Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Et Ve Su Ürünleri İşleme Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 475

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. HAKAN BENLİ

Dersin Öğrenme Kazanımları : Et ve su ürünlerinin sınıflandırılması, beslenmedeki önemi ve bozulma nedenlerini bilir
Etin ürünlere işlenmesinde kullanılan yöntemler ile alet ve cihazları bilir
Et ve ürünlerinin taşınması ve saklanması ile ilgili prensipleri bilir
Sucuk, salam, sosis, kavurma, pastırma ve hazır et ürünlerinin üretimleri ile ilgili prosesleri bilir

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Et ve su ürünleri işleme teknolojisi alanındaki temel ilke ve kavramların öğretilmesi. Et ve et ürünlerinin tüketime hazır hale getirilmesi, dayandırılması, paketlenmesi ve dağıtımı ile ilgili teknolojik bilgilerin edinilmesi ve bunların etin kalite kriterleri üzerine etkilerini öğretmek.

Dersin İçeriği : Et ve su ürünleri işleme teknolojisi alanındaki temel ilke ve kavramlar. Et ve et ürünlerinin tüketime hazır hale getirilmesi, dayandırılması, paketlenmesi ve dağıtımı ile ilgili teknolojik bilgiler ve etin kalite kriterleri

Dersin Dili : İngilizce

Dersin Yeri : Bölüm derslikleri ve laboratuarı


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Dersin tanımı ve içeriği konusunda ön bilgiler ve bazı tanımlar Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
2 Dokuların yapısı ve bileşimi, kasın organizasyonu Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
3 Kesim ve kasın ette dönüşümü Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
4 Kesim ve kasın ette dönüşümü Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
5 Taze ettin özellikleri, Gıda güvenliği ve et Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
6 Karkas parçalama sistemleri Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
7 Ettin muhafazası ve İşlenmesi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
8 ARA SINAV
9 İşlenmiş et ürünleri teknolojisi Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
10 Geleneksel et ürünleri teknolojisi - Pastırma ve Kavurma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
11 Geleneksel et ürünleri teknolojisi - Sucuk Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
12 Geleneksel et ürünleri teknolojisi - Sosis ve Salam Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
13 Kanatlı etleri teknolojisi - kesim teknikleri, karkasların parçalanması, dayandırma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
14 Su ürünleri teknolojisi - balık işleme teknolojisi, karides ve diğer su ürünleri, dayandırma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
15 Su ürünleri teknolojisi - balık işleme teknolojisi, karides ve diğer su ürünleri, dayandırma Ders materyalindeki konuları okuma Düz anlatım, tartışma
16/17 YIL SONU SINAVI


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Değişik kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmış ders notu ve resimlerle zenginleştirilmiş elektronik ortama aktarılmış sunu
 Gökalp, H.Y., Kaya, M., Zorba, Ö., 2010 Et Ürünleri İşleme Mühendisliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 320. Erzurum
 Öztan, A., 2009. Et Bilimi ve Teknolojisi. Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayın No: 19. Ankara
 Pearson, A.M., Gillett, T.A., 1999. Processed Meats. Aspen Publishers, Inc. Gaithersburg, Maryland. USA.
 Aberle, E.D., Forrest, J.C., Gerrard, D.E., Mills, E.W., 2001. Principles of Meat Science. Kendall/Hunt Publishing Company. Dubuque, Iowa. USA.
 Romans, J.R., Costello, W.J., Carlson, C.W., Greaser, M.L., Jones, K.W. 2001. The Meat We Eat. Interstate Publishers, Inc. Danville, Illinois. USA.
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 90
    Ödev/Proje/Diğer 1 10
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 3
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 3
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 3
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 4
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 3
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 4
15 Meslek etiğine saygılı olur 5
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 4
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 4
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 14 1 14
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 1 12 12
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 6 6
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 6 6
Toplam İş Yükü: 94
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.76
Dersin AKTS Kredisi: 4