Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Akvaryum Balıkları Yetiştiriciliği

Dersin Kodu : SUF301

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. MAHMUT YANAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Pek çok akvaryum balık türlerini ayırt eder, onların biyolojilerini bilir ve eşey ayrımlarını yapar.
Bir akvaryum balığı işletmesinin yer seçimi ve planlanması konusunda doğru ve sağlıklı karar verir.
Akvaryum yapımını ve düzeneğini kurmasını becerir.
Su kalitesi parametreleri ve aralarındaki ilişkileri analiz eder
Pek çok akvaryum balığı türünün üretimini, bakımını ve beslenmesi yapar.
Balıkların taşınması ve anestezi edilmesinin üstesinden gelir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı akvaryum sistemleri ve dizaynı; su kalitesi ve kontrolü; akvaryum balıklarının tanıtılması, üretilmesi, beslenmesi ve taşınması konularında öğrencinin bilgi ve becerisini kazandırmak.

Dersin İçeriği : Akvaryum sistemleri ve düzenlenmesi, çevresel faktörler ve kontrolü; başta Poecillidae, Cyprinidae, Anabantidae and Cichlidae aileleri olmak üzere akvaryum balıklarının tanıtılması, üretilmesi, beslenmesi ve taşınması.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su ürünleri fakültesi derslikleri ve yetiştiricilik bölümü laboratuvarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Tüm dersin içeriği konusunda özet bir bilgi verilmesi öğrenci ders notu ile gelir. düz anlatım
2 Akvaryum balıklarının genel özellikleri, piyasa talepleri, Akvaryum balığı üretim işletmesi kurulmasında yer seçimi ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık düz anlatım, tartışma, gösterim
3 Cam akvaryum yapım teknikleri, beton havuzların teknik özellikleri, havalandırma ve filtrasyon ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık düz anlatım, gösterim, laboratuvar
4 Akvaryum balıklarında beslenme, yemler, canlı yemler ve bunların basit üretim teknikleri ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık düz anlatım, tartışma, gösterim, laboratuvar
5 Akvaryum sistemlerinde çevresel etmenler ve yönetimi ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık düz anlatım, tartışma, gösterim
6 Akvaryum sistemlerinde çevresel etmenler ve yönetimi, resürküle sistemler ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık düz anlatım, tartışma, gösterim, laboratuvar
7 Doğuran akvaryum balıkları yetiştiriciliği ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık düz anlatım, tartışma, gösterim, laboratuvar
8 Ara sınav, soruların yanıtlarının tartışılması sınava hazırlık yazılı sınav, tartışma
9 Doğuran akvaryum balıkları yetiştiriciliği ders notunu okuma ve laboratuvara hazırlık düz anlatım, tartışma, gösterim, laboratuvar
10 Sazangiller yetiştiriciliği ders notunu okuma, web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı düz anlatım, tartışma, laboratuvar
11 Sazangiller yetiştiriciliği ders notunu okuma, web´ten kaynak taraması ve ev ödevi hazırlığı düz anlatım, tartışma, gösterim, laboratuvar
12 Anabantidae ve Çöpçü balıkları yetiştiriciliği ders notunu okuma, web´ten kaynak taraması ve ev ödevi haazırlığı düz anlatım, tartışma, gösterim, laboratuvar
13 Cichlidae yetiştiriciliği Önerilen kaynakları okuma, Deneme akvaryumlarının izlenmesi düz anlatım, tartışma, gösterim, laboratuvar
14 Balık taşımacalığı, balık kayıp ve ölüm nedenlerine yaklaşım. Yetiştiricilikte kullanılan medikamentlerin kullanım ve hesaplanma yöntemleri Önerilen kaynakları okuma, Deneme akvaryumlarının izlenmesi düz anlatım, tartışma, laboratuvar
15 Ev ödevlerinin değerlendirilmesi ev ödevi hazırlığı tartışma
16/17 Final sınava hazırlık yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Axelrod, H.,R.,1989. Dr. Exelrod´un akvaryum balıkları atlası.
 Alpbaz, A., 1992., Akvaryum balıkları üretim tekniği.
 Yanar,M., 2000. "Akvaryum balıkları yetiştiriciliği" ders notu
 Hawkins,A.D., 1981. Akvaryum sistemleri. Academic press
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 1 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 0
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 2
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 2
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 1
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 1
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 5
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 8 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 100
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4
Dersin AKTS Kredisi: 4