|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Duyusal Analiz Yöntemleri ve Panelist Eğitimi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM-679 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. TURGUT CABAROĞLU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Duyusal analiz için uygun oda koşullarını sağlama yetisi kazanır Panelist seçimi ve eğitimini bilir Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde ileri duyusal analiztekniklerini kullanır Etik değerlere saygılıdır Duyusal analiz sonuçlarını yorumlama yetisi kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde kullanılan ileri duyusal analiz (tanımlama) tekniklerinin ve duyusal analizi gerçekleştirecek panelistlerin seçimi, eğitimini ve izlenmesi prosedürünü öğretmek |
|
Dersin İçeriği |
: |
Duyusal analiz odasının dizaynı, panelist seçimi, eğitimi ve izlenmesi, tatlara ve spesifik kokulara duyarlılığın ölçümü, ileri duyusal analiz teknikleri, tanımlama analizleri; doku profil analizi, lezzet profil analizi, aroma profil analizi, tüketici testleri, sonuçların rapor edilmesi, farklı gıdalarda uygulama. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Sınıf ve duyusal laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Duyusal analize giriş |
Ders notu |
Sözlü |
|
2 |
Duyusal analiz odalarının dizaynı için genel kurallar |
Ders notu |
Sözlü |
|
3 |
Panelistlerin seçimi, eğitimi ve izlenmesi |
Ders notu |
Sözlü, uygulamalı |
|
4 |
Renk, görünüş ve doku ölçümü |
Ders notu, lab |
Sözlü, uygulamalı |
|
5 |
Tada karşı duyarlılık ve ayırdetme testleri |
Ders notu, lab |
Sözlü, uygulamalı |
|
6 |
Burunla ve genizle koklama metodu |
Ders notu, lab |
Sözlü, uygulamalı |
|
7 |
Ara sınav |
Sınava hazırlık |
Yazılı |
|
8 |
Spesifik kokular tanıma ve ayırdetme testleri |
Ders notu, lab |
Sözlü, uygulamalı |
|
9 |
Yoğunluğa karşı sıralama testi |
Ders notu, lab |
Sözlü, uygulamalı |
|
10 |
İleri duyusal analiz metotları: tanımlama teknikleri |
Ders notu |
Sözlü |
|
11 |
Lezzet profil analizi |
Ders notu |
sözlü |
|
12 |
Aroma profil analizi |
Ders notu |
sözlü |
|
13 |
Doku profil analizi |
Ders notu |
sözlü |
|
14 |
Tüketici testleri, örnek test formları |
Ders notu |
sözlü |
|
15 |
Sonuçların rapor edilmesi |
Ders notu |
sözlü |
|
16/17 |
Final sınavı |
Sınava hazırlık |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Harry T. Lawless ve Hildegarde Heymann, 2005, Sensory Evaluation of Food Principles and Practices.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Gıda mühendisliği alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilir |
4 |
|
2 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla incelemeyebilir, geliştirebilir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilir |
1 |
|
3 |
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyi´nde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurabilir |
2 |
|
4 |
Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilir |
1 |
|
5 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı Gıda Mühendsiliği alanlarında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilir ve derinleştirebilir |
5 |
|
6 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlaştığı alana ilişkin disiplinler arası ilişkiyi kavrayabilir |
3 |
|
7 |
Gıda mühendisliğinde uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinlerarası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilir ve yeni bilgi üretebilir |
4 |
|
8 |
Gıda ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilir
|
4 |
|
9 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir |
5 |
|
10 |
Gıda mühendisliği alanındaki uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için yeni yaklaşımlar geliştirebilir ve sorumluluk alarak çözüm üretebilir |
2 |
|
11 |
Gıda mühendisliği alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilir |
3 |
|
12 |
Gıda mühendisliği alanındaki edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirebilir ve öğrenmesini yönlendirebilir |
3 |
|
13 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilir ve bu değerleri öğretebilir |
2 |
|
14 |
Gıda mühendisliği alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir |
3 |
|
15 |
Gıda mühendisliği alanında özümsedikleri bilgiyi, problem çözme ve/veya uygulama becerilerini, disiplinlerarası çalışmalarda kullanabilir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
3 |
42 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
16 |
32 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
15 |
15 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
15 |
15 |
|
Toplam İş Yükü: | 146 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.84 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|