Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Oseonoloji

Dersin Kodu : SUF202

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. DURSUN AVŞAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Okyanus ve denizleri tüm yönleriyle tanımlar.
Canlıları etkileyen temel jeolojik parametreleri listeler.
Calıları etkileyen temel kimyasal parametreleri açıklar.
Canlıları etkileyen temel fiziksel parametreleri ayırd eder.
Canlıları etkileyen temel biyolojik parametreleri tanımlar.
Okyanus ve denizlerin verimliliğini etkileyen faktörleri açıklar.
Denizel organizmaların bu ortamdaki fonksiyonlarını açıklar.
Denizel çalışamlar için temel beceriyi kazanır.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı öğrencilere okyanus ve denizlerin jeolojik, kimyasal, fiziksel ve biyolojik özellikleri hakkında ön bilgi sağlamak; denizel canlılar ve çevre koşulları arasındaki etkileşimlerle bu ortam oşinografisi konusunda bir temel oluşturmaktır.

Dersin İçeriği : Okyanus ve denizlerin tanımlanması, Oşinografi kavramı ve tarihçesi, deniz ve okyanusların fiziksel, kimyasal, biyolojik ve topografik (fizyografik) özellikleri, Deniz ve okyanuslarda üretim ve üretimi etkileyen faktörler, besin zinciri ve besin ağları.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Giriş, Oseanografinin Bölümleri Oseanoloji 1-23. sayfalar okunacak Düz Anlatım
2 Yer Yuvarı, Okyanus ve Yaşamın Orijini Oseanoloji 23-44. sayfalar okunacak Düz Anlatım
3 Okyanus Dibinin Fizyografisi Oseanoloji 45-76. sayfalar okunacak Düz Anlatım
4 Okyanuslarda Sedimentasyon Oseanoloji 77-94. sayfalar okunacak Düz Anlatım
5 Kimyasal Oseanografi Oseanoloji 95-114. sayfalar okunacak Düz Anlatım
6 Besleyici Elementler Oseanoloji 114-134. sayfalar okunacak Düz Anlatım
7 Deniz Suyunun Asit ve Bazik Özellikleri Oseanoloji 134-143. sayfalar okunacak Düz Anlatım
8 Ara Sınav Sınav hazırlığı
9 Sinoptik Fiziksel Oseanografi Oseanoloji 143-179. sayfalar okunacak Düz Anlatım
10 T-S Diagramı, Su Tipi ve Kütlesi Oseanoloji 179-210. sayfalar okunacak Düz Anlatım
11 Dinamik Fiziksel Oseanografi Oseanoloji 211-228. sayfalar okunacak Düz Anlatım
12 Dalgalar ve Med-Cezir Oseanoloji 229-252. sayfalar okunacak Düz Anlatım
13 Deniz, Okyanus ve Organizmalar, Kısa sınav Oseanoloji 255-266. sayfalar okunacak, kısa sınav hazırlığı Düz Anlatım, kısa sınav
14 Deniz Ekolojisi Oseanoloji 267-288. sayfalar okunacak Düz Anlatım
15 Denizlerin Organik Madde Verimi Oseanoloji 288-299. sayfalar okunacak Düz Anlatım
16/17 Final Sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  KOCATAŞ, A., 2005. Oseanoloji. Ege Üniversitesi Yayınları, Su Ürünleri Fakültesi Yayın No: 60. Ege Üniversitesi Basımevi Bornova-İzmir, 7. Baskı, 357s.
 ACARA, A., 1999. Okyanuslar, Denizler ve Deniz Bilimleri, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü, ISBN-975-95307-1-6. 112s.
 GELDİAY,R., KOCATAŞ, A., 1998. Deniz Biyolojisine Giriş. Ege Üniversitesi Fen Faskültesi Kitaplar Serisi No: 31. Ege Üniversitesi Basımevi Bornova-İzmir, 562s.
 LALLI, C. M., PARSONS, T. R., 1993. Biological Oceanography (An Introduction). Pergamon Press, Oxford-United Kingdom, 301p.
Diğer Kaynaklar  LATIF, M.A., OGUZ, T., SUR, H.I., BESIKTEPE, S., OZSOY, E., UNLUATA, U., 2000. Oceanography of the Turkish Straits-third annual report, Volume I. Physical Oceanography of the Straits. Institute of Marine Sciences, METU, Erdemli, Icel, Turkey.
 OGUZ, T., LATUN, V.S., LATIF, M.A., VLADEMIROV, V.V., SUR, H.I., MARKOV, A.A., OZSOY, E., KOTOVSHCHIKOV, B. B., EREMEEV, V. V., UNLUATA, U., 1993. Circulation in the surface and intermediate layers of the BlackSea. Deep-Sea Research, 40: 1597-1612.


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 100
    Ödev/Proje/Diğer 0 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 0
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 1
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 2
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 2
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 1
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 0
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 0
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 0
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 1
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 0
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 0
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 0
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 2 8 16
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 82
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.28
Dersin AKTS Kredisi: 3