|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Tahıl İşleme Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 473 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Dr.Öğr. ÜyesiDr. MEHMET SERTAÇ ÖZER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Tahılların yapısal özelliklerini bilir. Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir. Tahılların muhafazasını bilir. Tahılların işlenmelerini (değirmencilik, ekmek yapımı, bulgur yapımı, bisküvi yapımı, makarna yapımı) bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Tahıllar ile ilgili temel prensipler, işleme ve değerlendirmeleri hakkında bilgi vermektir. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Tahıllarda çeşit kavramı, tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi, buğdayın özellikleri, tahılların depolanması, buğdayda fiziksel özellikler, buğdayda kimyasal özellikler, buğdayda teknolojik özellikler, değirmencilik, un teknolojisi ve kalite kavramı, ekmekçilik teknolojisi, makarna teknolojisi, diğer ürünler (bulgur, bisküvi) |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Tahıllarda çeşit kavramı |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki konular okunmalı |
Ders anlatımı, örnek tahılların laboratuvarda tanıtılması, arazi gezisi |
|
2 |
Tahıllarda çeşit kavramı |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı, örnek tahılların laboratuvarda tanıtılması |
|
3 |
Tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
TUİK verilerinin taraması |
|
4 |
Buğdayın özellikleri |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı, |
|
5 |
Tahılların depolanması |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı, |
|
6 |
Buğdayda fiziksel özellikler |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
7 |
Buğdayda kimyasal özellikler |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
8 |
Buğdayda teknolojik özellikler |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
9 |
Değirmencilik |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
10 |
Değirmencilik |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
11 |
Ara Sınav |
İlgili ders notları |
Yazılı sınav |
|
12 |
Un teknolojisi ve kalite kavramı |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
13 |
Ekmekçilik teknolojisi |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
14 |
Makarna teknolojisi |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
15 |
Diğer ürünler (bulgur, bisküvi) |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Ders anlatımı,laboratuvar |
|
16/17 |
Final Sınavı |
Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Altan, A. 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi, Ç.Ü.Z.F. Ders Kitapları, Adana Pomeranz, Y. 1988. Wheat Chemistry and Technology, AACC, St.Paul. Minnesota, USA Pyler, E.J. 1988. Baking Science and Technology, Sosland Publishing Company, Kansas, USA
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
4 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
4 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
2 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
4 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
5 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
4 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
1 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
1 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
1 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
3 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
1 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
4 |
56 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
12 |
2 |
24 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
4 |
4 |
16 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 98 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 3.92 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|