Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Genel Mikrobiyoloji

Dersin Kodu : SUF207

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. İBRAHİM CENGİZLER
Dr.Öğr. ÜyesiDr. AYSEL AZİZOĞLU ŞAHAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Dersi alan öğrenciler; mikroorganizmayı ve büyüklüğünü tanımlar,
Ökaryotik ve prokaryotik özellikleri açıklar
Bakteri, virüs, mantar gibi mikroorganizmaların anotomik ve morfolojik yapıları ile inceleme yöntemlerini açıklar.
Mikroorganizmaların üretilme ortamları ile gerekli maddeleri tanımlar,
Mikroorganizma ile çevresi arasındaki etkileşimi belirler,
Su ürünleri hastalıklarında mikroorganizmaların etkisini ve mücadele yöntemlerini tartışır,
Mikroorganizmaların yararlı ve zararlı faaliyetleri ile çevresel parametrelerin mikroorganizmalar üzerine etkisini açıklar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Mikroorganizmaların tanımı ve çeşitleri, ökaryotik ve prokaryotik özellikler, bakteriler, virüsler ve mantarların özellikleri ile kendi aralarında ve yüksek organizasyonlu canlılarla olan ilişkileri ve laboratuvarda incelenme yöntemlerinin öğrenilmesi

Dersin İçeriği : Mikroorganizma tanımı, Mikrobiyolojinin gelişim evreleri, ökaryot ve prokaryot organizmaların özellikleri, bakteriler, virüsler ve mantarların genel özellikleri ve biyolojik yapıları, laboratuvarda mikroorganizmaları inceleme yöntemleri

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, Laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Mikroorganizma tanımı ve mikrobiyolojinin gelişim süreci İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırma, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
2 Mikroorganizma büyüklükleri ve çeşitleri, basit ve gram boyama yöntemi+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
3 Bakteri anatomisi, prokaryotik özellikleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
4 Riketsiya,klamidya ve inklüzyon cisimcikleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
5 Virüsler ve özellikleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
6 Ökaryotik mikroorganizmlar, mantarlar ve özellikleri İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
7 Bakteri, virüs ve mantarlarda üreme görünümü İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
8 Vize Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Yazılı sınav
9 Bakterilerin üretilme ortamları ve gerekli maddeler+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
10 Koloni, saf koloni ve koloni özellikleri+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
11 Besiyeri ve çeşitleri+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
12 Çevresel koşulların mikroorganizmalar üzerine etkisi+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
13 Mikroorganizmalarla mücadele yöntemleri+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
14 Mikroorganizmaları inceleme yöntemleri+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon, internet ve kütüphane veritabanları.
15 Balık hastalıklarında mikroorganizmaların rolü+ laboratuvar uygulaması İnternet ve kütüphane veritabanlarını kullanarak kaynak araştırması, ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Düz anlatım, bilinen yöntemlerle demonstrasyon,
16/17 Final sınavı Ders kitabında ilgili bölümleri çalışma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Genel Mikrobiyoloji Ders Notları,Prof.Dr. İbrahim Cengizler ve Doç.Dr. Aysel ŞAHAN
 Öner, M., 1992. Genel Mikrobiyoloji. E. Ü. Fen Fakültesi Kitapları Serisi No: 94. Ege Üniversitesi Basımevi. Bornova İZMİR
 Sert, S., 2000. Genel Mikrobiyoloji. Atatürk Üniversitesi Zıraat Fakültesi Ders Yayınları no:195 ERZURUM
 Temiz, A., 2008. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. Hatipoğlu Yayınları, Ankara.
 Güven, S., Demirel Zorba, N.N., 2011. Genel Mİkrobiyoloji ve Laboratuvar Klavuzu. Nobel Yayın. Çanakkale
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 8 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 3
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 3
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 4
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 4
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 4
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 4
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 3
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 3
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 3
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 5
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 13 2 26
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 13 3 39
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 8 3 24
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 91
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.64
Dersin AKTS Kredisi: 4