Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Su Bitkileri

Dersin Kodu : SUF104

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. SEVİM POLAT

Dersin Öğrenme Kazanımları : Su bitkisi kavramını tanımlar ve su bitkilerinin ekosistemdeki rolünü açıklar.
Su bitkilerinin yapısal özelliklerini açıklar
Su bitkilerinin taksonomik sınıflandırmasını yapar.
Su ortamının temel fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklar ve su bitkilerine etkileri konusunda değerlendirme yapar.
Kirlilik ve diğer çevresel sorunların su bitkileri habitatlarına etkilerini yorumlar
Su bitkilerinin kullanım alanlarını açıklar.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : TD 104 Türk Dili

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Su bitkilerini tanıyarak ekosistemdeki rolleri ve önemlerini anlamak, çevresel sorunların su bitkisi habitatlarına etkisi hakkında temel bilgileri kazanmaktır.

Dersin İçeriği : Bu derste su bitkisi kavramı, su bitkisi grupları, su bitkilerinin morfolojik, anatomik ve fizyolojik özellikleri anlatılarak, gösterim ve laboratuar uygulamaları gerçekleştirilmekte, çevresel faktörlerin su bitkilerinin büyüme ve dağılımında etkileri, kirliliğin su bitkisi habitatlarına etkileri ve su bitkilerinin ekonomik kullanım alanları teorik dersler ve uygulamalı öğrenme ortamları oluşturularak öğretilmektedir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi derslikleri ve laboratuvarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Su bitkilerinin tanımı ve sınıflandırma yöntemleri Ders ile ilgili bilgilerin okunması Düz anlatım
2 Su bitkilerinin taksonomik sınıflandırması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, Gösterim
3 Algler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, gösterim
4 Algler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, Laboratuvar
5 Mantarlar, Karayosunları Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz anlatım, Laboratuvar
6 Eğrelti otları, Tohumlu bitkiler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz anlatım, Laboratuvar
7 Su bitkilerinin morfolojik özellikleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, laboratuvar için hazırlık Düz anlatım, Laboratuvar
8 Ara sınav Arasınav için hazırlık yazılı sınav
9 Su bitkilerinin fizyolojik özellikleri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, tartışma
10 Su bitkilerinin dağılımını etkileyen çevresel faktörler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, ödev hazırlığı Düz anlatım, tartışma
11 Su bitkilerinin dağılımını etkileyen çevresel faktörler Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, gösterim, tartışma
12 Kirlilik ve diğer çevresel faktörlerin su bitkisi habitatlarına etkileri Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, gösterim
13 Su bitkilerinin yaşam ortamlarına göre sınıflandırılması Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması Düz anlatım, gösterim, tartışma
14 Su bitkilerinin ekolojik önemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Düz anlatım, gösterim, tartışma
15 Su bitkilerinin ekonomik önemi Konu ile ilgili kaynakların ve ders notlarının okunması, makale tarama Düz anlatım, tartışma
16/17 Final sınavı Final sınavı için hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  POLAT, S. POWER POİNT OLARAK SU BİTKİLERİ DERS SUNUSU
 CİRİK, Ş., CİRİK, S. 1999. SU BİTKİLERİ I, DERS KİTABI, EGE ÜNİV. BASIMEVİ, İZMİR.
 CİRİK, Ş., CİRİK, S., CONK-DALAY, M. 2001. SU BİTKİLERİ II, DERS KİTABI, EGE ÜNİV. BASIMEVİ, İZMİR.
 HEMMİNGA, M.A. , DUARTE, C.M.1999. SEAGRASS ECOLOGY, CAMBRIDGE UNIV. PRESS, 298 p.
 COOK, C.D.K.1996. AQUATIC PLANT BOOK, SPB ACAD. PUBL. 228 p.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 80
    Ödev/Proje/Diğer 1 20
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alanlarının gerektirdiği bilgisayar yazılımları ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. 1
2 Sucul kaynakların mevcut durumunun tespiti, sürdürülebilir kullanımı, su kirliliği ve kontrolü ve biyoteknoloji alanlarında yetkinlik kazanır. 5
3 Su ürünleri alanında toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerlere ve mevzuata uygun hareket eder. 2
4 Fen bilimleri ve temel mühendislik dallarında yeterli bilgiye sahip olma; bu alanlarda edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri su ürünleri mühendisliği uygulamalarında bir arada kullanır. 3
5 Su ürünleri alanındaki verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirir, problemleri belirler, çözüm önerileri geliştirir ve uygular. 1
6 Su ürünleri alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanarak tasarım yapar, olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler ve yorumlar. 3
7 Su ürünleri alanında veri toplar, temel deneysel çalışmaları yapar, sonuçları değerlendirir, sorunları tanımlar ve çözüm önerileri geliştirir. 2
8 Su ürünleri alanı ile ilgili herhangi bir çalışmayı bireysel olarak planlar, projelendirir ve bağımsız olarak yürütür, danışmanlık ve bilirkişilik yapar. 1
9 Karşılaştığı problemleri çözmede bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir, sorumluluğu altında çalışanların gelişimlerine yönelik etkinlikleri planlar ve yönetir. 1
10 Alanı ile ilgili öğrenme gereksinimlerini belirler, kaynak araştırması yapar, bilgiye ulaşır ve veri tabanlarını kullanır. 2
11 Yaşam boyu öğrenme tutumu geliştirir ve elde edilen bilgileri toplum yararına kullanır. 2
12 Su ürünleri ile ilgili toplumsal bilinç oluşturur ve sucul kaynakların sürdürülebilir kullanımını sağlayacak becerilere sahip olur. 5
13 Alanı ile ilgili yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar, su ürünleri ile ilgili seminer ve toplantıları izler, düzenler, proje hazırlar ve yabancı dil bilgilerine dayanarak yurt dışı kaynaklı yayınları takip eder. 2
14 Doğal çevrenin korunmasını gözeten su ürünleri yetiştiricilik teknikleri ile su ürünleri hastalıkları, avlama ve işleme teknolojisi, balıkçılık sektörünün yapısı, problemleri ve çözümleri konularında çalışmalar yapma ve sonuçları yaygınlaştırabilme yetilerine sahip olur. 4
15 Mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 4 4
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 94
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.76
Dersin AKTS Kredisi: 4