Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Tahıl İşleme Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 473

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Dr.Öğr. ÜyesiDr. MEHMET SERTAÇ ÖZER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Tahılların yapısal özelliklerini bilir.
Tahılların fiziksel ve kimyasal özelliklerini bilir.
Tahılların muhafazasını bilir.
Tahılların işlenmelerini (değirmencilik, ekmek yapımı, bulgur yapımı, bisküvi yapımı, makarna yapımı) bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Tahıllar ile ilgili temel prensipler, işleme ve değerlendirmeleri hakkında bilgi vermektir.

Dersin İçeriği : Tahıllarda çeşit kavramı, tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi, buğdayın özellikleri, tahılların depolanması, buğdayda fiziksel özellikler, buğdayda kimyasal özellikler, buğdayda teknolojik özellikler, değirmencilik, un teknolojisi ve kalite kavramı, ekmekçilik teknolojisi, makarna teknolojisi, diğer ürünler (bulgur, bisküvi)

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Tahıllarda çeşit kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki konular okunmalı Ders anlatımı, örnek tahılların laboratuvarda tanıtılması, arazi gezisi
2 Tahıllarda çeşit kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı, örnek tahılların laboratuvarda tanıtılması
3 Tahıllarda çeşitlerin tanıtımı, üretim ile ilgili istatistiksel verilerin incelenmesi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı TUİK verilerinin taraması
4 Buğdayın özellikleri Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,
5 Tahılların depolanması Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,
6 Buğdayda fiziksel özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
7 Buğdayda kimyasal özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
8 Buğdayda teknolojik özellikler Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
9 Değirmencilik Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
10 Değirmencilik Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
11 Ara Sınav İlgili ders notları Yazılı sınav
12 Un teknolojisi ve kalite kavramı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
13 Ekmekçilik teknolojisi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
14 Makarna teknolojisi Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
15 Diğer ürünler (bulgur, bisküvi) Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Ders anlatımı,laboratuvar
16/17 Final Sınavı Tahıl işleme teknolojisi kitaplarındaki ilgili konular okunmalı Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Altan, A. 1986. Tahıl İşleme Teknolojisi, Ç.Ü.Z.F. Ders Kitapları, Adana Pomeranz, Y. 1988. Wheat Chemistry and Technology, AACC, St.Paul. Minnesota, USA Pyler, E.J. 1988. Baking Science and Technology, Sosland Publishing Company, Kansas, USA
Diğer Kaynaklar


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 4 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 2
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 4
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 5
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 4
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 5
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 1
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 1
15 Meslek etiğine saygılı olur 1
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 3
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 1
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 14 4 56
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 12 2 24
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 4 4 16
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 98
Toplam İş Yükü / 25 (s): 3.92
Dersin AKTS Kredisi: 4