Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünleri Ekonomisi Ve Pazarlama

Dersin Kodu : SUF307

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. GÜLSÜN ÖZYURT
Prof.Dr. YASEMEN YANAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Ekonomik kavramları tanımlar ve prensiplerini açıklar
Su ürünleri sektörünün Türkiye ekonomisindeki önemini açıklar
Türkiye su ürünleri üretim ve tüketim analizlerini yapabilir
Pazarlamanın temel kavramları ve yöntemlerini tanımlar
Su ürünleri sanayiinde pazarlama sorunlarını tanımlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Ekonominin ve pazarlamanın temel kavramları ve prensiplerini öğrenmek, Türkiye´de ve dünyada su ürünlerinin ekonomik önemini değerlendirmek ve yorumlamak, su ürünleri sanayiinde pazarlama sorunlarını tanımlamaktır.

Dersin İçeriği : Bu derste, ekonomi ve pazarlamanın temel kavramları ve prensipleri açıklanmaktadır, ekonomik düzenler, pazarlamanın unsurları, pazarlama stratejileri, arz, talep, arz-talep dengesi ve fiyat belirleme öğretilmektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ekonominin tanımı ve kapsamı, ulusal ekonominin ana sorunları Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz Anlatım
2 Ekonomide temel kavramlar Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
3 Ekonomik düzenler Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
4 Türkiye Ekonomisi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
5 Su Ürünlerinin Türkiye Ekonomisindeki Yeri Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
6 Türkiye de Su Ürünleri üretimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, Tartışmalı ders, gösterim
7 Su Ürünleri Tüketimi, İç ve Dış Ticareti Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
8 Ara Sınav Ara sınav için hazırlık Yazılı sınav
9 Pazarlamanın temel kavramları Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
10 Pazar bölümleme, hedef pazarın seçimi Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
11 Tarım ürünleri pazarlaması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Gösterim, tartışmalı ders
12 Talep, talep eğrisi, fiyat-talep esnekliği Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
13 Arz, arz eğrisi, arz esnekliği Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
14 Piyasa dengesi, tüketici ve üretici rantı Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
15 Su ürünleri pazarlaması Ders notları ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, Tartışmalı ders
16/17 FİNAL Final sınavına hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Genel Ekonomi (İşgören-Emiroğlu, D., Elbek, A.G.)2006. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fak. Yayın No:73, Ders Kitabı Dizini: 35
 Pazar Araştırması. (Elbek, A.) 1995. E.Ü. Su Ürünleri Fak. Yayın No:48 Ders Kitabı Dizini: 18
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 1 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 2
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 1
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 2
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 2
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 6 6
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 82
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.28
Dersin AKTS Kredisi: 3