|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Ürünleri İşleme Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF303 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. MEHMET ÇELİK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünlerinin biyokimyasal kompozisyonunu ve su ürünleri işleme teknolojisini tanımlar Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemlerini tanımlar Farklı su ürünleri işleme teknolojilerini öğretir Su ürünleri işleme sırasında meydana gelen değişimlerin anlatır Balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesini açıklar
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Taze ve işlenmiş su ürünlerinin biyokimyasal kompoziyonunun ve su ürünleri işleme teknolojisinin tanımlanması, su ürünlerinde kalite kontrol metodlarının açıklanması, farklı su ürünleri işleme tekniklerinin öğretilmesi, su ürünlerinin işlenmesi esnasında meydana gelen değişimlerin açıklanması, balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Su ürünleri işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, farklı su ürünlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler, avlanmadan sonra meydana gelen kimyasal, fiziksel mikrobiyolojik ve duyusal değişimler, su ürünlerinde ön işleme teknolojisi (fileto çıkarma vb.), su ürünlerinde soğutma, dondurma, tütsüleme, konserve, tuzlama, kurutma, marinat, surimi ve paketleme teknolojileri, fermente balık ürünleri, balık ve kabuklu atıklarının değerlendirilmesi, farklı su ürünlerinde bu tekniklerin uygulamaları |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Derslik ve laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Su ürünleri işleme teknolojisine giriş, Su ürünleri işleme teknolojisinin bugünü ve geleceği, farklı su ürünlerinin biyokimyasal oranları ve bu oranları etkileyen faktörler |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım |
|
2 |
Su ürünleri etinin özellikleri
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
3 |
Avlama sonrası meydana gelen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve duyusal değişimler |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
4 |
Su ürünlerinde tazeliğin korunması |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
5 |
Su ürünlerinde kalite kontrol yöntemleri (duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik)
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
6 |
Soğutma ve dondurma teknolojisi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
7 |
Tuzlanmış ürün ve marinasyon teknolojisi, ödev
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
8 |
Arasınav
|
Sınav için hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Kurutulmuş su ürünleri teknolojisi
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
10 |
Dumanlanmış ürün teknolojisi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
11 |
Konserve teknolojisi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
12 |
Surimi teknolojisi
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
13 |
Paketleme teknolojisi |
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
14 |
Balık yan ürünlerinin değerlendirilmesi
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
15 |
Kabuklu yan ürünlerinin değerlendirilmesi, ödev
|
Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması, laboratuvar için hazırlık, ödev hazırlığı |
Düz anlatım, Görsel sunum, Tartışma, Laboratuvar uygulaması |
|
16/17 |
Final sınavı
|
Sınav için hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Gülyavuz, H., Ünlüsayın, M. 2008. Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Akdeniz Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Antalya
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
2 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
1 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
5 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
2 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
3 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
2 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
2 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
5 |
10 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
5 |
5 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
7 |
7 |
|
Toplam İş Yükü: | 106 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.24 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|