Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Mesleki İngilizce 3

Dersin Kodu : SUF309

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. FATİH ÖZOĞUL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Avlama ve İşleme teknolojisi, su ürünleri mikrobiyolojisi ve biyoteknolojisi, muhafaza yöntemleri gibi su ürünlerinin kapsadığı alanlardaki ingilizce teknik terimleri tanımlar
Mesleki alanda öğrendiği terimleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanır
Mesleki alanındaki ingilizce yayınları okur ve anlar
Mesleki alanda ingilizce yayınları türkçeye çevirebilme yeteneği kazanır
Kazandığı bilgilerle mesleki alanda kavramları karşılaştırabilir ve yorum yapabilir
Kazandığı bilgilerle alanında ingilizce yayın taraması yapabilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünleri işleme teknolojisi ve avlama alanındaki teknik terimlerin öğrenilmesi ve bilimsel literatürü takip edebilecek kazanımların elde edilmesi.

Dersin İçeriği : Bu derste su ürünleri avlama ve işleme alanında temel terminoloji öğretilmekte, su ürünleri işleme ve avlama teknolojisi, su ürünleri mikrobiyolojisi ve biyoteknolojisi, muhafaza yöntemleri konularında bilimsel makalelerden çeviri, okuma ve anlama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Sözlü ve yazılı iletişimde ingilizce terminolojinin kullanımı öğretilmektedir

Dersin Dili : Türkçe+İngilizce

Dersin Yeri : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş, dersin kapsamı hakkında bilgilendirme Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım
2 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında teknik terimler Mesleki alan ile ilgili kitap, dergi ve makale araştırılması Düz anlatım, Gösterim
3 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında teknik terimler Mesleki alan ile ilgili kitap, dergi ve makale araştırılması Düz anlatım, Gösterim
4 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında teknik terimler Mesleki alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, Gösterim, Tartışma
5 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında ingilizce kaynak taraması Mesleki alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, tartışma
6 Su ürünleri avlama ve işleme teknolojisi alanında ingilizce kaynak taraması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, tartışma
7 Avlama teknolojisi alanında İngilizce´den Türkçe´ye çeviri çalışması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, tartışma
8 Arasınav Sınava hazırlık Yazılı Sınav
9 Balık mikrobiyolojisi ve biyoteknolojisi ile ilgili çeviri çalışması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, tartışma
10 Muhafaza yöntemleri ile ilgili çeviri çalışması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, tartışma
11 Muhafaza yöntemleri ile ilgili çeviri çalışması Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması Düz anlatım, tartışma
12 Seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi Avlama teknolojisi konularında makale inceleme Ödev, sözlü sunum, görsel sunum
13 Seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi İşleme Teknolojisi alanında makale inceleme Ödev, sözlü sunum, görsel sunum
14 Editöre mektup yazma çalışmaları Mesleki mektup yazma formatı ve kuralları Sözlü sunum, görsel sunum, tartışma
15 Bilimsel yazışma örnekleri İngilizce yayın talebi örneği, alan ile ilgili yazışmalar Sözlü sunum, tartışma
16/17 Final Sınava hazırlık Yazılı Sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Azar, B.S.(1989). Understanding and Using English Grammar. Regents/Prentice Hall, Englewood Cliffs, New Jersey Hall, G.M. (1994). Fish Processing Technology. Blackie Academic & Professional, New York Huss, H.H., Jakobsen, M., Liston J. (1992). Quality Assurance in the Fish Industry. Amsterdam
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 2 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 5
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 2
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 2
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 70
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.8
Dersin AKTS Kredisi: 3