Ana Sayfa     Üniversite Hakkında Bilgi     Derece Programları     Öğrenciler İçin Genel Bilgi     English  

 DERECE PROGRAMLARI


 Ön Lisans Derecesi


 Lisans Derecesi


 Yüksek Lisans Derecesi

  Ders Bilgileri
Dersin Adı : Süt İşleme Teknolojisi

Dersin Kodu : GM 471

Dersin Türü : Seçmeli

Dersin Aşaması : Birinci Aşama (Lisans)

Dersin Yılı : 4

Dersin Dönemi : Güz (16 Hafta)

Dersin AKTS Kredisi : 4

Eğitici(ler)nin Adı : Prof.Dr. NURAY GÜZELER

Dersin Öğrenme Kazanımları : Sütün fiziksel, kimyasal, duyusal özelliklerini bilir.
Süt ürünlerinin üretimini bilir.
Özel süt ürünlerini tanır.
Sütçülük artıklarının değerlendirilmesini bilir.

Dersin Veriliş Şekli : Örgün (Yüz Yüze)

Dersin Önkoşulları : Yok

Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar : Yok

Dersin Amacı : Bu dersin amacı, öğrencilere süt teknolojisi konusunda bilgi kazandırmak ayrıca teknolojinin temel kavram ve prensiplerine ilişkin sağlam bir temel oluşturmaktır.

Dersin İçeriği : Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi. Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü. Sütün genel bileşimi, süt yağı, laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler. Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar. Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler. Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü. Koyulaştırılmış süt, süttozu, peynir teknolojisi. Fermente süt ürünleri, tereyağı ve sadeyağ, dondurma. Sütçülük artıkları, özel süt ürünleri, geleneksel süt ürünleri.

Dersin Dili : Türkçe

Dersin Yeri : Derslik, laboratuvar


  Ders Planı
Hafta Konu Öğrencinin Ön Hazırlığı Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri
1 Sütçülüğün tarihçesi, sütçülüğün gelişmesi Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
2 Dünya sütçülüğü, Türkiye sütçülüğü Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap, tartışma
3 Sütün genel bileşimi, süt yağı Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap, laboratuvar uygulaması
4 Laktoz, azotlu maddeler, mineraller, vitaminler Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
5 Sütün enzimleri, sütteki gazlar ve diğer maddeler, sütte bulunan mikroorganizmalar Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
6 Sütün fiziksel özellikleri, sütün miktar, bileşim ve kalitesine etki eden bazı faktörler Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
7 Sütün işlenmeye hazırlanması, içme sütü Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
8 Koyulaştırılmış süt, süttozu Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
9 Peynir teknolojisi Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap, yazılı sınav, laboratuvar uygulaması
10 Fermente süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap, laboratuvar uygulaması
11 Tereyağı ve sadeyağ, dondurma Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap, laboratuvar uygulaması
12 Sütçülük artıkları Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap, tartışma
13 Özel süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
14 Geleneksel süt ürünleri Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Anlatım, soru-cevap
15 Ara sınav Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Yazılı sınav
16/17 Final sınavı Süt Teknolojisi kitabındaki ilgili konular Yazılı sınav


  Önerilen Kaynak ve Okumalar
Kaynak Türü Kaynak Adı
Ders Notu ve Kitaplar  Süt Teknolojisi (Konar, A., 1996. Ç.Ü.Z.F. Genel Yayın No: 140, Adana 189 s.) Süt Teknolojisi (Yetişmeyen, A., 2000. Ankara Üniversitesi Z. F. Yayın No: 1511, Ankara 229 s.) Süt Teknolojisi (Metin, M., 2001. Ege Üniv.Müh. Fak. Yayınları No: 33,İzmir, 802 s.)
Diğer Kaynaklar  İnternet kaynakları


  Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri Sayısı Katkı Yüzdesi
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 60
    Ödev/Proje/Diğer 2 40
Toplam 100
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı 40
 
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi 100
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı 60
Toplam 100

  Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı
No Temel Öğrenme Kazanımı Katkısı*
1 Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır 5
2 Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir 5
3 1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur 4
4 Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer 5
5 Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir 4
6 Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar 5
7 Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır 5
8 Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder 5
9 Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir 4
10 Ekip çalışmasına uyum sağlar 5
11 Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir 5
12 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir 3
13 Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır 4
14 Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir 5
15 Meslek etiğine saygılı olur 4
16 Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir 5
17 Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur 5
18 Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir 0
* Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir.

  Öğrenci İş Yükü - AKTS
Çalışmalar Sayısı Süresi (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders ile İlgili Çalışmalar
    Ders (Sınav haftaları dahil değildir) 15 4 60
    Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) 15 1 15
Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar
    Ödev, Proje, Diğer 2 12 24
    Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) 1 1 1
    Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı 1 1 1
Toplam İş Yükü: 101
Toplam İş Yükü / 25 (s): 4.04
Dersin AKTS Kredisi: 4