|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
İçsu Balıkları Yetiştiriciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF305 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. SUAT DİKEL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İçsu balıklarının üretimi yetiştiriciliği ve örnek türler üzerine bilgiler verir Alabalık tilapia ve sazan yavru üretimi hakkında bilgiler verir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
İçsu balıklarından kültüre alınan türleri tanımak, Dünyada ve Türkiyede yetiştiriciliği yapılan türlerin yetiştiricilik tekniklerini öğrenmek, |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste İçsu balıklarından kültüre alınan alabalık, tilapia, sazangiller ve bazı alternatif türlerin tanıtımı yapılarak bunların yetiştiriciliklerinde kullanılan yöntemler esaslar ve detaylar incelenerek öğretilmektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Fakülte derslikleri ve Tatlısu balıkları üretim merkezi havuzları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
İçsu balıkları yetiştiriciliğinin geçmişi tarihi, ülkemiz ve dünyadaki yeri |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
2 |
İçsu balıkları üretim değerleri Türkiye ve Global eğilimler |
Konu ile ilgili internet araştırmaları |
oral presentasyon |
|
3 |
AB ülkelerinde ve Türkiyede İçsu balıkları üretimi |
Konu ile ilgili internet araştırmaları |
oral presentasyon |
|
4 |
Endüstriyel içsu balıkları yetiştiriciliği |
Konu ile ilgili internet araştırmaları |
oral presentasyon |
|
5 |
Yetiştirme yöntemleri |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
6 |
Balık yetiştiriciliğinde Islah |
Ders ile ilgili bilgiler okunması
|
oral presentasyon |
|
7 |
Balıklarda büyüme parametrelerinin incelenmesi |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
8 |
Arasınav |
Arasınav hazırlığı
|
çoktan seçmeli sınav
|
|
9 |
Alabalık Üretimi |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon ve Uygulama, Çiftlik gezisi |
|
10 |
AlabalıkÜretimi |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon ve Uygulama Çiftlik gezisi |
|
11 |
Tilapia Üretimi |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
12 |
Balıklarda Boylamanın önemi |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
13 |
Alternatif türlerin yetiştiriciliği, Asya Levreği |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
14 |
Çizgili Levrek, Avusturalya Gümüş Levreği yetiştiriciliği |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
15 |
Sazangiller, Ot sazanı, çin sazanı ve adi sazan yetiştiriciliği |
Ders ile ilgili bilgiler okunması |
oral presentasyon |
|
16/17 |
Sınav |
Final sınav Hazırlığı |
Çoktan seçmeli sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Dikel S., 2009 Tilapia yetiştiriciliği
Nazmi Tekelioğlu 2003.İçsu balıkları Yetiştiriciliği Kitabı
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
3 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
5 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
3 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
2 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 104 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.16 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|