Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Bahçe Ürünlerinde Duyusal Kalite Analiz Yöntemleri

Dersin Kodu : BB-558

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ÖMÜR DÜNDAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kalite ve standardizasyonu, HACCP ve GLOBALGAP´i, Ambalaj malzemeleri ve Kalite kriterlerini öğrenir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bahçe ürünlerinde standardizasyon ve kalite tanımları, standardizasyon ve kalitenin, ürünlerin yetiştirilmesi, hasadı, depolanması ve pazarlanmasındaki önemi. Kalite sınırlarının belirlenmesi, kalite ve boy toleransları, ambalaj malzemeleri, resmi ve özel marka ve işaretler, HACCP ve GLOBALGAP.

Dersin İçeriği : Kalite ve standardizasyonu HACCP ve GLOBALGAP Ambalaj malzemeleri, resmi ve özel marka ve işaretleri Kalite kriterlerini

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Kalite ve standardizasyonun tanımı, önemi ve kapsamı Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
2 Kalite sınıflarının ve sınırlarının belirlenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
3 Bahçe ürünlerinde kullanılan ambalaj malzemelerinin incelenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
4 Yurt içinde karşılaşılan kalite ve standardizasyon sorunları Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
5 Tüketicilerin ve çevrecilerin kaliteye bakış açıları Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
6 Bahçe ürünlerinde önemli kalite kriterleri Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
7 Bahçe ürünlerinde kalite kriterlerinin uygulamalı olarak belirlenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
8 Ara sınav Sınava hazırlık Yazılı sınav
9 Hasat öncesi ve sonrası dönemde kaliteyi etkileyen faktörler Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
10 Standardizasyonla ilgili yeni gelişmeler Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
11 Kalite ile ilgili yeni gelişmeler Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
12 Bahçe ürünlerinin yetiştirilmesi aşamasında önemli olan standartlar Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
13 Bahçe ürünlerinin derimi ve muhafazasında önemli olan standartların Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
14 Bahçe ürünlerinin pazarlanmasında karşılaşılan standartların incelenmesi Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
15 Genel değerlendirmeler Ders notları ve kaynak kitaplar Yüz yüze eğitim
16/17 Yıl sonu sınavı Sınava hazırlık Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar   Koyuncu, M.A., Kalite ve Standardizasyon, Ders notu (Basılmamış)
  Gaffney, J. J., 1976. Quality Detection in Foods. American Society of Agricultural Engineer. 2850 Niles Road St. Joseph, Michigan ISBN: 0-916150-04-6.
  Altuğ, T., 1993. Duyusal Test Teknikleri. E. Ü. Mühendislik Fakültesi Ders Kitapları. No:28, İZMİR. ISBN: 975-483-9.
  Bennet, S.G., 2009, Food Identity Preservation and Traceability, CRC Press, Taylor and Francis Group, 6000 Broken Sound Parkway NW, Suit 300, Boca Raton, FL33487-2742
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 0 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak, bahçe bitkileri alanında edinilmiş bilgileri uzmanlık düzeyinde geliştirebilme ve derinleştirebilme 3
2 Bahçe bitkileri alanı ve ilişkili disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme 3
3 Sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden sonuç ilişkisi kurarak çözümleme 3
4 Bahçe bitkileriyle ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık alanında kullanarak ve ilgili güncel gelişmeleri, nicel ve nitel verilerle destekleyerek, farklı disiplinlerde elde edilmiş bilgi, veri ve bulgularla birleştirip yorumlayabilme, sentez yoluyla yeni bilgi ve teoriler oluşturabilme 4
5 Bahçe bitkileriyle ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme 3
6 Bahçe bitkileriyle ilgili uygulamalarda karşılaşılan öngörülemeyen karmaşık sorunların çözümü için analitik yaklaşım geliştirebilme, araştırma sürecini tasarlayabilme, sorumluluk alarak çözüm üretebilme ve elde edilen sonuçları değerlendirebilme ve savunabilme 4
7 Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamda önderlik yapma 4
8 Bahçe bitkileriyle ilgili kaynaklara ulaşma, bu kaynaklardan yararlanma ve kendini sürekli yenileme 3
9 Bahçe bitkileri alanında edinilmiş uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme ve kendi öğrenme sürecini yönlendirebilme 3
10 Çalışmalarını, uzmanlık alanındaki gelişmeleri ve araştırma sonuçlarını sözlü, yazılı ve görsel araçlardan yararlanarak aktarabilme 3
11 Bahçe bitkileriyle ilgili olarak gerektiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanabilme 4
12 Bahçe bitkileriyle ilgili sorunların çözümlenmesi için bilimsel yöntemlerle veri toplayabilme, toplanan verileri toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek denetleyebilme ve yorumlayabilme 4
13 Bahçe bitkileri alanında özümlenmiş bilgileri disiplinler arası çalışmalarda kullanabilme, açıklayabilme, başkalarına aktarabilme, varılan sonuçları eleştirel bir bakış açısıyla inceleyebilme 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 5 70
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 162
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6.48
Dersin AKTS Kredisi: 6