|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Yem Üretim ve Değerlendirme Tekniği |
|
Dersin Kodu |
: |
TB-520 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
İkinci Aşama (Yüksek Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
1 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
6 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. VEYİS TANSI |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Tohum ve toprak hazırlama konularını tanı Ekim bakım ve hasat konularında teorik ve görsel bilgileri edinir Kuru ot ve silaj yapma değerlendirme konularını inceler
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Yem bitkileri yetiştiriciliğinde özel konular, tohumluk seçimi, tohum yatağı hazırlanması, bakım, yabancı ot mücadelesi, gübreleme, biçimle ilgili sorunlar ve çözümleri anlatılmaktadır. Yem kaynakları ve sınıflandırılması, buğdaygil ve baklagil tane yemler, sap, saman ve kavuzları, yeşil yemler, meyveler, kök ve yumrulu yemler ile silaj yapma ve değerlendirme teknikleri incelenmektedir |
|
Dersin İçeriği |
: |
Yem bitkileri yetiştiriciliğinde özel konular, tohumluk seçimi, tohum yatağı hazırlanması, bakım, yabancı ot mücadelesi, gübreleme, biçimle yöntemleri anlatılmaktadır. Yem üretiminin çevresel belirleyicileri (iklim, sıcaklık ve yağış) ve silaj ve kuru at yapımı ve kalite değerlendirmesi incelenmektedir |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tür ve çeşit seçimi |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
2 |
Tohum yatağı hazırlama
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
3 |
Tprak ph ve gübreleme
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
4 |
Tohum karışımlarının hazırlanması
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
5 |
Ekim zamanı, ekim derinliği ve ekim normu |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
6 |
Bakım işlemleri (biçim ve yabacı ot kontrolü
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
7 |
Hasat ve hasat zamanı
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
8 |
Ara sınav |
Genel çalışma |
Yazılı sınav |
|
9 |
Yem üretiminin çevresel belirleyicileri (iklim, sıcaklık ve yağış) and will be given homework on this topic |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
10 |
ekstrem hava olayları aşırı yağış kuraklık don
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
11 |
Yem kalitesi
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
12 |
Kuru ot hasat ve üretim teknikleri |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
13 |
Biçim, soldurma, namlu yapma balyalama ve depolama
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
14 |
Silaj yapımı
|
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
15 |
Silajın evreleri, silaj yapımı, silaj saklama, katkı maddeleri ve kalite analiz yöntemleri |
Ön okuma |
Sunum ve tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
Genel çalışma |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Yembitkileri. Buğdaygil ve Diğer Familyalardan Yem Bitkileri 2009. (Editörler R.AVCIOĞLU, HATİPOĞLU,R., KARADAĞ, Y.). Cilt III. 737–738. TC Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı. Yayınları İzmir. Ekim, 2009. ISBN:978–606–60864–1–0 (3.c).843 Sayfa
SAĞLAMTİMUR, T., TANSI, V. BAYTEKİN H. (1988) Yembitkileri Yetiştirme, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı. Yayın No: 74. 238 s
AÇIKGÖZ, E. ( 2001)Yem Bitkileri.3.Baskı, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı yayın No.182.Vip Aş. Yayın No.58, s:94-105, Bursa
Forages An Introduction to Grasland Agriculture 2003. Sixth edition.. Volume I. Lowa State Univ. Pres. R.F. Barnes, C.J. NELSON, M. COLLINS, K.J. MORE, (editors), Forages The science of grassland africulture. 2003. Sixth edition.. Volume II. Iowa State Univ. Pres. R.F. BARNES, C.J. NELSON, K.J. MORE, M. COLLINS, (editors)
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
1 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. |
3 |
|
2 |
Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. |
4 |
|
3 |
Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. |
3 |
|
4 |
Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. |
4 |
|
5 |
Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme. |
4 |
|
6 |
Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. |
4 |
|
7 |
Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. |
3 |
|
8 |
Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. |
1 |
|
9 |
Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. |
3 |
|
10 |
Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. |
3 |
|
11 |
Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. |
0 |
|
12 |
Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. |
0 |
|
13 |
Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetleyebilmek. |
3 |
|
14 |
Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
5 |
70 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
1 |
5 |
5 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
10 |
10 |
|
Toplam İş Yükü: | 151 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 6.04 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 6 |
|
|
|