Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Endüstri Bitkilerinde Ürün Standardizasyonu

Dersin Kodu : TB-601

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. NURİ SEZER SİNAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Ürün standardı hakkında bilgi sahibidir
Endüstri bitkilerinde olan ürün standardizasyonlarının neler olduğunu bilir
Endüstri bitkilerinde olan ürün standardizasyonlarının uygulamasını bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Genel olarak standardizasyonun tanımı, kapsamı, endüstri bitkileri yönünden önemi, Dünya’daki uygulamalarından, Türkiye’deki mevcut kanun ve yönetmeliklere göre ekimden, depolama ve satışa kadar varolan standartların tanımlanması ve uygulanması açıklanacaktır. Ayrıca varolan sorunlar ve çözüm yolları üzerinde tartışmalara yer verilecektir

Dersin İçeriği : Endüstri bitkilerinde standardizasyonun tanımı ve önemi, endüstri bitkilerinde standardizasyonun kapsamı, endüstri bitkilerinde standardizasyonun Dünyadaki ve Türkiye’deki uygulamaları, lif ve nişasta şeker bitkilerinde standardizasyon incelenecektir

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Endüstri bitkilerinde standardizasyonun tanımı ve önemi Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
2 Endüstri bitkilerinde standardizasyonun kapsamı Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
3 Endüstri bitkilerinde standardizasyonun Dünya’daki uygulamaları Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
4 Endüstri bitkilerinde standardizasyonun Türkiye’deki uygulamaları Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
5 Lif bitkilerinde standardizasyon (pamuk) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
6 Lif bitkilerinde standardizasyon (pamuk) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
7 Lif bitkilerinde standardizasyon (diğer lif bitkileri) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
8 Ara sınav Sınava hazırlanma Yazılı sınav
9 Yağ bitkilerinde standardizasyon (ayçiçeği) ve bu konu hakkında ödev verilecek Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
10 Yağ bitkilerinde standardizasyon (soya- yerfıstığı) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
11 Yağ bitkilerinde standardizasyon (diğer yağ bitkileri) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
12 Tütün tıp ve baharat Bitkilerinde standardizasyon (tütün) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
13 Tütün, tıp ve baharat bitkilerinde standardizasyon (diğer tütün, Tıp ve Baharat bitkileri) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
14 Nişasta ve şeker bitkilerinde standardizasyon (patates) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
15 Nişasta ve şeker bitkilerinde standardizasyon (şeker pancarı) Ön okuma Ders notları ve kaynak kitaplar
16/17 Yıl sonu sınav Sınava hazırlanma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Anonim, Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nün endüstri bitkileri için hazırladığı ve yayınladığı bültenler
 GÜNEŞ, T., 1990. Tarımsal Pazarlama ve Standardizasyon. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Ders Kitabı No: 336, Yayın No: 1182, Ankara
 http://tr.wikipedia.org/wiki/Standardizasyon
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 1 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. 4
2 Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. 4
3 Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. 3
4 Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. 3
5 Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme. 4
6 Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. 3
7 Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. 4
8 Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. 0
9 Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. 3
10 Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 3
11 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. 0
12 Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. 0
13 Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetleyebilmek. 3
14 Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 5 5
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 12 12
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 139
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.56
Dersin AKTS Kredisi: 6