|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Balık Biyolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF209 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. MELTEM MANAŞIRLI |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Balıkların morfolojileri Balıkların genel biyolojileri Balıkların yaşam alanları Balıkların üreme, beslenme, solunum vb. sistemleri hakkında bilgilenme Balıkların ekosistemdeki yeri ve önemini kavrayabilme
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Balık biyolojisinin tanımı, balıkların biyolojik sistemler ve işleyişleri hakkında bilgiler vererek öğretmek . |
|
Dersin İçeriği |
: |
Balık biyolojisinin tanımı, balıklarda morfolojik özellikler, balıkların genel biyolojik özellikleri, anadrom ve katadrom balıklar, balıkların yaşam alanları, balıklarda üreme, beslenme ve sindirim, gelişme, gelişmeye etki eden etkenler, balıklarda göç, çevreye uyum, rekabet ilişkilei hakkında bilgiler vererek öğretmek |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuvarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Balık nedir, yaşam ortamları |
Ders ile ilgili bilgilerin okunması |
Düz Anlatım, Görsel Sunum |
|
2 |
Balıkların sınıflandırılması |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması |
Düz Anlatım, Görsel Sunum |
|
3 |
Balıkların yaşam alanları |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab |
|
4 |
Balıkların morfolojik özellikleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab. |
|
5 |
Balıkların iskelet sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab. |
|
6 |
Balıkların kas sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab. |
|
7 |
Balıkların solunum sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab. |
|
8 |
Yarıyıl Sınavı |
|
|
|
9 |
Balıkların sindirim sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab. |
|
10 |
Balıkların üreme tipleri |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum, Lab. |
|
11 |
Balıkların üreme sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum,Lab. |
|
12 |
Balıklarda göç olayı |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Düz Anlatım,Görsel Sunum,Lab. |
|
13 |
Balıkların dolaşım sistemi |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Görsel Sunum |
|
14 |
Ödev Sunumları tartışma |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Görsel Sunum |
|
15 |
Ödev Sunumları tartışma |
Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık |
Görsel Sunum |
|
16/17 |
Final |
|
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Çelikkale, M. S. 1991. Balık Biyolojisi. KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, Yayın No:101
Demir, N. 2006. İhtiyoloji. Nobel Yayıncılık, no:924, ISBN 975-591-909-0
Demirsoy, A., 1988. Yaşamın Temel Kuralları Cilt 3/1, Hacettepe Üniv. Yayınları:A/55
Bat, L., Erdem, Y., Ustaoğlu, S., Yarsım, Ö., 2008. Balık Sistemetiği. Nobel Yayıncılık No:1330, ISBN 978-605-395-127-8
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
JONES, F.R.H., 1970. Fish Migration. Edward Arnold Ltd., London, 325p.
JOBLING, M., 1996. Environmental Biology of Fishes. Chapmann & Hall, Fish and Fisheries Series, No: 16, 455p.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
80 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
20 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
3 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
4 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
4 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
5 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
3 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
4 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
4 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
4 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
5 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
4 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
4 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
15 |
3 |
45 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
15 |
1 |
15 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
10 |
20 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 100 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|