|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Su Kalitesi Ve Kontrolü |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF206 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. FATMA ÇEVİK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Suyun fiziko-kimyasal yapısı ve önemli özelliklerini bilir. Doğal ve insan müdahalesi sonucunda su kalitesinin nasıl etkilendiğini kavrar. Su kalite kriterlerini tanımlar ve sınıflandırır. Kirlilik kaynaklarını kavrar ve arıtımları ile ilgili yorum yapar. Su kalitesindeki değişimlerin ekosistem üzerine etkilerini kavrar. Su kalite kriterleri ile ilgili olarak ölçüm ve analiz yapar. Doğal kaynakları korumada kaynak kontrolü bilincine sahip olur
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Suyun önemini, fizikokimyasal ve biyokimyasal özelliklerini irdeleme, su kalitesini etkileyen çevresel faktörleri değerlendirme, kirlilik kaynaklarını ve genel olarak arıtma yöntemlerini kavrama, su ürünleri sektöründe su kalitesinin önemini anlama ve ilgili analizleri yapmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Suyun özellikleri, su çeşitlerinin bileşimi, hidrolojik döngü, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar, doğal suların fiziksel ve kimyasal özellikleri, kirlilik kaynakları, besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliliği, Termal Kirlilik, Organik madde kirliliği, Katı madde kirliliği, Petrol ve yağ kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri, Tarımsal ilaçlar ve gübre kirliliği, Deterjan kirliliği ve etkileri, Ağır metal kirliliği ve etkileri, mikrobiyal kirlilik, Su kirliliğini arıtma metotları; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma, Su Çerçeve Direktifi, suyun fiziko-kimyasal analizleri (Çözünmüş oksijen, karbondioksit-bikarbonat-karbonat, klorür eşdeğeri, aktif klor, organik madde, askıda katı madde, amonyum, fosfat, kadmiyum) |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri, Analitik ve 2 Nolu Öğrenci Laboratuvarı |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş, Suyun önemi, ülkemizin ve dünyanın su potansiyeli, Su molekülünün özellikleri
Su kalitesi laboratuvarında kullanılan alet ve malzemeler |
|
Anlatım ve tartışma, gösterim |
|
2 |
Hidrolojik çevrim ve çevrim sırasında su kalitesindeki değişim, yüzeysel sularda biyolojik mekanizmalar
Su analizlerinde kullanılan konsantrasyon birimleri |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması |
Anlatım ve tartışma, uygulama |
|
3 |
Doğal suların fiziksel ve kimyasal özellikleri,
Ölçüm cihazları (oksijenmetre, pHmetre vb.) ve kalibrasyonu, bakımı |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması |
Anlatım ve tartışma, uygulama |
|
4 |
Doğal suların fiziksel ve kimyasal özellikleri
Askıda katı madde analizi, seki diski ölçümü |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması
|
Anlatım ve tartışma, uygulama, ödev sunumu |
|
5 |
Kirlilik kaynakları, sınıflandırılmaları
Oksijen, Çözünmüş oksijen analizi |
Kaynaklardaki ilgili bölüm |
Anlatım ve tartışma; uygulama |
|
6 |
Besleyici elementlerin biyokimyasal çevrimleri ve kirliliği
pH, Karbondioksit, karbonat, bikarbonat analizleri |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması |
Anlatım ve tartışma; uygulama, ödev sunumu |
|
7 |
Termal Kirlilik, Organik madde kirliliği
Toplam sertlik analizi |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması |
Anlatım ve tartışma; uygulama |
|
8 |
ARA SINAV
|
Study for midterm exam |
|
|
9 |
Suda çözünmüş tuzlar, elektriki iletkenlik, Ağır metal kirliliği ve etkileri,
Tuzluluk analizi |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması |
Anlatım ve tartışma; uygulama
|
|
10 |
Petrol ve yağ kirlenmesi ve ekosistem üzerine etkileri
Organik madde analizi |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması |
Anlatım ve tartışma; uygulama, ödev sunumu |
|
11 |
Tarımsal ilaçlar ve gübre kirliliği
Spektrofotometrenin prensibi ve standart çözelti hazırlama |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması |
Anlatım ve tartışma; uygulama |
|
12 |
Katı madde kirliliği, Deterjan kirliliği ve etkileri, mikrobiyal kirlilik
Nitrit analizi |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması |
Anlatım ve tartışma; uygulama |
|
13 |
Su kirliliğini arıtma metotları; fiziksel, kimyasal ve biyolojik arıtma
Fosfat analizi |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması |
Anlatım ve tartışma; uygulama |
|
14 |
Yetiştiricilikte su kalite kriterleri
Aktif klor analizi |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması, ödev hazırlanması |
Anlatım ve tartışma; uygulama, ödev sunumu |
|
15 |
Su çerçeve direktifi, Su kalite kontrolünde kriter ve standartlar
Laboratuvar sınavı |
Kaynaklardaki ilgili bölümün okunması |
Anlatım ve tartışma;
sözlü labotaruvar sınavı
|
|
16/17 |
FİNAL |
Final sınavına hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Uslu, O., Türkman, A., 1992. Su Kirliliği ve Kontrolü, Çevre Müsteşarlığı Yayını, Ankara
Egemen, Ö., 2006. Su Kalitesi. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:14
Göksu, M.Z.L., 2003. Su Kirliliği Ders Kitabı, Ç.Ü. Su Ür Fak. Yay. No:7
Yanık T., Çiltaş, A., Aras, M., 2001. Balık Yetiştiriciliğinde Su Kalitesine Giriş. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:225
Çevik, F., 2011. Su Kalitesi ve Kontrolü Ders Notları ve power point sunu
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
İnternet
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
2 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
5 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
4 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
3 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
3 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
2 |
8 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
6 |
12 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
6 |
6 |
|
Toplam İş Yükü: | 110 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.4 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|