Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Gıda İşletmeciliği

Dersin Kodu : GM 477

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 3

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. ÖMER FARUK EMEKSİZ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Genel işletmecilik kavramlarını tanımlar.
Gıda sanayi ürünlerinin piyasa yapılarını ortaya koyar.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Dersin amacı özellikle gıda mühendisliği öğrencilerini, işletmecilik ve gıda sanayi ürünlerinin piyasaları hakkında temel bilgilerle donatmaktır.

Dersin İçeriği : Temel ekonomik kavramlar, temel işletmecilik kavramları, işletmenin kuruluşu, işletmelerin sınıflandırılması, işletmelerin fonksiyonları, toplam kalite yönetimi.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Temel ekonomi ve işletmecilik kavramları Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
2 İşletme tanımı ve çağdaş işletmeciliğin gelişimi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
3 İşletmelerin amaçları, sınıflandırılması Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
4 İşletmelerin çevresi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
5 İşletmelerin kuruluşu Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
6 İşletmelerin kuruluşu (devamı) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
7 İşletme Fonksiyonları: Yönetimin tanımı, özellikleri ve fonksiyonları Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
8 Yönetim fonksiyonları (devamı) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
9 İşletme Fonksiyonları: Üretim, pazarlama, finansman ve personel Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
10 Toplam kalite yönetimi Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
11 Yarıyıl sınavı Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Yazılı Sınav
12 Türkiye’de gıda sanayinin genel yapısı Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
13 Ürünler itibariyle piyasa yapıları (üretim- talep ve dış ticaret yapısı, coğrafi dağılım, kapasite kullanım durumu vb.) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
14 Ürünler itibariyle piyasa yapıları (üretim- talep ve dış ticaret yapısı, coğrafi dağılım, kapasite kullanım durumu vb.) (devamı) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
15 Ürünler itibariyle piyasa yapıları (üretim- talep ve dış ticaret yapısı, coğrafi dağılım, kapasite kullanım durumu vb.) (devamı) Ders notu ve önerilen kaynakların ilgili bölümleri Anlatım
16/17 Yarı yıl sonu sınavı Tüm ders notları ve kaynaklar Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Modern İşletmecilik, Edip Örücü., Ünyay Yayıncılık, Muğla,1997
 Genel İşletmecilik Bilgileri (Prof.Dr. Halil Can, Prof.Dr. Doğan Tuncer, Prof.Dr. Doğan Yaşar Ayhan)
Diğer Kaynaklar  İnternet kaynakları, işletmecilik ile ilgili yayınlar, resmi ve özel kurumların yayınları (DPT, TZOB, TOBB, TEAE vb. ).


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 50
    Ödev/Proje/Diğer 0 50
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 4
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 0
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 1
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 1
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 1
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 0
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 0
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 5
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 0
15 Meslek etiğine saygılı olur 3
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 2
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 6 84
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 0 0 0
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 0 0 0
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 0 0 0
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 0 0 0
Toplam İş Yükü: 84
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.36
Dersin AKTS Kredisi: 3