|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Bahçe Ürünlerinde Duyusal Kalite Analiz Yöntemleri |
|
Dersin Kodu |
: |
BB-558 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ÖMÜR DÜNDAR |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Kalite ve standardizasyonu, HACCP ve GLOBALGAP´i, Ambalaj malzemeleri ve Kalite kriterlerini öğrenir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bahçe ürünlerinde standardizasyon ve kalite tanımları, standardizasyon ve kalitenin, ürünlerin yetiştirilmesi, hasadı, depolanması ve pazarlanmasındaki önemi. Kalite sınırlarının belirlenmesi, kalite ve boy toleransları, ambalaj malzemeleri, resmi ve özel marka ve işaretler, HACCP ve GLOBALGAP. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Kalite ve standardizasyonu
HACCP ve GLOBALGAP
Ambalaj malzemeleri, resmi ve özel marka ve işaretleri
Kalite kriterlerini
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Kalite ve standardizasyonun tanımı, önemi ve kapsamı
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
2 |
Kalite sınıflarının ve sınırlarının belirlenmesi |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
3 |
Bahçe ürünlerinde kullanılan ambalaj malzemelerinin incelenmesi |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
4 |
Yurt içinde karşılaşılan kalite ve standardizasyon sorunları
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
5 |
Tüketicilerin ve çevrecilerin kaliteye bakış açıları
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
6 |
Bahçe ürünlerinde önemli kalite kriterleri
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
7 |
Bahçe ürünlerinde kalite kriterlerinin uygulamalı olarak belirlenmesi |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
8 |
Ara sınav |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Hasat öncesi ve sonrası dönemde kaliteyi etkileyen faktörler
|
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
10 |
Standardizasyonla ilgili yeni gelişmeler |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
11 |
Kalite ile ilgili yeni gelişmeler |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
12 |
Bahçe ürünlerinin yetiştirilmesi aşamasında önemli olan standartlar |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
13 |
Bahçe ürünlerinin derimi ve muhafazasında önemli olan standartların |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
14 |
Bahçe ürünlerinin pazarlanmasında karşılaşılan standartların incelenmesi |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
15 |
Genel değerlendirmeler |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
Yüz yüze eğitim |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Koyuncu, M.A., Kalite ve Standardizasyon, Ders notu (Basılmamış)
Gaffney, J. J., 1976. Quality Detection in Foods. American Society of Agricultural Engineer. 2850 Niles Road St. Joseph, Michigan ISBN: 0-916150-04-6.
Altuğ, T., 1993. Duyusal Test Teknikleri. E. Ü. Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları. No:28, İZMİR. ISBN: 975-483-9.
Bennet, S.G., 2009, Food Identity Preservation and Traceability, CRC Press, Taylor and Francis Group, 6000 Broken Sound Parkway NW, Suit 300, Boca Raton, FL33487-2742
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bahçe bitkileri alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme |
3 |
|
2 |
Bahçe bitkileri alanı ve ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme |
3 |
|
3 |
Sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümleme |
3 |
|
4 |
Bahçe bitkileriyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında kullanarak ve ilgili güncel gelişmeleri, nicel ve nitel verilerle destekleyerek, farklı disiplinlerde elde edilmiş bilgi, veri ve bulgularla birleştirip yorumlayabilme, sentez yoluyla yeni bilgi ve teoriler oluşturabilme |
4 |
|
5 |
Bahçe bitkileriyle ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme |
3 |
|
6 |
Bahçe bitkileriyle ilgili uygulamalarda karşılaşılan öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için analitik yaklaşım geliştirebilme, araştırma sürecini tasarlayabilme, sorumluluk alarak çözüm üretebilme ve elde edilen sonuçları değerlendirebilme ve savunabilme |
4 |
|
7 |
Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamda önderlik yapma |
4 |
|
8 |
Bahçe bitkileriyle ilgili kaynaklara ulaşma, bu kaynaklardan yararlanma ve kendini sürekli yenileme |
3 |
|
9 |
Bahçe bitkileri alanında edinilmiş uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kendi öğrenme sürecini yönlendirebilme |
3 |
|
10 |
Çalışmalarını, uzmanlık alanındaki gelişmeleri ve araştırma sonuçlarını sözlü, yazılı ve görsel araçlardan yararlanarak aktarabilme |
3 |
|
11 |
Bahçe bitkileriyle ilgili olarak gerektiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme |
4 |
|
12 |
Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesi için bilimsel yöntemlerle veri toplayabilme, toplanan verileri toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve yorumlayabilme |
4 |
|
13 |
Bahçe bitkileri alanında özümlenmiş bilgileri disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme, açıklayabilme, başkalarına aktarabilme, varılan sonuçları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
5 |
70 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
5 |
70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 162 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.48 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|