|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda Mevzuatı |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-481 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Ulusal ve uluslarası gıda mevzuatı, sorumlu yöneticilik, denetim, asgari teknik ve hijyenik koşullar, gıda denetçiliği ve gıda kodeksi, konularında bilgi sahibi olur. Sorumlu yöneticiliğin gerekliliklerini bilir, mevzuat kapsamında işyerindeki eksiklikleri belirleyip rapor edebilir ve değerlendirme yapabilir. Gıda denetçiliğinin gerekliliklerini bilir, denetim formlarını kullanabilir, değerlendirme yapabilir. Gıda işyerinin kurulma aşamasında (işyeri açma,kayıt veya onay izinleri, fiziki altyapı, personel) ve kurulduktan sonra mevzuatla ilgili gereklilikleri yerine getirme yetisi kazanır. Gıda mevzuatı çerçevesinde kaliteli ve güvenli gıda üretiminin yasal şartları ve denetim konusunda yeterli bilince sahip olu Meslek etiğine sagılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilere, gıda mevzuatının temel ilkeleri, ulusal gıda mevzuatı –Türk Gıda Kanunu, önemli yönetmelikler, gıda işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik özellikler, sorumlu yöneticilik, gıda denetçiliği, Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği ve ilgili tebliğler- uluslar arası gıda mevzuatı- Codex Alimentarius komisyonu – konularında bilgi kazandırmak, ayrıca, öğrenciye gıda mevzuatı konusunda internet ve diğer kaynaklardan bilgiye ulaşma becerisini kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
gıda mevzuatının temel ilkeleri, ulusal gıda mevzuatı –Türk Gıda Kanunu, yönetmelikler, gıda işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik özellikler, sorumlu yöneticilik, gıda denetçiliği, Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği ve ilgili tebliğler- uluslar arası gıda mevzuatı- Codex Alimentarius komisyonu |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gıda mevzuatının temel ilkeleri |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
2 |
Gıda mevzuatının hukuki dayanağı ve gıda kanunları |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
3 |
Ulusal gıda mevzuatı, Tarihçesi |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
4 |
Gıda Kanunu-(5996 sayılı Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu) |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
5 |
Cezai Hükümler, Gıda ile İlgili Yaptırımlar ve Tahsili |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
6 |
Ana Yönetmelikler- Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
7 |
Gıda Hijyeni Yönetmeliği- Genel Kurallar |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
8 |
Ara Sınav |
Ders notu ve sunumlardan çalışılarak sınava hazırlık |
Yazılı |
|
9 |
Resmi Kontrol Yönetmeliği, İhracat, İthalat |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör |
|
10 |
Teknik gezi: TKB Adana İl Tarım Müd. Kontrol Şube ve İl kontrol Lab. Müd. |
İlgili Web sitesinden ön tanıma
|
Sunum, tartışma ve teknik inceleme |
|
11 |
Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği- (Yatay Gıda Kodeksi)
Ambalaj ve Aroma Vericiler |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
12 |
Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
13 |
Gıda Etiketleme Yönetmeliği |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
14 |
Bulaşanlar Yönetmeliği
Ürün Tebliğleri (Dikey Gıda Kodeksi) |
Ders notundaki ilgili konular
|
Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
|
|
15 |
Uluslararası Gıda Mevzuatı- CAC (Kodeks Alimentarius Komisyonu) |
Ders notundaki ilgili konular |
Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör |
|
16/17 |
Yıl Sonu Sınavı |
Dönem sonuna kadar verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Cabaroğlu T. 2012. Gıda Mevzuatı (Temel ders notu);
www.gkgm.gov.tr, 2009. Ulusal gıda mevzuatı, kanun ve yönetmelikler;
www.gkgm.gov.tr: 2009. Türk gıda kodeksi Yönetmelikleri;
www.codexalimentarius.net: Uluslararsı gıda mevzuatı.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
2 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
3 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
2 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
4 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
3 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
3 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
3 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
4 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
4 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
1 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 84 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|