Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Beslenme I

Dersin Kodu : HAS543

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. ÖNDER KARAÖMERLİOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Beslenme ve ilgili tanımları yapar
Beslenmeye bağlı hastalıkların yol açtığı sağlık sorunlarını açıklar
Toplum beslenmesinin sağlığa olan etkilerini açıklar
Türkiye’de beslenme sorunlarını, çözüm yollarını ve önerilerini sıralar

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin sonunda öğrencilere, toplum beslenmesinin tanımını, önemini, yarattığı sorunları ve çözüm önerilerini açıklayabilecektir.

Dersin İçeriği : 1.Tanımlar, 2.Amaçlar 3.Beslenme ve beslenme hastalıkları 4.Gebe, bebek ve çocuk beslenmesi 5.Obezite ve obeziteye yol açan etmenler

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Beslenme tanımı Kaynak tarama İnteraktif
2 Beslenme ile ilgili kavramlar Kaynak tarama İnteraktif
3 Sağlıklı beslenme Kaynak tarama İnteraktif
4 Sağlıklı beslenme Kaynak tarama İnteraktif
5 Bebek ve çocuk beslenmesi Kaynak tarama İnteraktif
6 Gebelikte beslenme Kaynak tarama İnteraktif
7 Ara sınav Ara sınav Ara sınav
8 Obezite ve obeziteye yol açan etmenler Kaynak tarama İnteraktif
9 Obezite ve obeziteye yol açan etmenler Kaynak tarama İnteraktif
10 Besinle bulaşan hastalıklar Kaynak tarama İnteraktif
11 Besinle bulaşan hastalıklar Kaynak tarama İnteraktif
12 Besinle bulaşan hastalıklar Kaynak tarama İnteraktif
13 Besinle bulaşan hastalıklar Kaynak tarama İnteraktif
14 Genetiği değiştirilmiş besinler Kaynak tarama İnteraktif
15 Besin zehirlenmesi Kaynak tarama İnteraktif
16/17 Besin zehirlenmesi Kaynak tarama İnteraktif


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Yılmaz C. Obezite.Nobel Kitabevi LTD.ŞTİ Yayınları, 1995.
 Pekcan G. (2004). Adölesan Döneminde Beslenme, Klinik Çocuk Forumu, 4:1, 38- 47.
Diğer Kaynaklar  www.saglik.gov.tr


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 70
    Ödev/Proje/Diğer 4 30
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Araştırma (sağlık, hizmet veya klinik araştırma) planlayıp uygular, analiz edip değerlendirir, rapor ve makale (literatür) hazırlayıp sunar. 0
2 Toplumun sağlık düzeyini ölçüp değerlendirir, sağlık istatistiklerini toplayıp değerlendirir, sürveyans yönetimi yapar 1
3 Sağlık insan gücü ve finansman gibi kaynakları yönetir 0
4 Salgın yönetiminin önemini açıklar 0
5 Bulaşıcı hastalıklarla ilgili görevler yürütür 2
6 Birincil, ikincil ve üçüncül koruma hizmetlerini organize edip yürütür 0
7 Toplum çocuk sağlığını değerlendirir ve yönetir 4
8 Kronik hastalıklarla ilgili görevleri yürütür 3
9 Kadın/üreme sağlığı ile ilgili görevleri yürütür 1
10 Çevre sağlığı ile ilgili görevleri yürütür 2
11 İş sağlığıyla ilgili görevleri yürütür 3
12 Beslenme ile ilgili görevleri yürütür 5
13 Bilimsel araştırma planlar ve uygular 0
14 Saha araştırması yapar 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 2 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 5 5
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 79
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.16
Dersin AKTS Kredisi: 3