|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Kanatlı Hayvan Yetiştirme |
|
Dersin Kodu |
: |
ZTP301 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
3 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
|
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Kanatlı hayvan endüstrisinin tarımsal üretim içindeki önemini bilir Kanatlıların bakım ve yönetiminde kullanılan teknikleri bilir Kanatlı hayvanları yetiştirilmesinde karşılaşılan problemleri irdeleme becerisi kazanır Kanatlı hayvan yetiştirme ile ilgili temel bilgilere sahip olur
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Kanatlı hayvan yetiştirme ile ilgili üretim teknikleri, kanatlı hayvanların bakımı, yönetimi ve hastalıkları konularında temel bilgiye sahip olabileceklerdir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Bu ders tavuk ırklarını, ticari etlik ve yumurtacı hibritleri, tavukların anatomi ve fizyolojisi, et ve yumurta üretimi için sürü yönetimi, besleme, kuluçka, üretim sistemleri, kanatlı hayvanların ıslahı, sağlık koruma ve diğer kanatlı türleri hakkında genel bilgileri içerir. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
zootekni derslikleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Dünyada ve Türkiye’de kanatlı hayvan üretimi |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım, powerpoint sunum |
|
2 |
Kanatlı sektöründe işletme tipleri
|
Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma |
Sözlü anlatım |
|
3 |
Kanatlılarda ırklar |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
4 |
Kanatlılarda yapısal özellikler
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
5 |
Kuluçkalık yumurtanın elde edilmesi ve kuluçka
|
Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma |
Sözlü anlatım |
|
6 |
Civciv büyütme
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
7 |
Yumurtacı tavuklarda bakım ve yönetim |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
8 |
Arasınav |
Arasınav hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
9 |
Etlik piliç yetiştiriciliğinde bakım ve yönetim |
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
10 |
Alternatif yetiştirme sistemleri
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
11 |
Yumurtacı damızlıklarda bakım ve yönetim
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin sunulması |
Sözlü anlatım |
|
12 |
Etlik damızlıklarda bakım ve yönetim
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
13 |
Tavukçulukta ıslah yöntemleri
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
14 |
Kanatlılarda sağlık koruma ve aşılama yöntemleri
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
15 |
Diğer kanatlı hayvanların ( hindi, ördek, kaz, bıldırcın vd.) tanıtılması
|
Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması |
Sözlü anlatım |
|
16/17 |
Final sınavı |
Final sınavı hazırlığı |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Değişik kaynaklardan hazırlanmış sunum, Şenköylü, N., 1991. Modern tavuk üretimi. Çitlik yayıncılık, Türkoğlu, M. ve M. Sarıca, 2009., Tavukçuluk bilimi: yetiştirme, besleme, hastalıklar. Bey Ofset Matbaacılık, Ankara North, M. O. and D. Bell, 1990. Commercial chicken production manuel. Avi Book, NewYork
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
3 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. |
4 |
|
2 |
Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir
Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir
|
3 |
|
3 |
Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir |
4 |
|
4 |
Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. |
4 |
|
5 |
Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma |
3 |
|
6 |
Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme |
3 |
|
7 |
Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma |
3 |
|
8 |
—Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek,
|
3 |
|
9 |
Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme |
3 |
|
10 |
Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma
Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama
kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama
yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
5 |
70 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
3 |
5 |
15 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 101 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.04 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|