Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Sebze Ve Süs Bitkileri Yetiştiriciliği

Dersin Kodu : TBP206

Dersin Türü : Zorunlu

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 2

Dersin Dönemi : Bahar (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. NEZİHE KÖKSAL
Doç.Dr. HAYRİYE YILDIZ DAŞGAN

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sebze ve süs bitkileri ile ilgili temel kavramları bilir
Sebze ve süs bitkilerinin yetiştirme tekniklerine genel bir giriş yapar
Sebze bahçesi kurulmasının ve işletilmesinin temel prensiplerini öğrenir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Sebze ve süs bitkilerini tanıtmak, yetiştiriciliği hakkında genel bilgiler vermek

Dersin İçeriği : Dünya’da ve Türkiye’de yetiştirilen sebze ve süs bitkileri tür ve çeşitlerini tanımak; bitkisel, agronomik ve ekolojik özelliklerini bilmek; üretim miktarları, yetişme alanları ve yetiştiricilik sorunlarını tartışmak; bitkilerin gen merkezleri, yetiştirme teknikleri, bahçe kurma konularındaki temel kavramları ve konuları anlayabilmek.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Bahçe Bitkileri Bölümü’nün sınıf, sebze ve süs bahçeleri


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sebze kavramı ve diğer kültür bitkilerinden farklılıkları Sebzelerin değişik özelliklerine göre sınıflandırılması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
2 Dünyada ve Türkiye’de sebze tarımı ve sebzeciliğin ülke ekonomisindeki yeri Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
3 Sebzelerin beslenme ve sağlık açısından önemleri Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
4 Sebzelerin gen merkezleri Türkiye sebzecilik bölgeleri ve özellikleri Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
5 Sebze bahçesi için yer seçimine etki eden faktörler Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
6 Dünya´da ve Türkiye´de süs bitkilerinin durumunun anlatılması süs bitkilerinin sınıflandırılması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
7 İç mekan süs bitkilerinin tanıtılması dış mekan süs bitkilerinin tanıtılması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
8 Ara sınav Bu haftaya kadar incelenen konulara önerilen kaynaklar ve ders notlarından sınava çalışmak Yazılı sınav
9 Sebzecilik işletme şekilleri sebze bahçelerinin kurulması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
10 Sebzelerde çoğaltma teknikleri sebze tohumculuğu ve fidecilik Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
11 Sebze bahçelerinde toprak hazırlığı, ekim-dikim yerlerinin hazırlığı ve ekim-dikim işlemleri Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
12 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işleml 1 (budama, sulama, gübreleme, hastalık-zararlılar) Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
13 Sebze bahçelerinde yapılması gerekli kültürel işlemler 2 (Yabancı ot kontrolü, tozlanma ve döllenmeye yardım, hasat, hasat sonrası ön işlemleri) Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
14 Kesme çiçekler ve yetiştiriciliği hakkında bilgi verilmesi Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
15 İç ve dış mekan süs bitkileri ve kesme çiçeklerin çoğaltma yöntemleri ve genel yetiştiricilik bilgilerinin anlatılması Önerilen kaynaklar ve ders notlarından hazırlık yaparak derse gelmek Öğrencilerle tartışarak interaktif bir şekilde ders işleme
16/17 Final sınavı Dönem boyunca işlenen konulara önerilen kaynaklar ve ders notlarından sınava çalışmak Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Kesme Çiçekçilik, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
 Çiçekçilik, Hasat Yayıncılık
  Producing Vegetable Crops, George W. Ware and J.P. McCollum, The Interstate Printers&Publishers, Inc., 1980
 Sebze Yetiştiriciliği Cilt I, Prof. Dr. Atilla GÜNAY, İzmir 2005
 FAO ve TUİK güncel bilgileri
 Genel Sebzecilik, Prof. Dr. Vedat ŞENİZ, Uludağ Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 53, Bursa 2003
 Süs Bitkileri Yetiştiriciliğinde İyi Tarım Uygulamaları, E.ÖZZAMBAK, M.İSFENDİYAROĞLU, E.ZEYBEKOĞLU, Ö.KAHRAMAN
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 2 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı alanlarında bilgi sahibi olma. 3
2 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında problemleri saptama, tanımlama ve çözme. 3
3 Tarla bitkileri ile ilgili temel kavramları sentezleme becerisi kazanma. 1
4 Ziraat mühendisliği ile ilgili sorunları tanıma, karar verme ve çözümleme konularında inisiyatif kullanma. 5
5 Sürdürülebilir tarım, çevre ve doğal kaynakların korunması, biyolojik çeşitlilik ve bitki gen kaynaklarının muhafazası konularında bilinç kazanma. 5
6 İklim ve toprağı en iyi şekilde kullanabilecek, bitkisel üretim sağlama yeteneği kazanma. 5
7 Tarla bitkileri ıslahı ve biyoteknolojisi konularının temel esaslarını öğrenme. 1
8 Ziraat mühendisliği, Tarla bitkileri yetiştiriciliği ve ıslahı uygulamalarında modern teknik araçları seçme ve kullanma. 5
9 Amaca uygun araştırma denemesi kurabilme ve sonuçları bilimsel yöntemlerle yorumlayabilme özelliği kazanma. 3
10 Bireysel ve ekip çalışması yapabilme yeteneğini kazanma. 5
11 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini benimseme. 5
12 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurmak ve iletişim teknolojilerini kullanma. 5
13 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir. 5
14 Meslek etiğine saygılı olma. 5
15 Ziraat mühendisliği ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olma. 5
16 Ziraat Mühendisliği alanında plan ve proje yapabilecek, uygulayabilecek, yönetebilecek ve izleyebilecek yetkinliğe sahip olma. 5
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 2 28
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 4 8
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 10 10
Toplam İş Yükü: 94
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.76
Dersin AKTS Kredisi: 4