|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Seç Ders (Balık Besleme Teknikleri) |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF217 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. ORHAN TUFAN EROLDOĞAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Temel besleme tekniklerini yapar Besleme ve besleme teknikleri ile ilgili temel becerilere sentezler Öğrenci kendi kendine plan ve program yapar Problemlere sistematik çözümler üretir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Öğrencilere balık besleme metotları hakkında bilgi vermek.
Besleme teknikleri ile balık beslenme fizyoloji hakkında bilgi sahibi olmak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yem kompozisyonları ve analizleri; Yem tipler, üretimi ve içerikleri; Yem alım ölçüm teknikleri; Beslenme davranışları; Çevresel faktörler ve yem alımına etkisi; Sindirim ve besleme metotları; Besleme ritimleri; Beslenme zamanının yem alımı ve besleme metotlarına etkisi; besleme metotlarının geliştirilmesi |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik ve Laboratuar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Beslenme Alışkanlıkları ve besleme
|
Ön okumalar |
Düz anlatım / tartışma - standart derslik teknolojileri
|
|
2 |
Besin Metabolizması
|
Ön okumalar |
Düz anlatım - çoklu ortam araçları
|
|
3 |
Uygulama-Sindirim ve Beslenme
|
Laboratuar hazırlıkları |
Laboratuar Uygulaması
|
|
4 |
Beslenme Ritimleri
|
Ön okumalar/sunu inceleme |
Düz anlatım - standart derslik teknolojileri
|
|
5 |
Uygulama (sindirilebilirlik test)
|
Laboratuar hazırlıkları |
Sözlü sunum - bilgisayar + Laboratuar uygulaması
|
|
6 |
Enerji ve Beslenme Ritimleri
|
Ön okumalar/kitap inceleme |
Sözlü Sunum/Laboratuar Uygulaması
|
|
7 |
Telafi Büyümesi
|
Kütüphane araştırması |
Düz anlatım/ bilgisayar / projeksiyon/ özel donanım
|
|
8 |
Uygulama (açlık ve lipit metabolizması uygulama)- |
Laboratuar hazırlıkları |
Laboratuar Uygulaması
|
|
9 |
Ara Sınav
|
Ön okumalar/ders notları |
SINAV-çoktan seçmeli / |
|
10 |
Besleme Metotlarının Belirlenmesi ve Kriterleri
|
Kütüphane araştırması |
Düz anlatım / tartışma - standart derslik teknolojileri
|
|
11 |
Uygulama
|
Laboratuar hazırlıkları |
Laboratuar Uygulaması
|
|
12 |
Yem Alımı ve Çevrenin Etkisi
|
Ön okumalar/kitap inceleme |
Düz anlatım /bilgisayar / projeksiyon/ özel donanım
|
|
13 |
Beslenme Yönetimi + Uygulama (Mide boşaltım ve yem alımı)
|
Laboratuar hazırlıkları |
Sözlü sunum - bilgisayar + |
|
14 |
Besleme Metotlarının Vücut Kompozisyonuna Etkileri
|
Ön okumalar |
Laboratuar uygulaması
|
|
15 |
Yem alım analizleri Uygulaması
|
Laboratuar hazırlıkları |
Sözlü sunum - bilgisayar / projeksiyon
|
|
16/17 |
Final Sınavı |
Ön okumalar/ders notları |
SINAV-çoktan seçmeli
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Balık Besleme, İstanbul Üniversitesi Yayınları, İstanbul, 2001.
Balıklarda yem alımı, Print ISBN: 9780632055760
Balık Fizyolojisi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, 2006.
Cahiers OPTIONS mediterraneennes, CIHEAM, 2005.
Yetiştiriciliğe giriş ve genel prensipleri
Balık Besleme ve Yem Teknolojisi I, Ege Üniversites, Yayınları, İzmir 2005.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
4 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
3 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
3 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
3 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
3 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
6 |
4 |
24 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
8 |
8 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
6 |
6 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
7 |
7 |
|
Toplam İş Yükü: | 87 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.48 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|