|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Seç Ders (Algal Biyoteknoloji) |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF215 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. OYA IŞIK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Biyoteknoloji tanımını yapar. Algal Biyoteknoloji tanımını yapar, Algal Biyoteknolojinin tarihçesini kavrar. Alglerin kullanım alanlarını sıralar. Ticari önemi olan ve yaygın olarak kültüre alınan alg türlerini sayar. Fototrofik mikroalglerin kütle üretiminin fizyolojik prensiplerini sayar ve açıklar. Açık sistem havuzlarda ve kapalı sistem fotobiyoreaktörlerde alg üretim koşullarını kavrar. Mikroalg kültür havuzları şekil ve yapım materyallerini açıklar. Havuzlarda bulaşma nedenlerini sıralar ve önlemlerini sayar. Mikroalglere uygulanan stres koşullarını sayar, uygulama sonrası hücre içindeki değişiklikleri açıklar. Dunaliella salina kültürü ve beta karoten üretimi, Haematococcus pluvialis kültürü ve astaksantin üretimini kavrar.
Mikroalgal yağ üretiminde yaygin olarak kültüre alınan türleri sayar, yağ uretimi için stres koşullarını açıklar. Mikroalg hasat yöntemlerini kavrar ve yöntemlerin avantaj ve dezavantajlarini açıklar. Mikroalg kurutma ve paketleme koşullarını ve prensiplerini açıklar.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Deniz ve içsularda yaşayan mikroalg türlerini büyük hacimlerde kültüre almak, değerli metabolitler üretmelerini sağlamak,elde edilen algal biyokütleye farklı kullanım alanlarında ticari değer kazandırmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Algal Biyoteknoloji tanımı, mikroalgal üretimin kara tarımına göre avantaları, ticari önemi olan alg türleri, fototrofik mikroalglerin kütle üretiminin fizyolojik prensipleri, havuzlarda ve fotobiyoreaktörlerde mikroalg kültürü, Endüstriyel ölçekli alg üretiminin biyolojik prensipleri, mikroalg hasatı, alg biyoması kurutma yöntemleri, kuru alg paketleme, alglerin kullanım alanları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri, Algal Biyoteknoloji laboratuarı, Fotobiyoreaktörler ve Havuzlar. |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Biyoteknoloji tanımı, Alg Biyoteknolojisi tanımı, Biyoteknoloji ve Algal Biyoteknolojinin tarihçesi, Algal biyoteknoloji laboratuarının tanıtımı. |
Dersi tanır, ders notunu edinir. |
Yüz yüze ders işleyişi, laboratuar çalışması. |
|
2 |
Alglerin kullanım alanları
Alglerin gıda olarak kullanımı,
Hayvan yemi olarak kullanımı,
Gübre (toprak yapısı iyileştirmede) kullanımı, konularında kültüre alınan alg türlerinin laboratuarda incelenmesi.
|
Ders notunu okuyup gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, laboratuar çalışması. |
|
3 |
Ticari önemi olan alg türleri, değerli metabolitlerin üretilmesindeki stres koşulları. |
Ders notu ve laboratuar çalışması için föyü okuyarak gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, laboratuar çalışması. |
|
4 |
Fototrofik mikroalglerin kütle üretiminin fizyolojik prensipleri.Besin eksikliği, yüksek ışık, vb stres koşulları. |
Ders notunu okuyup gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi,
Laboratuar ve dışarı ortam çalışması. |
|
5 |
Alg üretim sistemleri, Laboratuar kültürleri, Havuz üretimi, Fotobiyoreaktör üretiminin tanıtılması. |
Ders notunu okuyup gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, dışarı ortam çalışması. |
|
6 |
Dışarı alg Üretim sistemleri
Havuzlar
Havuz tipleri
Havuz yapımında malzeme çeşitleri
Karıştırma-Havalandırma (Pedal sistemler, kompresör vb).
|
Ders notu ve Dışarı alg kültürü pilot tesisin tanıtımı, havuzların tanıtımı notlarını okuyarak gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, dışarı ortam çalışması. |
|
7 |
Fotobiyoreaktör sistemler,Reaktör tasarımları (Tubular reaktörler, Panel reaktörler),Fotobiyoreaktörlerde kültür parametrelerinin optimizasyonu, |
Ders notunu okuyarak ve fotobiyoreaktörler hakkında araştırma yaparak gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, outdoor study. |
|
8 |
Ara Sınav |
Sınava hazırlık |
Ara Sınav |
|
9 |
Mikroalg hasat yöntemleri. Filtrasyon, Santrifüj, flokülasyon, sedimantasyon yöntemleri),Hasat etkinliği, |
Ders notunu okuyup gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, Laboratuar ve dışarı ortam çalışması. |
|
10 |
Mikroalglere uygulanan stres faktörleri, strese bağlı hücre içindeki fizyolojik değişiklikler. |
Ders notunu okuyup gelirler. Verilen ödevi yaparlar. |
Yüz yüze ders işleyişi, laboratuar çalışması. |
|
11 |
Dunaliella salina kültürü ve beta karoten üretimi, Chlorella vulgaris dışarı kültürü. |
Ders notunu okuyup gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, besi ortamı hazırlarlar. |
|
12 |
Haematococcus pluvialis kültürü ve astaksantin üretimi. Spirulina platensis dışarı kültürü. |
Ders notunu okuyup gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, besi ortamı hazırlama. |
|
13 |
Lipid üretiminde yaygin olarak kültüre alınan mikroalg türleri, mikroalgal yağ uretimi için uygulanan stres faktörleri. |
Ders notunu okuyup gelirler ve ödev yaparlar. |
Yüz yüze ders işleyişi, Laboratuar ve dışarı ortam çalışması. |
|
14 |
Endüstriyel ölçekli alg üretimi ekonomik analizi, |
Ders notunu okuyup gelirler. |
Yüz yüze ders işleyişi, |
|
15 |
Alg biyoması kurutma yöntemleri ve uyulması gereken kurallar. Güneşte kurutma, kurutma fırınları, spray kurutucular, soğuk kurutucular. Kuru alg ürün paketleme ve uyulması gereken kurallar. |
Ders notunu okuyup gelirler. Verilen ödevi yaparlar. |
Yüz yüze ders işleyişi, Laboratuar ve dışarı ortam çalışması. |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Sınava Hazırlık |
Final Sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ders Notları
A. Richmond (2004), Handbook of Microalgal Culture, Biotechnology and Applied Phycology, Blackwell Science Ltd,sf:545.
G. Shelef ve ark.(1980) , Algae Biomass:Production and Use, Elsevier-North-Holland Biomedical Press, Sf:852.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
4 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
5 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
4 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
4 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
5 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
5 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
5 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
4 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 84 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|