|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Büyükbaş Hayvan Yetiştirme |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP305 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. SERAP GÖNCÜ KARAKÖK |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığı, sığır besiciliğine mevcut yetiştrime sistemleri, sığır barınakları, sığır ırkları , dış yapı özellikleri ve kültür ve yerli sığır ırkları ile sütün oluşumu, süt üretimi, süt kalitesi, süt verim ve miktarını etkileyen faktörler ile pratik yetiştirme işlerine ait bilgileri bugünkü yetiştiricilik sistemlerinde
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Zootekni bölümü lisans öğrencilerinin, büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığı, sığır besiciliğine mevcut yetiştrime sistemleri, sığır barınakları, sığır ırkları , dış yapı özellikleri ve kültür ve yerli sığır ırkları ile sütün oluşumu, süt üretimi, süt kalitesi, süt verim ve miktarını etkileyen faktörler ile pratik yetiştirme işlerine ait bilgileri bugünkü yetiştiricilik sistemlerinde kullanarak Türkiye tarımın geleceğinde önemli yer alan sığır yetiştiricliği yapan işletmelerde uygulamalarına olanak sağlar |
|
Dersin İçeriği |
: |
büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde süt sığırcılığı, sığır besiciliğine mevcut yetiştrime sistemleri, sığır barınakları, sığır ırkları , dış yapı özellikleri ve kültür ve yerli sığır ırkları ile sütün oluşumu, süt üretimi, süt kalitesi, süt verim ve miktarını etkileyen faktörler ile pratik yetiştirme işlerine ait bilgileri bugünkü yetiştiricilik sistemlerinde |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
ÇÜZF Sığırcılık işletmesi |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sığırcılığın önemi, dünyada ve yurdumuzda sığırcılığın sayısal ve yapısal durumu, sığırların zoolojik sistemdeki yeri |
gerek yok |
görsel sunum |
|
2 |
Yerli sığır ırkları ve önemli süt ve et kültür ırkı sığrı ırkları, verim ve morfolojik özellikleri, verim yönüne göre tip özellikleri |
gerek yok |
görsel sunum |
|
3 |
Süt sırğıcılığında kullanılan barınaklar, sığır gönenecesi ve barınak özellikleri sıcak ve soğuk stresi |
gerek yok |
görsel sunum |
|
4 |
Buzağı bakım ve idaresi, süt içirme doğum sonrası buzağı bakımı, |
gerek yok |
işletmede uygulama |
|
5 |
Memenin anatomik yapısı, memede sütün oluşması ve laktasyon, sütün miktar ve bileşimini etkileyen faktörler |
gerek yok |
görsel sunum |
|
6 |
Sağım ve sağım şekilleri, sağım yeri şekilleri, sağım makineleri kullanımı, sağım hiyjeni, |
gerek yok |
işletmede uygulama |
|
7 |
SINAV |
4 saat çalışma |
Yazılı |
|
8 |
Sürü kompozisyonu ve bölme gereksinmeler hesabı, dişten yaş tayini, göğüs çevresi ölçüsü ve canlı ağırlık tahmini |
gerek yok |
işletmede uygulama |
|
9 |
Süt verim hesaplama yöntemleri, süt verimi düzelmtmeleri, damızlk değer tahmini, |
gerek yok |
görsel sunum |
|
10 |
Süt sığırlarında yetiştirme sistemlerini ve seleksiyon |
gerek yok |
görsel sunum |
|
11 |
Sığır besiciliği, et tipi sığır ve kondüsyon puanlaması |
gerek yok |
işletmede uygulama |
|
12 |
besi hayvanı seçimi, besi sonu tespiti |
gerek yok |
işletmede uygulama |
|
13 |
Kayıtların değerlendirilmesi, doğumda ana ve buzğıa bakımı, buzağıya süt içirme programı hazırlama |
gerek yok |
görsel sunum |
|
14 |
Sürü sağlık koruma uygulamaları, bölgede yaygın hastalıklar ve sürü sağlık koruma uygulamaları |
gerek yok |
işletmede uygulama |
|
15 |
genel tekrar |
gerek yok |
görsel sunum |
|
16/17 |
final sınav |
4 saat çalışma |
Yazılı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Şekerden, Ö., Özkütük, K., 1997. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: C – 122, Adana.
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
Özhan, Macit, Naci Tüzemen, Mete Yanar. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme. 2007. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayını No:134.
Ensminger, ME and R.C. Perry. 1997. Beef Cattle Science. Interstate Publishers. C) Ensminger, ME. 1993. Dairy Cattle Science. Interstate Publishers.
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
70 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
14 |
30 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
2 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
5 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
4 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
3 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
4 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
4 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
4 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
4 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
4 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
3 |
42 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
14 |
1 |
14 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
2 |
2 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
2 |
2 |
|
Toplam İş Yükü: | 74 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|