Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Kanatlı Hayvan Yetiştirme

Dersin Kodu : ZTP301

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 3

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı :

Dersin Öğrenme Kazanımları : Kanatlı hayvan endüstrisinin tarımsal üretim içindeki önemini bilir
Kanatlıların bakım ve yönetiminde kullanılan teknikleri bilir
Kanatlı hayvanları yetiştirilmesinde karşılaşılan problemleri irdeleme becerisi kazanır
Kanatlı hayvan yetiştirme ile ilgili temel bilgilere sahip olur

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Kanatlı hayvan yetiştirme ile ilgili üretim teknikleri, kanatlı hayvanların bakımı, yönetimi ve hastalıkları konularında temel bilgiye sahip olabileceklerdir.

Dersin İçeriği : Bu ders tavuk ırklarını, ticari etlik ve yumurtacı hibritleri, tavukların anatomi ve fizyolojisi, et ve yumurta üretimi için sürü yönetimi, besleme, kuluçka, üretim sistemleri, kanatlı hayvanların ıslahı, sağlık koruma ve diğer kanatlı türleri hakkında genel bilgileri içerir.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : zootekni derslikleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dünyada ve Türkiye’de kanatlı hayvan üretimi Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım, powerpoint sunum
2 Kanatlı sektöründe işletme tipleri Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Sözlü anlatım
3 Kanatlılarda ırklar Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
4 Kanatlılarda yapısal özellikler Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
5 Kuluçkalık yumurtanın elde edilmesi ve kuluçka Konu ilgili anahtar kelimeleri arama motorlarından araştırma, okuma ve soru çıkarma Sözlü anlatım
6 Civciv büyütme Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
7 Yumurtacı tavuklarda bakım ve yönetim Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
8 Arasınav Arasınav hazırlığı Yazılı sınav
9 Etlik piliç yetiştiriciliğinde bakım ve yönetim Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
10 Alternatif yetiştirme sistemleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
11 Yumurtacı damızlıklarda bakım ve yönetim Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması, ödevlerin sunulması Sözlü anlatım
12 Etlik damızlıklarda bakım ve yönetim Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
13 Tavukçulukta ıslah yöntemleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
14 Kanatlılarda sağlık koruma ve aşılama yöntemleri Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
15 Diğer kanatlı hayvanların ( hindi, ördek, kaz, bıldırcın vd.) tanıtılması Konu ile ilgili ders kaynaklarının ve notlarının okunması Sözlü anlatım
16/17 Final sınavı Final sınavı hazırlığı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan hazırlanmış sunum, Şenköylü, N., 1991. Modern tavuk üretimi. Çitlik yayıncılık, Türkoğlu, M. ve M. Sarıca, 2009., Tavukçuluk bilimi: yetiştirme, besleme, hastalıklar. Bey Ofset Matbaacılık, Ankara North, M. O. and D. Bell, 1990. Commercial chicken production manuel. Avi Book, NewYork
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 50
    Ödev/Proje/Diğer 3 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Alternatif üretim sistemleri (organik üretim, iyi tarım uygulamaları, iyi hayvan besleme uygulamaları gibi. ) konularda yeterli bilgi ve birikime sahiptir. 4
2 Çiftlik hayvanların temel özelliklerini (anatomik, morfolojik, fizyolojik vb. tüm biyolojik özelliklerini) bilir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına uygun barınak planlanma konularında yeterli bilgiye sahiptir. Hayvansal üretimde türlere ve çevre koşullarına gore yem üretimi ve saklama, hayvan besleme programları yapabilme bilgilerine sahiptir Hayvansal üretimde işletmede elde edilen ürünlerin muhafazası konularında yeterli bilgiye sahiptir 3
3 Hayvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerine sahiptir. Endüstriyel hayvancılık konusunda yeterli bilgi ve birikime sahiptir 4
4 Bilgi teknolojilerini kullanarak hayvansal üretim ile ilgili yenilikleri takip eder ve bu konuda her türlü bilgiye ulaşır. 4
5 Sahada görev yapan değişik kademelerdeki kişilere bilgilerini aktarabilme, iletişim kurabilme, bilgi sağlama ve teknik gelişimleri izleyebilme özgüvenine sahip olma 3
6 Zootekni alanında istenilen düzeyde verim ve kalitenin elde edilmesini olumsuz etkileyebilecek teknik ve ekonomik sorunların kaynağını bulma ve buna uygun çözüm önerileri geliştirebilme 3
7 Alanıyla ilgili uygulamalarda kullanılan teknik bilgiye sahip olma 3
8 —Türkiye ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik gereklere sahip Zooteknistler yetiştirmek, 3
9 Zootekni alanındaki bilgileri elde etme, araştırma, değerlendirme, kayıt etme, danışmanlık yapma ve proje yazma ve uygulayabilme 3
10 Hayvan yetiştiriciliğindeki teknikleri bilme ve uygulama Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemediki teknikleri bilme ve uygulama kanatlı hayvan yetiştiriciliğindeki ve beslemedeki teknikleri bilme ve uygulama yvan ıslahına temel teşkil edecek genetik ve istatistik bilgilerini hayvansal üretime aktarma 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 5 70
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 3 5 15
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 101
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.04
Dersin AKTS Kredisi: 4