklukları
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
15 |
Karbonhidrat tüketimi ve sağlıkla ilişkisi
|
Önerilen kaynaklardaki ilgili bölümler |
"Düz anlatım, Soru-cevap, tartışma |
|
16/17 |
Yılsonu sınavı |
Tekrar |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Bender D.A. 2002.Introduction to Nutrition and Metabolism.Taylor & Francis Inc,London.
Saldamlı, İ., 1998. Gıda Kimyası, Hacettepe Üniveristesi Yayınları, Ankara.
Fennema, O.R., 1985. Food Chemistry, Marcel Dekker, New York.
Demirci, M., 2003. Gıda Kimyası, Rebel Yayıncılık, Tekirdağ.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
3 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
3 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
3 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
3 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
4 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
5 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
3 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
3 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
4 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
5 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
3 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
4 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
12 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
14 |
14 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
14 |
14 |
|
Toplam İş Yükü: | 138 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.52 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|