|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Süt İşleme Teknolojisi |
|
Dersin Kodu |
: |
GM 471 |
|
Dersin Türü |
: |
Seçmeli |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
4 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Güz (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
4 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Prof.Dr. NURAY GÜZELER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Sütün fiziksel, kimyasal, duyusal özelliklerini bilir. Süt ürünlerinin üretimini bilir. Özel süt ürünlerini tanır. Sütçülük artıklarının değerlendirilmesini bilir.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bu dersin amacı, öğrencilere süt teknolojisi konusunda bilgi kazandırmak ayrıca teknolojinin temel kavram ve prensiplerine ilişkin sağlam bir temel oluşturmaktır. |
|
Dersin İçeriği |
: |
Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi. Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü. Sütün genel bileşimi, süt yağı, laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler. Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar. Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler. Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü. Koyulaştırılmış süt, süttozu, peynir teknolojisi. Fermente süt ürünleri, tereyağı ve sadeyağ, dondurma. Sütçülük artıkları, özel süt ürünleri, geleneksel süt ürünleri. |
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Derslik, laboratuvar |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
2 |
Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
3 |
Sütün genel bileşimi, süt yağı |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap, laboratuvar uygulaması |
|
4 |
Laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
5 |
Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
6 |
Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
7 |
Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
8 |
Koyulaştırılmış süt, süttozu |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
9 |
Peynir teknolojisi |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap, yazılı sınav, laboratuvar uygulaması |
|
10 |
Fermente süt ürünleri |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap, laboratuvar uygulaması |
|
11 |
Tereyağı ve sadeyağ, dondurma |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap, laboratuvar uygulaması |
|
12 |
Sütçülük artıkları |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap, tartışma |
|
13 |
Özel süt ürünleri |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
14 |
Geleneksel süt ürünleri |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Anlatım, soru-cevap |
|
15 |
Ara sınav |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Yazılı sınav |
|
16/17 |
Final sınavı |
Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular |
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Süt Teknolojisi (Konar, A., 1996. Ç.Ü.Z.F. Genel Yayın No: 140, Adana 189 s.)
Süt Teknolojisi (Yetişmeyen, A., 2000. Ankara Üniversitesi Z. F. Yayın No: 1511, Ankara 229 s.)
Süt Teknolojisi (Metin, M., 2001. Ege Üniv.Müh. Fak. Yayınları No: 33,İzmir, 802 s.)
|
| |
| Diğer Kaynaklar |
İnternet kaynakları
|
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
60 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
40 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
4 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
4 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
4 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
5 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
3 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
4 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
5 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
4 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
0 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
15 |
4 |
60 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
15 |
1 |
15 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
12 |
24 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
1 |
1 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
|
Toplam İş Yükü: | 101 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 4.04 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 4 |
|
|
|