Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Seç Ders (Balık Besleme Teknikleri)

Dersin Kodu : SUF217

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Temel besleme tekniklerini yapar
Besleme ve besleme teknikleri ile ilgili temel becerilere sentezler
Öğrenci kendi kendine plan ve program yapar
Problemlere sistematik çözümler üretir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Öğrencilere balık besleme metotları hakkında bilgi vermek. Besleme teknikleri ile balık beslenme fizyoloji hakkında bilgi sahibi olmak.

Dersin İçeriği : Yem kompozisyonları ve analizleri; Yem tipler, üretimi ve içerikleri; Yem alım ölçüm teknikleri; Beslenme davranışları; Çevresel faktörler ve yem alımına etkisi; Sindirim ve besleme metotları; Besleme ritimleri; Beslenme zamanının yem alımı ve besleme metotlarına etkisi; besleme metotlarının geliştirilmesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik ve Laboratuar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Beslenme Alışkanlıkları ve besleme Ön okumalar Düz anlatım / tartışma - standart derslik teknolojileri
2 Besin Metabolizması Ön okumalar Düz anlatım - çoklu ortam araçları
3 Uygulama-Sindirim ve Beslenme Laboratuar hazırlıkları Laboratuar Uygulaması
4 Beslenme Ritimleri Ön okumalar/sunu inceleme Düz anlatım - standart derslik teknolojileri
5 Uygulama (sindirilebilirlik test) Laboratuar hazırlıkları Sözlü sunum - bilgisayar + Laboratuar uygulaması
6 Enerji ve Beslenme Ritimleri Ön okumalar/kitap inceleme Sözlü Sunum/Laboratuar Uygulaması
7 Telafi Büyümesi Kütüphane araştırması Düz anlatım/ bilgisayar / projeksiyon/ özel donanım
8 Uygulama (açlık ve lipit metabolizması uygulama)- Laboratuar hazırlıkları Laboratuar Uygulaması
9 Ara Sınav Ön okumalar/ders notları SINAV-çoktan seçmeli /
10 Besleme Metotlarının Belirlenmesi ve Kriterleri Kütüphane araştırması Düz anlatım / tartışma - standart derslik teknolojileri
11 Uygulama Laboratuar hazırlıkları Laboratuar Uygulaması
12 Yem Alımı ve Çevrenin Etkisi Ön okumalar/kitap inceleme Düz anlatım /bilgisayar / projeksiyon/ özel donanım
13 Beslenme Yönetimi + Uygulama (Mide boşaltım ve yem alımı) Laboratuar hazırlıkları Sözlü sunum - bilgisayar +
14 Besleme Metotlarının Vücut Kompozisyonuna Etkileri Ön okumalar Laboratuar uygulaması
15 Yem alım analizleri Uygulaması Laboratuar hazırlıkları Sözlü sunum - bilgisayar / projeksiyon
16/17 Final Sınavı Ön okumalar/ders notları SINAV-çoktan seçmeli


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Balık Besleme, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2001.
 Balıklarda yem alımı, Print ISBN: 9780632055760
 Balık Fizyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2006.
 Cahiers OPTIONS mediterraneennes, CIHEAM, 2005.
 Yetiştiriciliğe giriş ve genel prensipleri
 Balık Besleme ve Yem Teknolojisi I, Ege Üniversites, Yayınları, İzmir 2005.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 1 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 4
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 3
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 5
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 3
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 4
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 3
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 6 4 24
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 8 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 7 7
Toplam İş Yükü: 87
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.48
Dersin AKTS Kredisi: 3