Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Deney Hayvanları |
|
Dersin Kodu |
: |
FİZ500 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
5 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. AYŞE DOĞAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Deney hayvanlarını tanıyabilmeli Onlara nasıl bakılacağını nasıl üretileceğini öğrenmeli Deney hayvanları ile ilgili etik kuralları bilmeli Anestezi ve cerrahi uygulama yapabilmeli Ötanazi metotlarını ve ölü hayvanların nasıl yok edileceğini bilmeli Deney hayvanlarından bulaşan hastalıklar hakkında bilgilenmeli Hayvanlarda ağrı ve ıstırabı tanımalı
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Fizyoloji anabilim dalında yapılacak deneysel çalışmalar için deney hayvanlarıyla ilgili bilgi ve deneyimin elde edilmesi |
|
Dersin İçeriği |
: |
Deney hayvanlarında bakım ve kullanımı, deney hayvanlarının tutulması, enjeksiyonu, kan alınması, beslenmesi, cerrahisi, cerrahi sonrası bakımı, anestezisi, ağrısının tanımı ve tedavisi, deney hayvanların kullanımında uyulması gereken kurallar, ötanazi, deney hayvanlarından geçen hastalıklar |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Tıp Fakültesi, Fizyoloji Anabilim Dalı, Seminer Salonu |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tıbbi araştırmalarda hayvan kullanımıyla ilgili kurallar ve sorumluluklar |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
2 |
Laboratuvar Hayvanlarda Biyolojik ve Fizyolojik Değerler |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
3 |
Laboratuvar Hayvanlarının Tutulması |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
4 |
Laboratuvar Hayvanlarında Enjeksiyon |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
5 |
Laboratuvar Hayvanlarından Kan Alınması |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
6 |
Beslenme; Su ve Yiyecek Gereksinimleri |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
7 |
Ara sınav |
Önerilen kitapların okunması |
Yazılı |
|
8 |
Araştırma Hayvanlarının Kimliklendirilmesi |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
9 |
Ağrı ve Istırap |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
10 |
Anestezikler, Trankilizanlar, Analjezikler ve Nöromüsküler Blokan Ajanlar |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
11 |
Anestezi, Analjezi ve Sedasyon Dozları |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
12 |
Cerrahi ve Cerrahi Sonrası Bakım |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
13 |
İnsanca Öldürme/Ötanazi |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
14 |
Hayvanın Çevresi, Barınması ve Yönetimi; Bina İlgili Öneriler |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
15 |
Hayvan Seçimi; Laboratuvar Hayvanlarıyla Çalışanlarda Güvenlik |
Önerilen kitapların okunması |
Klasik ders anlatımı |
|
16/17 |
Final sınavı |
Önerilen kitapların okunması |
Yazılı |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alanı ile ilgili temel bilgileri kavramak |
4 |
|
2 |
Alanı ile ilgili analitik düşünce mekanizmasına sahip olmak |
0 |
|
3 |
Güvenilir bilgiye ulaşabilmek |
0 |
|
4 |
Mesleği ile ilgili olarak bilimsel düşünce sistematiğine sahip olmak |
0 |
|
5 |
Araştırdığı teorik bilgileri sistematik bir şekilde dinleyici kitlesine aktarabilmek |
0 |
|
6 |
Edindiği bilgileri halka etkili şekilde aktarabilmek |
0 |
|
7 |
Laboratuvar ortamında çalışma ve araştırma yapabilme |
4 |
|
8 |
Kendi başına bilimsel bir çalışma gerçekleştirebilme |
0 |
|
9 |
Gerçekleştirdiği bilimsel çalışma sonuçlarını yorumlayabilme |
0 |
|
10 |
Araştırma projesi oluşturabilme ve yazabilme |
5 |
|
11 |
Bilimsel çalışma sonuçlarını bir rapor haline getirebilme |
4 |
|
12 |
Etik değerlere bağlı olarak çalışma ve araştırma |
3 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|