|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Gıda İşletmeciliği |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 477 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
3 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. ÖMER FARUK EMEKSİZ |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Genel işletmecilik kavramlarını tanımlar.
Gıda sanayi ürünlerinin piyasa yapılarını ortaya koyar.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Dersin amacı özellikle gıda mühendisliği öğrencilerini, işletmecilik ve gıda sanayi ürünlerinin piyasaları hakkında temel bilgilerle donatmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Temel ekonomik kavramlar, temel işletmecilik kavramları, işletmenin kuruluşu, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin fonksiyonları, toplam kalite yönetimi. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Temel ekonomi ve işletmecilik kavramları |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
2 |
İşletme tanımı ve çağdaş işletmeciliğin gelişimi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
3 |
İşletmelerin amaçları, sınıflandırılması |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
4 |
İşletmelerin çevresi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
5 |
İşletmelerin kuruluşu |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
6 |
İşletmelerin kuruluşu (devamı) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
7 |
İşletme Fonksiyonları:
Yönetimin tanımı, özellikleri ve fonksiyonları
|
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
8 |
Yönetim fonksiyonları (devamı) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
9 |
İşletme Fonksiyonları:
Üretim, pazarlama, finansman ve personel
|
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
10 |
Toplam kalite yönetimi |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
11 |
Yarıyıl sınavı |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Yazılı Sınav |
|
12 |
Türkiye’de gıda sanayinin genel yapısı |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
13 |
Ürünler itibariyle piyasa yapıları (üretim- talep ve dış ticaret yapısı, coğrafi dağılım, kapasite kullanım durumu vb.) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
14 |
Ürünler itibariyle piyasa yapıları (üretim- talep ve dış ticaret yapısı, coğrafi dağılım, kapasite kullanım durumu vb.) (devamı) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
15 |
Ürünler itibariyle piyasa yapıları (üretim- talep ve dış ticaret yapısı, coğrafi dağılım, kapasite kullanım durumu vb.) (devamı) |
Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri |
Anlatım |
|
16/17 |
Yarı yıl sonu sınavı |
Tüm ders notları ve kaynaklar |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Modern İşletmecilik, Edip Örücü., Ünyay Yayıncılık, Muğla,1997
Genel İşletmecilik Bilgileri (Prof.Dr. Halil Can, Prof.Dr. Doğan Tuncer, Prof.Dr. Doğan Yaşar Ayhan)
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
İnternet kaynakları, işletmecilik ile ilgili yayınlar, resmi ve özel kurumların yayınları (DPT, TZOB, TOBB, TEAE vb. ).
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
0 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
4 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
0 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
1 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
1 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
3 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
1 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
0 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
0 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
5 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
0 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
3 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
2 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
6 |
84 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
0 |
0 |
0 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
0 |
0 |
0 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
0 |
0 |
0 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
0 |
0 |
0 |
|
Toplam İş Yükü: | 84 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.36 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 3 |
|
|
|