Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Meyve Suyu Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 479

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. ASİYE AKYILDIZ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Meyve ve sebzelerin bileşimi bilir
Meyve ve sebzelerin bozulma etmenlerini bilir
Meyve ve sebzelerin soğukta muhafaza tekniğini bilir
Meyve suyuna işleme tekniğini bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı öğrencilere meyve suyu teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği : Meyve ve sebzelerin bileşimi ve bozulma etmenleri ve mekanizmalarını, soğukta muhafaza tekniği, meyve suyuna işleme tekniği.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Gıda Mühendisliği derslik ve laboratuarları


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
2 Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
3 Bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
4 Bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
5 Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
6 Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
7 Meyve suyu ilgili bazı tanımlar ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
8 Ara Sınav Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak Ara Sınav
9 Meyve suyu işlemede ön işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
10 Meyve suyu işlemede mayşeye uygulanan işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
11 Meyve suyu işlemede presleme teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
12 Meyve suyu işlemede durultma teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
13 Meyve suyu işlemede pulp üretimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
14 Meyve suyu işlemede filtrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
15 Meyve suyu işlemede konsantrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular Sunum, Düz anlatım, tartışma
16/17 Yıl sonu sınavı sınava hazırlanmak Yıl sonu sınavı


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2003. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:28, Ankara, 690s.
 Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:6, Ankara, 512s.
 Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolama, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:24. Ankara, 328s.
 Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:25. Ankara, 384s.
 Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. s.168–171.
 Hışıl, Y.,1993. Enstümental Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları, No: 55, İzmir, 45s.
 Acar, J., Alper, N., Gökmen, V., 1997. Meyve Ve Sebze Teknolojisi Kalite Kontrol Laboratuar Kılavuzu, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Yayınları Ders Notları, No:32, Ankara, 156s.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 7 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 5
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 5
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 5
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 5
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 4
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 7 1 7
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 10 10
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 12 12
Toplam İş Yükü: 99
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.96
Dersin AKTS Kredisi: 4