Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Ürünleri İşlemede Mikrobiyal Biyoteknoloji

Dersin Kodu : SUF222

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. FATİH ÖZOĞUL

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su ürünleri mikrobiyolojisi ve biyoteknolojisi ile ilgili bilgileri öğrenir.
Kazandığı bilgilerle mesleki alanda kavramları karşılaştırır ve yorum yapar.
Mesleki alanda öğrendiği bilgileri gıda sanayisinde uygular
Mikrobiyal biyoteknolojik uygulamalardan laktik fermantasyonlarından elde edilen ürünlerle ilgili bilgileri öğrenir
Mikrobiyal biyoteknoloji laboratuvarını kullanma ve ilgili analizleri yapma yeteneği kazanır
Laboratuvar sonuçları değerlendirme ve rapor etme yeteneğine sahip olur
Starter mikroorganizmalar hakkında ve kültür koşuları hakkında bilgi ve beceri sahibi olur

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su ürünleri işlemede mikrobiyal biyoteknoloji hakkında bilgi verilmesi, öğretilmesi ve kazanılan bilgilerin gıda sanayisinde uygulanması

Dersin İçeriği : Biyoteknolojinin tanımı, kapsamı ve tarihçesi, biyoteknolojinin sınıflandırılması ve gıda biyoteknolojisi, mikroorganizmaların gelişim süreçleri, mikrobiyal biyoteknolojiye giriş, starter kültür ve kullanıldığı uygulamalar, küflerin ve mayaların ürettiği endüstriyel ürünler, genetik mühendisliği ile elde edilen ürünler, su ürünlerinde mikrobiyal fermentasyon, starter kültürlerin ayrıştırılması ve saflaştırılması, gıda sanayinde kullanılan biyoteknolojik uygulamalar, organik asitlerin (laktik asit, asetik asit vb.) üretimi ve analiz yöntemi, transgenik organizmalar

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve İşleme Teknolojisi laboratuvarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Biyoteknolojinin tanımı, kapsamı ve tarihçesi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, görsel sunum
2 Biyoteknolojinin sınıflandırılması ve gıda biyoteknolojisi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, görsel sunum
3 Mikroorganizmaların gelişim süreçleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, görsel sunum
4 Mikrobiyal biyoteknolojiye giriş Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, görsel sunum
5 Starter kültür ve kullanıldığı uygulamalar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, görsel sunum
6 Küflerin ve mayaların ürettiği endüstriyel ürünler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, görsel sunum
7 Genetik mühendisliği ile elde edilen ürünler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, görsel sunum
8 Vize Haftası Sınava hazırlık
9 Su ürünlerinde mikrobiyal fermentasyon Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
10 Starter kültürlerin ayrıştırılması ve saflaştırılması: Teorik bilgi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
11 Starter kültürlerin ayrıştırılması ve saflaştırılması: Laboratuvar uygulaması I Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
12 Starter kültürlerin ayrıştırılması ve saflaştırılması: Laboratuvar uygulaması II Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuar hazırlığı Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
13 Gıda sanayinde kullanılan biyoteknolojik uygulamalar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
14 Organik asitlerin (laktik asit, asetik asit vb.) üretimi ve analiz yöntemi Konu ile ilgili kaynakların okunması Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
15 Transgenik organizmalar Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma, laboratuvar uygulaması, görsel sunum
16/17 Final haftası Sınava hazırlık


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  1. Ratladge, C., Kristiansen, B., (2001). Basic Biotechnology. Cambridge University Press, England. 2. Smith, J. E., (1996). Biotechnology, Cambridge University Press, Cambridge. 3. Shetty, K., Paliyath, G., Pometto, A., Levin, R.E., (2006). Food Biyotechnology, Taylor and Francis, London. 4. Aran, N., (2010). Gıda Biyoteknolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara. 5. Hutkins, R.W. (2006). Microbiology and Technology of Fermented Foods, IFT Pres, Iowa.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 2 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 5
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 10 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 82
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.28
Dersin AKTS Kredisi: 3