Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Çayır-Mer`alarda Zehirli Bitkiler; Olumsuz Etkileri ve Önleme Yolları

Dersin Kodu : TB-532

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. RÜŞTÜ HATİPOĞLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Çayır-meralarda hayvanlar için toksik etki yapacak bazı önemli bitkileri bilir
Çayır-meralarda hayvan zehirlenmesinin temel esaslarını bilir
Çayır-meralarda hayvan zehirlenmelerini önleyici tedbirleri bilir
Zehirli yabancı otlarla mücadele yöntemlerini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : SEÇMELİ DERSLER

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı; çayır-mera vejetasyonlarında hayvanlara toksik etki eden bitkiler, zehirli bitki-hayvan ilişkileri ve merada zehirlenmeleri önleyici tedbirler konularında temel bilgiler vermektir

Dersin İçeriği : Çayır-Meralarda zehirlenmelere neden olabilecek önemli bitkilerin tanıtılması, zehirlenme prensipleri, bitkilerde toksisiteyi etkileyen faktörler, hayvanlarda bitki zehirlenmesi belirtileri ve hayvanların bunlara gösterdiği fizyolojik tepkiler, otlayan hayvanlarda, zehirlenmeye bağlı olarak çıkabilecek hastalıklar, zehirlenmeden kaynaklanan kayıpların önlenmesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Çayır-meralarda zehirli bitkiler ve ortaya çıkardıkları ekonomik kayıplar Ön okuma Sunum ve tartışma
2 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler I: Mikotoksin içeren bitkiler ve zehirleme mekanizmaları Ön okuma Sunum ve tartışma
3 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler II: Alkoloid içeren bitkiler ve zehirleme mekanizmaları Ön okuma Sunum ve tartışma
4 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler III: Glikozid içeren bitkiler ve zehirleme mekanizmaları Ön okuma Sunum ve tartışma
5 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler IV: Hidrosiyonik asit içeren bitkiler ve zehirleme mekanizmaları Ön okuma Sunum ve tartışma
6 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler V: Kumarin içeren bitkiler ve zehirleme mekanizmaları Ön okuma Sunum ve tartışma
7 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler VI: Fenol bileşiği içeren bitkiler ve zehirleme mekanizmaları Ön okuma Sunum ve tartışma
8 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler VII: Kondense tanin içeren bitkiler ve zehirleme mekanizmaları Ön okuma Sunum ve tartışma
9 Ara sınav Sınava hazırlanma Yazılı sınav
10 Çayır-meralarda zehirlenmeye yol açan bazı önemli bitkiler VIII: Hayvanlarda şişmeye neden olan bitkiler ve şişmenin mekanizması Ön okuma Sunum ve tartışma
11 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler IX: Estrojen içeren bitkiler ve estrojenlerin hayvanlardaki etkileri Ön okuma Sunum ve tartışma
12 Çayır-Meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler X: Oksalat içeren bitkiler ve oksalatın hayvanlardaki etkisi Ön okuma Sunum ve tartışma
13 Çayır-meralarda zehirlenemeye yol açan bazı önemli bitkiler XI: Zehirli amino asit içeren bitkiler ve toksik amino asitlerin hayvanlardaki etkileri Ön okuma Sunum ve tartışma
14 Çayır-meralarda bitki zehirlenmelerini önleme yöntemleri Ön okuma Sunum ve tartışma
15 Çayır-meralarda zehirli bitkilerle mücadele Ön okuma Sunum ve tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı Sınava hazırlanma Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  KINGSBURY J. M. 1964. Poisonous Plants of the United States and Canada. Printice-Hall Inc. New Jersey
 AÇIKGÖZ, E., 2001. Yem bitkileri. Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No: 182. Vipaş A.Ş. Yayın No: 58, Bursa
 CAN, E. ve ÇELİKTEŞ, N., 2009. Yem Bitkilerinden Kaynaklanan Beslenme Bozuklukları ve Zehirlenmeler. Yem bitkileri Genel Bölüm C I, S: 173-186, R.AVCIOĞLU, R.HATİPOĞLU ve Y. KARADAĞ (eds),. TÜGEM yayınları, İzmir
 Journal of Range Management, İlgili Makaleler
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 10 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Tarla Bitkileri alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme. 3
2 Tarla Bitkilerinin ilişkili olduğu uzmanlaştığı alanlarda disiplinler arası etkileşimi kavrayabilme. 4
3 Tarla Bitkileri alanında son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşılabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleme mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşma bu bilgileri yönlendirilebilir, edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde sağlayacak uygulamaları takip etme. 3
4 Tarla Bitkileri alanında uzmanlık düzeyindeki kuramsal ve uygulamalı bilgiyi kullanarak disiplinler arası bilgileri sentezleyerek yorumlayabilme ve yeni bilgi üretebilme. 3
5 Tarla Bitkileri ile ilgili sorunları araştırma yöntemlerini kullanarak ve neden-sonuç ilişkisi kurarak çözümleyebilme. 3
6 Kendi alanında edindiği bilgileri farklı bilim dallarından gelen bilgilerle bütünleştirerek yorumlayabilme ve yeni bilgiler oluşturabilme, uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilmek. 4
7 Kendi alanındaki bir sorunu, bağımsız olarak ortaya koymak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek. 2
8 Tarla Bitkileri alanındaki sorunların çözümlenmesini gerektiren ortamlarda önderlik yapabilme. 0
9 Kendi alanında edindiği uzmanlık düzeyindeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla analiz edip öğrenmesine yön verebilme ve ileri düzey çalışmaları bağımsız olarak yürütebilmek. 3
10 Tarla Bitkileri alanındaki güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, nicel ve nitel veriler ile destekleyerek alanındaki ve alan dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli biçimde aktarabilme. 3
11 Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısı ile inceleyebilme, geliştirebilme ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçebilme. 0
12 Kendi alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilme ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilme. 0
13 Kendi alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetleyebilmek. 4
14 Bir yabancı dili, yabancı dilde yazılmış bir makaleyi anlayacak ve çevirebilecek düzeyde bilmek. 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 10 4 40
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 144
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.76
Dersin AKTS Kredisi: 6