|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Hayvan Ekolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP350 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NAZAN KOLUMAN DARCAN Prof.Dr. SERAP GÖNCÜ KARAKÖK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
hayvan çevre ilişkilerini ortaya koymak Zootekni bölümü lisans öğrencileri hayvan ekolojisi kavram ve bilgilerini kullanarak hayvanın çevre ile ilişkilerini ve bunların maniplasyonları yapabilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Zootekni bölümü lisans öğrencilerinin, hayvan ekolojisi kavram ve bilgilerini alarak, hayvanın çevre ile ilişkilerini ve bunların maniplasyonları konusunda bilgileri tartışabilir ve isabetli kararlar alabilir hale gelmesi, ve bu bilgileri kullanarak teorik ve uygulamalı hayvancılık bilgi ve bilincini geliştirerek işletmelerde uygulamaları ile verimliliğe katkı sağlamak. |
|
Dersin İçeriği |
: |
hayvan ekolojisi kavram, hayvanın çevre ile ilişkileri, çevrenin hayvan üzerine etkileri,hayvanın çevre koşullarına tepkileri |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Hayvansal üretim, çevre ve genotip, zootenistin görevleri, hayvansal üretim modelleri ve çevre ile etkileşimi |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
2 |
Fiziksel çevre, hava sıcaklığı,ü atmosfer nemi, radyant enerji, hava hareketi, yağış, bulutlanma, |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
3 |
Hayvan vücudunun çevreye tepkisi, ısı reglasyon merkezlerinin görevleri, ısı değiştokuş şekli, kondksiyon, evaporasyon, konveksiyon, radyasyon, |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
4 |
Isı kaybının regülasyonu, kan damarlarındaki değişmeler, terleme, solunum, endokrin fonksiyonlar, davranış, |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
5 |
Isı kaybının regülasyonu,su tüketimi, vücut sıcaklığı, su kullanımı, su kaybı seviyesi, ısı regülasyon bozukluğu |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
6 |
Isı alışverişinde anatomik özeliklerin yeri, deri, vücut yüzeyi, kıl örtüsü, vücut uzantıları, yağ birikimi, deri altı kaslanma, iklime uyma |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
7 |
VİZE sınavı |
2 saat lik çalışma |
yazılı |
|
8 |
Hayvanlarda termal stresin verime etkisi, yem tüketimi, yem değerlendirme etkenliği, besi |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
9 |
Hayvanlarda termal stresin verime etkisi, büyüme, süt üretimi, süt kompozisyonu |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
10 |
Hayvanlarda termal stresin verime etkisi, erkek ve dişide üreme, çeki gücü, endokrin fonksiyonlar |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
11 |
Hayvanların sıcak iklime uyumlarının tayini, adaptasyonun belirlenmesi, açık hava veya ahırda yapılan denemeler, laboratuvar testleri, anatomik ırk özellikleri |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
12 |
Adaptasyonun ölçülmesinde performansın önemi, yerli ırkların sıcak koşullarda muhtemel üstünlükleri, kıl örtüsü ve deri karaktersitikleri |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
13 |
yerli ırkların sıcak koşullarda muhtemel üstünlükleri terleme oranı, vücut yüzeyi, vücut konformasyonu, ısı dengesinin idamesi, |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
14 |
yerli ırkların sıcak koşullarda muhtemel üstünlükleri, metabolizma ve yem tüketim etkenliği, anatomik yapı, verilen bir çevreye en uyum |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
15 |
genel tekrar |
gerek yok |
Görsel sunum |
|
16/17 |
final sınavı |
2 saat lik çalışma |
yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Özkütük, K., 1994. Hayvan ekolojisi. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 79, Adana.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
12 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
3 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
4 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
4 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
2 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
0 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
0 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
0 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
0 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
0 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
2 |
28 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
12 |
1 |
12 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 70 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.8 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|