|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Seç Ders (Mesleki İngilizce 1) |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF213 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. SEVİM POLAT |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Su ürünleri alanındaki yayınları genel olarak okur ve anlar Ekoloji, biyolojik çeşitlilik, deniz biyolojisi, iç sular biyolojisi gibi Su ürünlerinin kapsadığı alanlardaki ingilizce teknik terimleri tanımlar. Alanında öğrendiği mesleki terimleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilir. Su Ürünleri alanındaki çalışmalarda ihtiyaç duyduğu teknik terimleri kullanır. Alanındaki ingilizce yayınları türkçeye çevirebilir. Alanında edindiği bilgilerli karşılaştırabilir ve yorum yapabilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Su ürünleri temel bilimler alanındaki teknik terimlerin öğrenilmesi ve bilimsel literatürü takip edebilecek kazanımların elde edilmesi. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste su rünleri alanında temel terminoloji öğretilmekte, sucul ekoloji, biyoçeşitlilik, deniz ve tatlı su biyolojisi konularında bilimsel makalelerden çeviri, okuma ve anlama çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Sözlü ve yazılı iletişimde ingilizce terminolojinin kullanımı öğretilmektedir. |
|
Dersin Dili |
: |
İngilizce |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş, dersin kapsamı hakkında bilgilendirme
|
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz anlatım
|
|
2 |
Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler
|
Alan ile ilgili kitap, dergi ve makale araştırılması
|
Düz anlatım, Gösterim
|
|
3 |
Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler
|
Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler |
Düz anlatım, Gösterim
|
|
4 |
Su Ürünleri Temel bilimler alanında teknik terimler
|
Alan ile ilgili kitap, dergi ve makaleler, web kaynakları
|
Düz anlatım, Tartışma
|
|
5 |
Su Ürünleri Temel bilimler alanının kapsayan konularda ingilizce kaynak taraması
|
Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması
|
Düz anlatım,tartışma |
|
6 |
Su Ürünleri Temel bilimler alanının kapsayan konularda ingilizce kaynak taraması
|
Alan ile ilgili süreli yayın, kitap, e-kaynak taraması
|
Düz anlatım, grup çalışması
|
|
7 |
Deniz biyolojisi alanında çeviri çalışması
|
Konu ile iligili kitaplardan çeviri
|
Düz anlatım,Grup çalışması, tartışma
|
|
8 |
Ara sınav |
Ara sınav için hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Deniz biyolojisi alanında çeviri çalışması
|
Konu ile iligili kitaplardan çeviri
|
Grup çalışması, tartışma
|
|
10 |
İç sular biyolojisi alanında çeviri çalışması
|
Konu ile iligili kitaplardan çeviri
|
Düz anlatım, Grup çalışması, tartışma
|
|
11 |
İç sular biyolojisi alanında çeviri çalışması
|
Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme
|
Grup çalışması, tartışma
|
|
12 |
Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi
|
Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı
|
Ödev, sözlü sunum, tartışma
|
|
13 |
Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi
|
Konu ile iligili kaynaklardan çeviri, ödev hazırlığı
|
Ödev, sözlü sunum, tartışma
|
|
14 |
Öğrenciler tarafından seçilen güncel bir konuya ait makalenin çevirisi
|
Konu ile iligili kitaplardan çeviri, makale inceleme
|
Düz anlatım,gösterim |
|
15 |
Bilimsel yazışma örnekleri
|
İngilizce yayın talebi örneği ve bilimsel yazışma örneklerinin okunması
|
Gösterim, tartışma
|
|
16/17 |
Final sınavı
|
Final sınavına hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Lalli, C.M., Parsons T.R., 1993. Biological Oceanography, An Introduction, 301 p.
Lampert, W., Sommer, U., 2007. Limnoecology, The Ecology of Lakes and Streams, 324 p.
Kennish, M.J. 2001. Practical Handbook of Marine Sciences, 876 p.
http://www.fao.org/fi/glossary/
http://www.nefsc.noaa.gov/techniques/tech_terms.html
ttp://life.bio.sunysb.edu/marinebio/glossary.html
Polat ,S. Mesleki İngilizce Ders Notları.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
4 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
3 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
1 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
3 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
2 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
2 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
2 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
2 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
4 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
3 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
3 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
5 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
3 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
6 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 74 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|