|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Endüstri Bitkilerinde Ürün Standardizasyonu |
|
Dersin Kodu |
: |
TB-601 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. NURİ SEZER SİNAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Ürün standardı hakkında bilgi sahibidir Endüstri bitkilerinde olan ürün standardizasyonlarının neler olduğunu bilir Endüstri bitkilerinde olan ürün standardizasyonlarının uygulamasını bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Genel olarak standardizasyonun tanımı, kapsamı, endüstri bitkileri yönünden önemi, Dünya’daki uygulamalarından, Türkiye’deki mevcut kanun ve yönetmeliklere göre ekimden, depolama ve satışa kadar varolan standartların tanımlanması ve uygulanması açıklanacaktır. Ayrıca varolan sorunlar ve çözüm yolları üzerinde tartışmalara yer verilecektir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Endüstri bitkilerinde standardizasyonun tanımı ve önemi, endüstri bitkilerinde standardizasyonun kapsamı, endüstri bitkilerinde standardizasyonun Dünyadaki ve Türkiye’deki uygulamaları, lif ve nişasta şeker bitkilerinde standardizasyon incelenecektir |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Endüstri bitkilerinde standardizasyonun tanımı ve önemi |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
2 |
Endüstri bitkilerinde standardizasyonun kapsamı |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
3 |
Endüstri bitkilerinde standardizasyonun Dünya’daki uygulamaları |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
4 |
Endüstri bitkilerinde standardizasyonun Türkiye’deki uygulamaları |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
5 |
Lif bitkilerinde standardizasyon (pamuk) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
6 |
Lif bitkilerinde standardizasyon (pamuk) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
7 |
Lif bitkilerinde standardizasyon (diğer lif bitkileri) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
8 |
Ara sınav |
Sınava hazırlanma |
Yazılı sınav |
|
9 |
Yağ bitkilerinde standardizasyon (ayçiçeği) ve bu konu hakkında ödev verilecek |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
10 |
Yağ bitkilerinde standardizasyon (soya- yerfıstığı) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
11 |
Yağ bitkilerinde standardizasyon (diğer yağ bitkileri) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
12 |
Tütün tıp ve baharat Bitkilerinde standardizasyon (tütün) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
13 |
Tütün, tıp ve baharat bitkilerinde standardizasyon (diğer tütün, Tıp ve Baharat bitkileri) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
14 |
Nişasta ve şeker bitkilerinde standardizasyon (patates) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
15 |
Nişasta ve şeker bitkilerinde standardizasyon (şeker pancarı) |
Ön okuma |
Ders notları ve kaynak kitaplar |
|
16/17 |
Yıl sonu sınav |
Sınava hazırlanma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Anonim, Türk Standartları Enstitüsü (TSE)’nün endüstri bitkileri için hazırladığı ve yayınladığı bültenler
GÜNEŞ, T., 1990. Tarımsal Pazarlama ve Standardizasyon. A.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları. Ders Kitabı No: 336, Yayın No: 1182, Ankara
http://tr.wikipedia.org/wiki/Standardizasyon
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. |
4 |
|
2 |
Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. |
4 |
|
3 |
Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. |
3 |
|
4 |
Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. |
3 |
|
5 |
Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme. |
4 |
|
6 |
Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. |
3 |
|
7 |
Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. |
4 |
|
8 |
Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. |
0 |
|
9 |
Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. |
3 |
|
10 |
Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. |
3 |
|
11 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. |
0 |
|
12 |
Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. |
0 |
|
13 |
Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetleyebilmek. |
3 |
|
14 |
Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
4 |
56 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
5 |
5 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
12 |
12 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 139 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 5.56 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|