Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Seç Ders (Türkiye Balıkçılığı)

Dersin Kodu : SUF221

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. CANER ENVER ÖZYURT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Türkiye balıkçılık üretiminin bileşenlerini tanır.
Deniz ve iç su balıkçılığının toplam balıkçılık üretimine katkılarını bilir.
Balıkçılık sektörünün yaşadığı idari ve bilimsel sorunlarını bilir.
Ekosistem ile balıkçılık etkileşiminin önemini kavrar.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilerin Türkiye balıkçılık sektörünün farklı bileşenlerini tanımasıdır.

Dersin İçeriği : Bu ders kapsamında Türkiye Balıkçılığının ana bileşenleri, bu bileşenlerin zamana ve bölgeye göre değişimleri ve değişim nedenleri incelenecektir. Bunun yanında Türkiye Balıkçılığının temel problemleri, sebepleri ve potansiyel çözümler tartışılacaktır. Buna ek olarak Türkiye Balıkçılığı Dünya Balıkçılığı ile karşılaştırılacak ve ülke balıkçılığının geliştirilme potansiyeli değerlendirilecektir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi enformatik laboratuarı.


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dünya balıkçılık üretimi ve Türkiye´nin bu üretimdeki yeri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
2 Balıkçılık üretiminin bileşenleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
3 Av araçlarının tanıtımı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
4 Teknelerin Av Bölgelerine Göre Dağılımı ve Nedenleri Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
5 Sürdürülebilir balıkçılık kavramı Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
6 Balıkçılıkta yasak ve sınırlamalar, ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
7 Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ - No:2012/65 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
8 Ara sınav Sınava hazırlık Yazılı sınav
9 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ - No:2012/65 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
10 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ - No:2012/65 Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
11 Balıkçılık faaliyetlerinin çevresel etkileri (Kayıp av araçları) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
12 Balıkçılık faaliyetlerinin çevresel etkileri (Hedef dışı av) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
13 Balıkçılık faaliyetlerinin çevresel etkileri (Yayılımcı türler) Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
14 İskenderun Körfezi´nde balıkçılık , ödev Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
15 İskenderun Körfezi´nde balıkçılık Ders notlarının ve ilgili kaynakların okunması Düz anlatım
16/17 Final Sınava hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Ders Notları
 Royce (1996) Introduction to the Practice of Fishery Science, Academic Press,448p.
 Welcomme, R. L. 2001. Inland Fisheries Ecology and Management. Fishing New Books, 358p.
 Su Ürünleri İstatistikleri,
 Beverton and Holt (2004). On the Dynamics of Explited Fish Population, The Blackburn Press. 533p
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 2
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 4
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 3
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 2
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 3 3 9
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 10 20
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 77
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.08
Dersin AKTS Kredisi: 3