|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Limnoloji |
|
Dersin Kodu |
: |
SUF205 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. M.ZİYA LUGAL GÖKSU |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İç suları (akarsu, göl, baraj, gölet, lagün, yeraltı suyu) tanımlar
İç suları sınıflandırır, arazide bir limnolojik etüt yapar
Göllerde evrim, verimlilik ve besin durumu hakkında bilgi verir
Göllerde su hareketlerini ve tabakalaşma olaylarını açıklar
Göllerde ötrofikasyon ve renkli su olaylarını ayırt eder
Akarsularda evrim, verimlilik ve besin durumu hakkında bilgi verir
Akarsularda balık dağılımı hakkında bilgi verir
Sucul çalışmalar için temel beceri kazanır
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
İç suların özellikleri ve yaşayan canlı toplulukları hakkında bilgi sağlama ve sucul çalışmalar için temel beceri kazanabilme. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Uygulama alanı; suların özellikleri; su canlıları (algler, plankton, bentoz, nekton); içsularda ekosistem, enerji ve verimlilik; lentik ve lotik ekosistemler; göller (yapısı, evrimi, parametreler, sıcaklık tabakalaşması, su hareketleri, sınıflandırılması, canlılar); ötrofikasyon; akarsular(özellikleri, parametreler, sınıflandırılması, canlılar); limnolojik etüdler ve uygulama teknikleri; arazi ve laboratuar çalışmaları. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Derslikleri ve Laboratuvarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Giriş, tanım, uygulama alanı, tarihçe; Limnolojik etüt-safhaları
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım
|
|
2 |
Su özellikleri, çözünmüş maddeler, nutrientler, örnek alma ve analiz
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım |
|
3 |
İç sular, sınıflandırma, sulak alan; Limnolojik etüt-safhaları, su özellikleri
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım ve laboratuvar
|
|
4 |
Göl suyunun kimyasal özellikleri O2, CO2, H2S, CH4, N, P ve dolaşımları
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım |
|
5 |
Enerji, ışık-sıcaklık, sirkülasyon-tabakalaşma-stagnasyon ve haritalama
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım ve işlem çözümü |
|
6 |
Göllerde su hareketleri, plankton-bentoz örnek alma ve hesaplaması
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım ve işlem çözümü |
|
7 |
Göl yapısı, göl bölgeleri, parametreleri ve plankton-bentoz hesaplaması
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım
|
|
8 |
ARA SINAV
|
Arasınav için hazırlık |
|
|
9 |
Ötrofikasyon, renkli su olayları (red-tide, white-tide) |
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım |
|
10 |
Besin zinciri, göllerde evrim, verimlilik, göl değerlendirme indeksi (GDİ)
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım |
|
11 |
Gölleri sınıflandırma (sıcaklık, jeolojik oluşuma göre), limnolojik etüt filmi
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım |
|
12 |
Sucul canlılar ve sınıflandırılması (yaşam şekline, işlevlerine göre) |
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım |
|
13 |
Türkiye gölleri (doğal, lagün, baraj gölü, gölet) ve film(Van gölü)
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım ve görsel anlatım |
|
14 |
Akarsu özellikleri, akarsu-göl farkı, su kirliliği
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım |
|
15 |
Akarsularda balık yayılışı, sınıflandırılması, Türkiye akarsuları, film
|
Kitaptaki ilgili bölüm okunacak. |
Düz anlatım
|
|
16/17 |
Final sınavı
|
Final sınavı için hazırlık |
|
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
EKİNGEN, G., 2001, Limnoloji. Mersin Üniversitesi, ISBN-975-6900-4. 208 s.
CİRİK, S.; CİRİK, Ş., 2005. Limnoloji. Ege Üniversitesi. Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No : 21, ISBN NO: 975-483-103-3 E.Ü. Basımevi, Bornova – İzmir. 166 s.
TANYOLAÇ, J., 2004, Limnoloji. Hatiboğlu Yay., ISBN:975-752-746-6. 2.Bas., 239 s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
GÖKSU, M.Z.L., 2003, Su Kirliliği, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:7, Nobel Kitapevi, ISBN-975-8561-24-3, Adana, 232 s.
MARGALEF, R., 1994, Limnology Now, New York. 553p.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
100 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
0 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. |
0 |
|
2 |
Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. |
4 |
|
3 |
Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. |
2 |
|
4 |
Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. |
3 |
|
5 |
Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. |
4 |
|
6 |
Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. |
1 |
|
7 |
Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. |
5 |
|
8 |
Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. |
4 |
|
9 |
Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. |
3 |
|
10 |
Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. |
3 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. |
1 |
|
12 |
Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. |
1 |
|
13 |
Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. |
2 |
|
14 |
Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. |
0 |
|
15 |
Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
2 |
8 |
16 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 82 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.28 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|