Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıdalarda Mikrobiyolojik Analiz Metodları

Dersin Kodu : FBÖ 717

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : İkinci Aşama (Yüksek Lisans)

Dersin Yılı : 1

Dersin Dönemi : Tüm Yıl (32 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 6

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. FATİH MATYAR

Dersin Öğrenme Kazanımları : Gıdaları bozan mikroorganizmalar hakkında bilgi kazanılması, patojen mikroorganizmaların incelenmesi

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Gıda örneği almanın öğrenilmesi, besinleri bozan mikroorganizmaların incelenmesi, besin kaynaklı miroorganizmaların öğrenilmesi

Dersin İçeriği : Gıda örneği alma ve analiz için hazırlama, besinleri bozan mikroorganizmalar, besin kaynaklı mikroorganizmaların tespiti ve sayımı. İndikator ve patojen mikroorganizmaların izolasyonu ve identifikasyonu. Besin güvenliği ve kalitesi

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : D-101


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Örnek toplama ve hazırlama İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
2 Analiz İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
3 Aerobik sayım, mikroskop sayımı İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
4 MPN metodu İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
5 Membran filtrasyon metodu, mayalar ve küfler İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
6 Serolojik testler İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
7 Besin işleme ünitelerinin analizi İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
8 Ara Sınav
9 Kültür saklama metodları İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
10 Psikrofil, mezofil, ve Termofil mikroorganizmalar İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
11 Koliform, fekal koliform ve E. coli´nin sayımı İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
12 Besin kaynaklı virüsler ve bakteriyofajlar İlgili konunun okunması Düz anlatım
13 Besin ve su kaynaklı parazitler İlgili konunun okunması Düz anlatım
14 Besin güvenliği ve kalitesi İlgili konunun okunması Düz anlatım
15 Besi yerleri, ayıraçlar ve boyalar İlgili konunun okunması Düz anlatım, deney
16 Final sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Gıda mikrobiyolojisi ve uygulamaları, Sim matbaacılık Ankara, 2000
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 100
    Ödev/Proje/Diğer 6 0
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Lisans yeterliklerine dayalı olarak, öğretim strateji, yöntem ve tekniklerini uzmanlık düzeyinde tasvir eder. 0
2 Sosyal bilimlerde kullanılan bilimsel araştırma ve analiz yöntemlerini tanımlar. 0
3 İlköğretim programını ve dayandığı temel ilkeleri ifade eder. 1
4 İlköğretim kapsamında yer alan gelişim ve öğrenme kuramlarını açıklar. 0
5 Alanı ile ilgili disiplinler arasındaki etkileşimi açıklar. 1
6 İlköğretim konu alanlarındaki (Sosyal Bilgiler, Türkçe, Fen Bilgisi, Matematik gibi) bilgileri uzmanlık düzeyinde açıklar. 1
7 İlköğretim alan bilgileri ile farklı alanlardaki bilgileri ilişkilendirir. 1
8 Alanındaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri uzmanlık düzeyinde açıklar. 1
9 Ulusal ve uluslararası düzeydeki ilköğretime yönelik uygulamaları eleştirir. 1
10 Bir bilimsel araştırmayı planlayıp yürütür. 5
11 Lisans yeterliklerine dayalı olarak, öğretim yöntem ve teknikleri uygular. 2
12 Alanı ile ilgili uzmanlık gerektiren bir çalışmayı bağımsız olarak yönetir. 2
13 Alanı ile ilgili sorunların çözümlenmesini gerektiren durumlarda takım çalışması veya liderlik yapar. 0
14 Bilimsel ve sosyal konuları yeni bakış açılarıyla sorgular. 5
15 Alanındaki çalışmaları yaşam boyu öğrenme çerçevesinde yürütür. 1
16 Teknolojik gelişmeleri takip eder. 5
17 İlköğretim alanında yürüttüğü bilimsel bir çalışmayı nitel ve nicel verilerle destekleyerek yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere sunar. 5
18 Bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır. 1
19 Alanına ilişkin bilgileri anlayacak, sözlü ve yazılı iletişim kurabilecek düzeyde Avrupa dil portföyündeki dilleri kullanır. 2
20 Alanı ile ilgili bilimsel bir araştırma ya da proje yürütürken veya bir çalışmayı yorumlarken toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun davranır. 3
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 3 42
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 4 56
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 6 6 36
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 8 8
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 8 8
Toplam İş Yükü: 150
Toplam İş Yükü / 25 (s): 6
Dersin AKTS Kredisi: 6