|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Özel Bateriyoloji I |
|
Dersin Kodu |
: |
MİK-505 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz ve Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. FATİH KÖKSAL |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
İnsanda enfeksiyon oluşturan Gram pozitif- negatif kokların, enterik bakterilerin ve Nonfermentatif gram negatif basillerin genel özelliklerini listeler. Gram pozitif kokların yaptıkları hastalıkları ve hastalık yapma mekanizmalarını açıklar Gram pozitif kokların klinik örneklerden izolasyon yöntemlerini açıklar.
Gram negatif kokların yaptıkları hastalıkları ve hastalık yapma mekanizmalarını açıklar
Gram negatif kokların klinik örneklerden izolasyon yöntemlerini açıklar.
Enterik bakterilerin yaptıkları hastalıkları ve hastalık yapma mekanizmalarını açıklar.
Enterik bakterilerin klinik örneklerden izolasyon yöntemlerini açıklar.
Nonfermentatif gram negatif basillerin yaptıkları hastalıkları ve hastalık yapma mekanizmalarını açıklar.
Nonfermentatif gram negatif basillerin klinik örneklerden izolasyon yöntemlerini açıklar.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
İnsanlarda hastalık etkeni olan bakterilerin özelliklerini, hastalık yapma mekanizmalarını, yaptıkları hastalıkları ve klinik örneklerden izolasyonları hakkında temel bilgi ve becerileri kazanmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu derste, insanlarda hastalık etkeni olan Gram pozitif- negatif kokların, enterik bakterilerin ve Nonfermentatif gram negatif basillerin genel özellikleri, yaptıkları hastalıkları ve hastalık yapma mekanizmaları öğretilmektedir.
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Ç.Ü Tıp Fakültesi Tıbbı Mikrobiyoloji AnaBilim Dalı Toplantı Salonu ve laboratuvarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Gram pozitif kokların genel özellikleri |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
2 |
Stafilokoklar, mikrokoklar |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
3 |
Streptokoklar, enterokoklar |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
4 |
Gram negatif kokların genel özellikleri |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
5 |
Neisseria,Moraxella |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
6 |
Enterobactericeae’nin genel özellikleri |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
7 |
E.coli, Klebsiella |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
8 |
Vize |
Sınava hazırlık |
Yazılı sınav |
|
9 |
Salmonella, Shigella |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
10 |
Proteus |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
11 |
Citrobacter ,Serratia |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
12 |
Nonfermentatif gram negatif basillerin genel özellikleri |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
13 |
Pseudomonas |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
14 |
Acinetobacter |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
15 |
Stenotrophomonas, Plesiomonas, Aeromonas |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Düz anlatım, gösterim tartışma |
|
16/17 |
Final |
Bireysel çalışma, önerilen kaynakları okuma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Ders notu ve slaytlar
Human Microbiology (Lifelines).P.H.Simon Taylo& Francis 2002
Temel ve Klinik Mikrobiyoloji, Şemsettin Ustaçelebi. Güneş Kitabevi
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Essential Microbiolgy S.Hogg J.Willey& Sons 2005.
Basic Lab Clinical Bacteriology. 2. BASKI J.Vandepıtte WHO 2003
Bacterial Pathogenesis: a Molecular Approach, Second Edition, Abigail A. Salyers and Dixie D. Whitt. 2001, ASM Press.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Mikroorganizmaların morfolojik ve fizyolojik özelliklerini tanımlar.
|
5 |
|
2 |
Mikroorganizmaların genomik yapıları tanımlar.
|
5 |
|
3 |
Mikroorganizmaların virulans faktörlerini ve enfeksiyon oluşturma mekanizmaları açıklar.
|
5 |
|
4 |
Mikroorganizmalara karşı gelişen immun cevabı ve savunma mekanizmalarını tanımlar.
|
5 |
|
5 |
Mikroorganizmalara karşı etkili antimikrobiyal ajanları listeler.
. |
5 |
|
6 |
Mikroorganizmaların antimikrobiyallere karşı direnç geliştirme mekanizmalarını açıklar. |
5 |
|
7 |
Enfeksiyöz mikroorganizmaların laboratuvar tanısında kullanılan mikroskobi, kültür, serolojik tanı ve moleküler tanı prensiplerini listeler.
|
5 |
|
8 |
Mikroorganizmaların tanımlanabilmeleri için gerekli mikrobiyolojik testleri listeler. |
5 |
|
9 |
Klinik örneklerin alınmasından etken mikroorganizmanın tanımlanmasına kadar geçen süreçte kullanılan yöntemleri planlar ve uygular. |
3 |
|
10 |
Mİkroorganizmaları klinik örneklerden üretmek ve tanımlamak amacıyla uygun kültür ortamlarını, boyama yöntemlerini, biyokimyasal testleri ve moleküler tanı yöntemlerini uygular.
|
3 |
|
11 |
Mikroskobik inceleme için gerekli temel mikrobiyolojik boyama yöntemlerini ve biyokimyasal testleri uygular.
|
3 |
|
12 |
Mikroorganizmaları temel moleküler tanı yöntemlerini kullanarak tespit eder.
|
3 |
|
13 |
Alanıyla ilgili çalışmaları bireysel veya ekip üyesi olarak yürütür. |
1 |
|
14 |
Yürütülen araştırma projeleri kapsamında verilen görevleri yapar. |
1 |
|
15 |
Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum ve davranış geliştirir. |
1 |
|
16 |
Mezun olduktan sonra öğrendiği bilgileri kendi bilgileri ile eleştirel bir şekilde değerlendirir. |
1 |
|
17 |
Etkili iletişim kurar.
|
1 |
|
18 |
Alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek düşüncelerini ve çözüm önerilerini sözlü ve görsel olarak aktarabilir. |
1 |
|
19 |
Alanı ile ilgili araştırma çalışmalarının yapılması, değerlendirilmesi ve sonuçların paylaşılması sırasında etik ilkelere uymayı gözetir. |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
2 |
4 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
20 |
20 |
|
Toplam İş Yükü: | 104 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.16 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|