Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : İçsu Balıkları Yetiştiriciliği

Dersin Kodu : SUF305

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SUAT DİKEL

Dersin Öğrenme Kazanımları : İçsu balıklarının üretimi yetiştiriciliği ve örnek türler üzerine bilgiler verir
Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : İçsu balıklarından kültüre alınan türleri tanımak, Dünyada ve Türkiyede yetiştiriciliği yapılan türlerin yetiştiricilik tekniklerini öğrenmek,

Dersin İçeriği : Bu derste İçsu balıklarından kültüre alınan alabalık, tilapia, sazangiller ve bazı alternatif türlerin tanıtımı yapılarak bunların yetiştiriciliklerinde kullanılan yöntemler esaslar ve detaylar incelenerek öğretilmektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Fakülte derslikleri ve Tatlısu balıkları üretim merkezi havuzları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 İçsu balıkları yetiştiriciliğinin geçmişi tarihi, ülkemiz ve dünyadaki yeri Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
2 İçsu balıkları üretim değerleri Türkiye ve Global eğilimler Konu ile ilgili internet araştırmaları oral presentasyon
3 AB ülkelerinde ve Türkiyede İçsu balıkları üretimi Konu ile ilgili internet araştırmaları oral presentasyon
4 Endüstriyel içsu balıkları yetiştiriciliği Konu ile ilgili internet araştırmaları oral presentasyon
5 Yetiştirme yöntemleri Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
6 Balık yetiştiriciliğinde Islah Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
7 Balıklarda büyüme parametrelerinin incelenmesi Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
8 Arasınav Arasınav hazırlığı çoktan seçmeli sınav
9 Alabalık Üretimi Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon ve Uygulama, Çiftlik gezisi
10 AlabalıkÜretimi Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon ve Uygulama Çiftlik gezisi
11 Tilapia Üretimi Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
12 Balıklarda Boylamanın önemi Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
13 Alternatif türlerin yetiştiriciliği, Asya Levreği Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
14 Çizgili Levrek, Avusturalya Gümüş Levreği yetiştiriciliği Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
15 Sazangiller, Ot sazanı, çin sazanı ve adi sazan yetiştiriciliği Ders ile ilgili bilgiler okunması oral presentasyon
16/17 Sınav Final sınav Hazırlığı Çoktan seçmeli sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Dikel S., 2009 Tilapia yetiştiriciliği
 Nazmi Tekelioğlu 2003.İçsu balıkları Yetiştiriciliği Kitabı
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 5
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 5
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 5
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 4
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 2
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 104
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.16
Dersin AKTS Kredisi: 4