Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda Mevzuatı

Dersin Kodu : GM-481

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Ulusal ve uluslarası gıda mevzuatı, sorumlu yöneticilik, denetim, asgari teknik ve hijyenik koşullar, gıda denetçiliği ve gıda kodeksi, konularında bilgi sahibi olur.
Sorumlu yöneticiliğin gerekliliklerini bilir, mevzuat kapsamında işyerindeki eksiklikleri belirleyip rapor edebilir ve değerlendirme yapabilir.
Gıda denetçiliğinin gerekliliklerini bilir, denetim formlarını kullanabilir, değerlendirme yapabilir.
Gıda işyerinin kurulma aşamasında (işyeri açma,kayıt veya onay izinleri, fiziki altyapı, personel) ve kurulduktan sonra mevzuatla ilgili gereklilikleri yerine getirme yetisi kazanır.
Gıda mevzuatı çerçevesinde kaliteli ve güvenli gıda üretiminin yasal şartları ve denetim konusunda yeterli bilince sahip olu
Meslek etiğine sagılıdır, yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olur.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilere, gıda mevzuatının temel ilkeleri, ulusal gıda mevzuatı –Türk Gıda Kanunu, önemli yönetmelikler, gıda işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik özellikler, sorumlu yöneticilik, gıda denetçiliği, Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği ve ilgili tebliğler- uluslar arası gıda mevzuatı- Codex Alimentarius komisyonu – konularında bilgi kazandırmak, ayrıca, öğrenciye gıda mevzuatı konusunda internet ve diğer kaynaklardan bilgiye ulaşma becerisini kazandırmaktır.

Dersin İçeriği : gıda mevzuatının temel ilkeleri, ulusal gıda mevzuatı –Türk Gıda Kanunu, yönetmelikler, gıda işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik özellikler, sorumlu yöneticilik, gıda denetçiliği, Türk gıda Kodeksi Yönetmeliği ve ilgili tebliğler- uluslar arası gıda mevzuatı- Codex Alimentarius komisyonu

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği Bölümü Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Gıda mevzuatının temel ilkeleri Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
2 Gıda mevzuatının hukuki dayanağı ve gıda kanunları Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
3 Ulusal gıda mevzuatı, Tarihçesi Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
4 Gıda Kanunu-(5996 sayılı Veterinerlik Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu) Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
5 Cezai Hükümler, Gıda ile İlgili Yaptırımlar ve Tahsili Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
6 Ana Yönetmelikler- Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelik Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
7 Gıda Hijyeni Yönetmeliği- Genel Kurallar Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
8 Ara Sınav Ders notu ve sunumlardan çalışılarak sınava hazırlık Yazılı
9 Resmi Kontrol Yönetmeliği, İhracat, İthalat Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
10 Teknik gezi: TKB Adana İl Tarım Müd. Kontrol Şube ve İl kontrol Lab. Müd. İlgili Web sitesinden ön tanıma Sunum, tartışma ve teknik inceleme
11 Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği- (Yatay Gıda Kodeksi) Ambalaj ve Aroma Vericiler Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
12 Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
13 Gıda Etiketleme Yönetmeliği Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
14 Bulaşanlar Yönetmeliği Ürün Tebliğleri (Dikey Gıda Kodeksi) Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart derslik teknolojileri, bilgisayar, projektör
15 Uluslararası Gıda Mevzuatı- CAC (Kodeks Alimentarius Komisyonu) Ders notundaki ilgili konular Düz anlatım, tartışma,standart deslik tenolojileri, bilgisayar, projektör
16/17 Yıl Sonu Sınavı Dönem sonuna kadar verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Yazılı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Cabaroğlu T. 2012. Gıda Mevzuatı (Temel ders notu); www.gkgm.gov.tr, 2009. Ulusal gıda mevzuatı, kanun ve yönetmelikler; www.gkgm.gov.tr: 2009. Türk gıda kodeksi Yönetmelikleri; www.codexalimentarius.net: Uluslararsı gıda mevzuatı.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 2
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 3
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 2
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 4
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 3
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 3
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 4
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 1
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 5 10
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 84
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.36
Dersin AKTS Kredisi: 3