Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Ekoloji

Dersin Kodu : SUF108

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Doç.Dr. CEM ÇEVİK

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kabaca Yeryuvarının oluşumunu, tarihsel değişimini, türlerin oluşumununa ve değişimine olan etkisini açıklar.
Ekolojik kuram ve kavramları açıklar
Biyotik ve abiyotik faktörleri, ekoljik kuram ve kavramlarla birleştirerek ekolojik yorumlar yapar
Populasyonun yapısal özellikleri ve populasyon dinamiği konularını açıklar
Kommunite ve özelliklerini, Ekositem ve özelliklerini açıklar. Bu bilgiler ışığında, Tatlısu, ve Deniz ekostemleri, Sulak alanlar, Nehir ağızları ve Lagün sistemleri hakkında yorumlar yapar
Biyolojik çeşitliliği ve neden önemli olduğunu açıklar
Güncel ekolojik olayları yorumlar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : SUF108 Ekoloji

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su Ürünleri mühendislerinin gelecekteki kariyerli sırasında sık sık karşılacakları çeşitli ekolojik olayları ve problemleri, temel ekolojik prensiplere dayanarak yorumlamak ve çözüm yöntemleri geliştirmek

Dersin İçeriği : Ekolojinin tanımı, Ekolojinin konusu ve kısımları, Dünyanın oluşumu ve evrimi, Türlerin oluşumu ve biyoçeşitlilik , Habitat,Biyotop,Ekolojik Niş,Populasyon ve kommunite,Ekosistem kavramları Ekolojik ilişkiler,Ekolojik faktörler, Abiyotik Faktörler, Biyotik faktörler, Populasyon ekolojisi ve Populasyon dinamiği, Ekositemin ögeleri, Ekosistemlerde enerji akımı, Ekosistemlerde madde döngüsü, Tatlısu Ekosistemleri, Deniz Ekosistemleri, - Sulak alanlar, Nehir Ağızları, Lagünler ve Mecan resifleri, Ekolojik denge ve Biyoçeşitliliğin korunması, Çevresel Koruma ve Çevre Sağlığı

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Su Ürünleri Fakültesi derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Ekolojinin tanımı, konusu ve bölümleri, yeryuvarının oluşumu ve evrimi, türlerin oluşumu ve biyoçeşitlilik PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
2 Habitat,Biyotop,Ekolojik Niş,Populasyon ve kommunite,Ekosistem kavramları Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
3 Ekolojik ilişkiler,Ekolojik faktörler Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
4 Abiyotik Faktörler Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
5 Biyotik faktörler Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
6 Populasyon ekolojisi ve Populasyon dinamiği Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
7 Kommuniteyi oluşturan Türlerin özellikleri, Tür Çeşitliliği, Benzerlik ve Çeşitlilik İndexleri Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
8 Vize Sınava hazırlık
9 Ekositemin ögeleri, Ekosistemlerde enerji akımı Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
10 Ekosistemlerde madde döngüsü Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
11 Tatlısu ve Deniz Ekosistemleri Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
12 Sulak alanlar, Nehir Ağızları, Lagünler ve Mecan resifleri Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
13 Ekolojik denge ve Biyoçeşitliliğin korunması Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
14 Çevresel Koruma ve Çevre Sağlığı Kitaplardan ilgili konunun okunması PowerPoint Sunum ve Sözlü anlatım
15 Ödev sunumları Ödevlerin sunuma hazırlanması Ödev sunumu
16/17 Final Sınava hazırlık


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Odum, E.P., Barret, G.W., 2008. Ekolojinin Temel İlkeleri. Beşinci Baskıdan Çeviri. Çeviri Editörü Prof.Dr. Kani IŞIK. Palme Yayıncılık, Ankara, Türkiye
 Kocataş, A.1994. Ekoloji, Çevre Biyolojisi. Ege Üniversitesi Basımevi Müdürlüğü Bornova-İzmir
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 5
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 5
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 5
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 5
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 4
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 4
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 3
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 5
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 4
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 3
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 1 14
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 2 2
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 4 4
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 4 4
Toplam İş Yükü: 66
Toplam İş Yükü / 25 (s): 2.64
Dersin AKTS Kredisi: 3