|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Meyve Suyu Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 479 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. ASİYE AKYILDIZ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Meyve ve sebzelerin bileşimi bilir Meyve ve sebzelerin bozulma etmenlerini bilir Meyve ve sebzelerin soğukta muhafaza tekniğini bilir Meyve suyuna işleme tekniğini bilir
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı öğrencilere meyve suyu teknolojisi prensipleri ve uygulama alanları hakkında bilgi vermektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Meyve ve sebzelerin bileşimi ve bozulma etmenleri ve mekanizmalarını, soğukta muhafaza tekniği, meyve suyuna işleme tekniği. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Gıda Mühendisliği derslik ve laboratuarları |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
2 |
Meyve ve sebzelerin bileşimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
3 |
Bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
4 |
Bozulma etmenleri ve mekanizmaları ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
5 |
Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
6 |
Soğukta muhafaza teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
7 |
Meyve suyu ilgili bazı tanımlar ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
8 |
Ara Sınav |
Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak
|
Ara Sınav |
|
9 |
Meyve suyu işlemede ön işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
10 |
Meyve suyu işlemede mayşeye uygulanan işlemler ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
11 |
Meyve suyu işlemede presleme teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
12 |
Meyve suyu işlemede durultma teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
13 |
Meyve suyu işlemede pulp üretimi ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
14 |
Meyve suyu işlemede filtrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
15 |
Meyve suyu işlemede konsantrasyon teknikleri ve konu ile ilgili bazı analizlerin uygulanması |
Meyve ve sebze İşleme teknolojisi ders kitabındaki ilgili konular |
Sunum, Düz anlatım, tartışma |
|
16/17 |
Yıl sonu sınavı |
sınava hazırlanmak |
Yıl sonu sınavı |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., Özkan, M., 2003. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:28, Ankara, 690s.
Cemeroğlu, B., Acar, J., 1986. Meyve Ve Sebze İşleme Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:6, Ankara, 512s.
Cemeroğlu, B., Yemenicioğlu, A., Özkan, M., 2001. Meyve ve Sebzelerin Bileşimi Soğukta Depolama, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:24. Ankara, 328s.
Cemeroğlu, B., Karadeniz, F., 2001. Meyve Suyu Üretim Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği, Yayın No:25. Ankara, 384s.
Cemeroğlu, B., 2007. Gıda Analizleri. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:34, Ankara. s.168–171.
Hışıl, Y.,1993. Enstümental Gıda Analizleri Laboratuar Kılavuzu, Ege Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Çoğaltma Yayınları, No: 55, İzmir, 45s.
Acar, J., Alper, N., Gökmen, V., 1997. Meyve Ve Sebze Teknolojisi Kalite Kontrol Laboratuar Kılavuzu, Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi Yayınları Ders Notları, No:32, Ankara, 156s.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
90 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
7 |
10 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
5 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
5 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
5 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
4 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
14 |
1 |
14 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
7 |
1 |
7 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
10 |
10 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
12 |
12 |
|
Toplam İş Yükü: | 99 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.96 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|