|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünlerinde Bozulma İndikatörleri |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF317 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. YEŞİM ÖZOĞUL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünlerinde tazelik ve tazeliği etkileyen faktörleri öğrenir Post mortem kimyasal değişimler ve nedenlerini açıklar Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemleri listeler Laboratuarda çalışırken dikkat edilmesi gereken unsurları listeler Deniz ürünlerinde besin madde bileşenleri analizleri yapabilir Duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz metodları kavrar Su ürünlerinin tazelik kalitesini ölçmede kullanılan metotlar ile bozulma parametreleri hakkında bilgi edinir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünlerinin kalitesini belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler hakkında bilgi verilmesi ve uygulamalı olarak bu analizlerin bireysel olarak yapılması
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünlerinde tazelik ve etkileyen faktörler, kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler, su ürünlerinde besin madde bileşenlerinin önemi ve kimyasal yapıları, besin madde ve yağ asit analizi, post-mortem kimyasal değişimler ve nedenleri, kalite belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik metotlar, TVB-N, TBA analizleri, biyojenik aminler ve nukleitid yıkım ürünleri analizleri, lipit oksidasyonu (FFA, PV yapılması), mikrobiyolojik bozulma ve lab. uygulama |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve İşleme Teknolojisi ABD nın laboratuvarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su ürünlerinde tazelik ve etkileyen faktörler
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım
|
|
2 |
Kaliteyi koruma metodları ve alınacak önlemler
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
3 |
Su ürünlerinin besin madde bileşenleri, Kimyasal yapıları ve önemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
4 |
Su ürünlerinin besin madde bileşenlerinin analizi
Öğrenciye proje ödevi verilir |
Analizeri yapmak için laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Laboratuvar |
|
5 |
Su ürünlerinin besin madde bileşenlerinin analizi |
Analizeri yapmak için laboratuvar hazırlığı,
proje hazırlığı |
Laboratuvar |
|
6 |
Post-mortem kimyasal değişimler ve nedenleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
7 |
Kalite belirlemede kullanılan duyusal, kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik metotlar
|
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
8 |
Arasınav |
Sınava hazırlık |
|
|
9 |
Subjektif ve objektif duyusal metotlar ve fiziksel metotlar |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
10 |
Kimyasal ve Biyokimyasal metotlar |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası |
|
11 |
TVB-N, TBA gibi kimyasal analizlerin uygulanması |
Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve laboratuvar |
|
12 |
Biyojenik aminler ve nukleitid yıkım ürünleri, lab. uygulama |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve laboratuvar |
|
13 |
Lipit oksidasyonu ve önemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve beyin fırtınası
|
|
14 |
Lipit oksidasyonu ve labaratuvar uygulama (FFA, PV yapılması) |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı, proje hazırlığı |
Düz anlatım ve laboratuvar
|
|
15 |
Mikrobiyolojik bozulma ve labaratuvar uygulama,
Proje teslimi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, Laboratuvar hazırlığı |
Düz anlatım ve laboratuvar
|
|
16/17 |
Final |
Sınava hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ozogul, Y. (2010). Chapter 13. Methods for Freshness Quality and Deterioration. In: Handbook of Seafood and Seafood Products Analysis. (Edited by Leo M.L. Nollet and Fidel Toldra). CRC Press, Taylor &Francis Group, London. 910pp
Su Ürünlerinde Bozulma İndikatörleri Ders Notları
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
4 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
10 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
8 |
8 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 84 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|