Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Hayvansal Üretimde Besleme ve Ürün Kalitesi İlişkileri

Dersin Kodu : ZO-604

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. HASAN RÜŞTÜ KUTLU

Dersin Öğrenme Kazanımları : Besleme ve süt kalitesi arasındaki ilişkiyi öğretnir
Besleme ve kırmızı et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
Besleme ve yumurta kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir
Besleme ve beyaz et kalitesi arasındaki ilişkiyi öğrenir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Çiftlik hayvanlarından elde edilen ürünler ve insan sağlığı arasındaki ilişkiler, tüketici tercihleri, besleme faktörlerinin bu ürünlerin miktar ve kalitesi üzerine etkileri, kalitenin maniplasyonu imkanları.

Dersin İçeriği : İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi kırmızı et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler tavuk eti kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen beslem ile ilgili faktörler Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Besleme ile elde edielecek hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması Gübre kalitesi ve çevreye etkinin azaltılması

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 İnsan sağlığı hayvansal ürünler ilişkisi Yok Görsel sunu
2 et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler Yok Görsel sunu
3 et kalitesi ve kaliteyi etkileyen besleme ile ilgili faktörler Yok Görsel sunu
4 Karkas kalitesi ve besleme ilişkili makalle değerlendirme ve tartışma Yok Görsel sunu
5 yumurta kalitesi ve kaliteyi etkieleyen beslem ile ilgili faktörler Yok Görsel sunu
6 Yumurta kalitesini etkileyen faktörlerle ilgili makaleler üzerinde tartışma ve değerlendirme Yok Görsel sunu
7 Sınav 5 saat yazılı sınav
8 Süt kalitesi ve kaliteyi etkileyen faktörler yapağı kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Yok Görsel sunu
9 Süt komponenetlerini etkileyen besleme faktörleriyle ilgili makalaler üzerinde tartışma Yok Görsel sunu
10 yapağı ve gübre kalitesi ve kaliteyi etkieleyen besleme ile ilgili faktörler Yok Görsel sunu
11 hayavansal ürünlerde fonksiyonelliğin artırılması çevreye duyarlı hayvan besleme uygulaması Yok Görsel sunu
12 Fonksiyon hayvansal ürünler ile ilgili makallerin değerlendirilmesi ve tartışılması Yok Görsel sunu
13 ödev sunumu ve tartışma Yok Görsel sunu
14 ödev sunumu ve tartışma Yok Görsel sunu
15 ödev sunumu ve tartışma Yok Görsel sunu
16/17 Final Sınavı 5 saat yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  ilgili literatürler
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 5 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Lisans düzeyi yeterliliklerine dayalı olarak Zootekni alanında bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirerek derinleştirme Uzmanlaştığı alanda disiplinler arası etkileşimi sağlayabilir 5
2 Yüksek lisans düzeyi kuramsal ve teorik ve uygulamalı bilgiyi kullanarak zootekninin diğer konularla bağlantılı olarak bir konuda bilgi ve teroiler üretebilir Konusunda mevcut sorunları bilimsel araştırma metodlarını kullanarak neden sonuç ilişkisini ortaya koyabilir 5
3 Zootekni konusunda yaşanan bir problemin tespiti ve bununla ilgili çözüme yönelik bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilir Çalışma sırasında ortaya çıkabilecek problemler için çözüm yolu araştırıp bu konuda stratejik yaklaşımlar geliştirebilir 5
4 Zootekni konusunda son gelişmeler ve temel bilgi kaynaklarına ulaşabilir ve bunlardan konusu ile ilgili bilgileri alarak derleyebilir Mevcut çalışmaları değerlendirerek yeni bir bilgi ve senteze ulaşabilr bu bilgileri yönlendirebilir Edindiği bilgileri sürekli kullanma ve mesleğinde gelişme sağlayacak uygulamaları takip eder. 5
5 Zootekni konusunda bilgileri derleyerek yorumlama ve sentez yaparak yeni ve üzere toplumsal katkı sağlamak için kullanabilir Zootekni konusunda bir plan program ve çerçeve oluşturarak bu konuda toplam kalite kriterlerini dikkate alarak değerlendirme yapabilir Zootekni alanında edindiği bilgi ve becerileri diğer disiplinler ile ortak çalışmalarda kullanbilir. 5
6 Yaptığı çalışma edindiği bilgileri topuluklara veya ilgili kişilere yazılı ve sözlü olarak sunablir ve konuyu tarışarak bilgiyi aktarabilir. Çağın gereklerini yakalamak için en az bir yabancı dili, konuşma ve yazma düzeyinde kullanabilecek düzeyde bilir. Kendini ve bilgilerini ifade edebilmek içini bilgisayar programlarını, bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir. 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 5 12 60
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 146
Toplam İş Yükü / 25 (s): 5.84
Dersin AKTS Kredisi: 6