Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Sebze Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
TBP206 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. NEZİHE KÖKSAL Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Sebze ve süs bitkileri ile ilgili temel kavramları bilir Sebze ve süs bitkilerinin yetiştirme tekniklerine genel bir giriş yapar Sebze bahçesi kurulmasının ve işletilmesinin temel prensiplerini öğrenir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Sebze ve süs bitkilerini tanıtmak, yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler vermek |
|
Dersin İçeriği |
: |
Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen sebze ve süs bitkileri tür ve çeşitlerini tanımak; bitkisel, agronomik ve ekolojik özelliklerini bilmek; üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını tartışmak; bitkilerin gen merkezleri, yetiştirme teknikleri, bahçe kurma konularındaki temel kavramları ve konuları anlayabilmek. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Bahçe Bitkileri Bölümü’nün sınıf, sebze ve süs bahçeleri |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları
Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması
|
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
2 |
Dünyada ve Türkiye’de sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri |
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
3 |
Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri |
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
4 |
Sebzelerin gen merkezleri
Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri
|
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
5 |
Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler |
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
6 |
Dünya´da ve Türkiye´de süs bitkilerinin durumunun anlatılması
süs bitkilerinin sınıflandırılması
|
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
7 |
İç mekan süs bitkilerinin tanıtılması
dış mekan süs bitkilerinin tanıtılması
|
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
8 |
Ara sınav |
Bu haftaya kadar incelenen konulara önerilen kaynaklar ve ders notlarından sınava çalışmak |
Yazılı sınav |
|
9 |
Sebzecilik işletme şekilleri
sebze bahçelerinin kurulması
|
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
10 |
Sebzelerde çoğaltma teknikleri
sebze tohumculuğu ve fidecilik
|
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
11 |
Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim işlemleri
|
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
12 |
Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işleml 1 (budama, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılar) |
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
13 |
Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler 2 (Yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım, hasat, hasat sonrası ön işlemleri) |
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
14 |
Kesme çiçekler ve yetiştiriciliği hakkında bilgi verilmesi |
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
15 |
İç ve dış mekan süs bitkileri ve kesme çiçeklerin çoğaltma yöntemleri ve genel yetiştiricilik bilgilerinin anlatılması |
Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek |
Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme |
|
16/17 |
Final sınavı |
Dönem boyunca işlenen konulara önerilen kaynaklar ve ders notlarından sınava çalışmak |
Yazılı sınav |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma.
|
3 |
|
2 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. |
3 |
|
3 |
Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. |
1 |
|
4 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. |
5 |
|
5 |
Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. |
5 |
|
6 |
İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. |
5 |
|
7 |
Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. |
1 |
|
8 |
Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. |
5 |
|
9 |
Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. |
3 |
|
10 |
Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. |
5 |
|
11 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. |
5 |
|
12 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. |
5 |
|
13 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. |
5 |
|
14 |
Meslek etiğine saygılı olma. |
5 |
|
15 |
Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. |
5 |
|
16 |
Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. |
5 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|