|
Ders Bilgileri |
|
Dersin Adı |
: |
Reaksiyon Kinetiği |
|
Dersin Kodu |
: |
G 234 |
|
Dersin Türü |
: |
Zorunlu |
|
Dersin Aşaması |
: |
Birinci Aşama (Lisans) |
|
Dersin Yılı |
: |
2 |
|
Dersin Dönemi |
: |
Bahar (16 Hafta) |
|
Dersin AKTS Kredisi |
: |
2 |
|
Eğitici(ler)nin Adı |
: |
Doç.Dr. GÜRAY KILINÇÇEKER |
|
Dersin Öğrenme Kazanımları |
: |
Kimyasal tepkime hızını belirler.
Tepkime hız sabitini belirler.
Tepkime mekanizması açıklar.
Molekülarite; Yarılanma süresi, Reaksiyon derecelerini belirler.
Reaksiyon hızına sıcaklığın etkisini açıklar.
Aktivasyon Enerjisini belirler.
Kinetik verileri üretir.
Gaz Fazı Tepkimelerini açıklar.
Kataliz ve adsorpsiyon yasalarını ilişkilendirir.
Enzim kinetiğini belirler.
Polimerizasyon Kinetiğini açıklar.
|
|
Dersin Veriliş Şekli |
: |
Örgün (Yüz Yüze) |
|
Dersin Önkoşulları |
: |
Yok |
|
Ders Hakkında Önerilen Diğer Hususlar |
: |
Yok |
|
Dersin Amacı |
: |
Bir kimyasal tepkimenin hızını belirleyen basamağını tespit etmek. Tepkime hızını değiştiren etmenleri sıralamak. Aktivasyon enerjisini hesaplamak. Kataliz; katalizör ve enzim kinetiğini açıklamak. Kinetik araştırma ve inceleme yöntemleri hakkında temel bilgileri kazanmaktır.
|
|
Dersin İçeriği |
: |
Kimyasal tepkimeler, Tepkime hızı, Hız yasası, Tepkime hız sabiti, Tepkime mekanizması, Molekülarite, Yarılanma süresi, Reaksiyon derecelerinin belirlenmesi, Psödo dereceler, Reaksiyon hızına sıcaklığın etkisi, Aktivasyon Enerjisi, Ardı ardına reaksiyonlar, Kinetik verilerin değerlendirilmesi, Tepkime Hızının Kuramsal belirlenmesi, Gaz Fazı Tepkimeleri, Çarpışma kuramları, Çözelti Tepkimeleri
Kataliz ve adsorpsiyon, Enzim reaksiyonlarının kinetiği, Kompleks Tepkimeler ve Polimerizasyon Kinetiği teorik ders, örnekler ve uygulamalar yoluyla öğretilmektedir.
|
|
Dersin Dili |
: |
Türkçe |
|
Dersin Yeri |
: |
Amfi 1 |
|
|
Ders Planı |
| Hafta | Konu | Öğrencinin Ön Hazırlığı | Öğrenme Aktiviteleri ve Öğretme Yöntemleri |
|
1 |
Kimyasal tepkimeler
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
2 |
Tepkime hızı, Hız yasası, Tepkime hız sabiti, Tepkime mekanizması, Molekülarite, Yarılanma süresi
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
3 |
Reaksiyon derecelerinin belirlenmesi, Psödo dereceler
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
4 |
Reaksiyon hızına sıcaklığın etkisi, Aktivasyon Enerjisi
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
5 |
Ardı ardına reaksiyonlar
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
6 |
Kinetik verilerin değerlendirilmesi
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
7 |
Tepkime Hızının Kuramsal belirlenmesi
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. Makale tarama. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
8 |
Ara sınav + Konu anlatımı + problem çözümü
|
Ara sınava kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak.
|
Yazılı sınav |
|
9 |
Gaz Fazı Tepkimeleri
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
10 |
Çarpışma kuramları
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
11 |
Çözelti Tepkimeleri
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
12 |
Kataliz ve adsorpsiyon
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
13 |
Enzim reaksiyonlarının kinetiği
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
14 |
Kompleks Tepkimeler
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
15 |
Polimerizasyon Kinetiği
|
Konu ile ilgili kaynaklar ve ders notlarının okunması. |
Teorik ve uygulamalı anlatım. Tartışma. |
|
16/17 |
Final
|
Dönem sonuna kadar işlenmiş konuları verilen ders notu ve sunulardan çalışarak sınava hazırlanmak.
|
Yazılı sınav |
|
|
|
Önerilen Kaynak ve Okumalar |
| Kaynak Türü | Kaynak Adı |
| Ders Notu ve Kitaplar |
Prof. Dr. Yüksel Sarıkaya, Fizikokimya, ISBN: 975-7313-00-9, Eylül 2004.
Prof.Dr. Mehmet SAÇAK, Kimyasal Kinetik, ISBN: 975-8640-25-9, 2002.
|
| |
| Diğer Kaynaklar | |
|
|
|
Değerlendirme (Sınav) Yöntemleri ve Kriterleri |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmeleri |
Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
50 |
|
Ödev/Proje/Diğer |
2 |
50 |
|
Toplam |
100 |
|
Yarıyıl/Yıl İçi Değerlendirmelerinin Başarıya Katkısı |
40 |
|
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesi
|
100 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu Değerlendirmesinin Başarıya Katkısı
|
60 |
|
Toplam |
100 |
|
|
| Dersin Temel Öğrenme Kazanımlarına Katkısı |
| No | Temel Öğrenme Kazanımı | Katkısı* |
|
1 |
Sahip olduğu bilgileri alanında kullanabilme becerisi kazanır |
5 |
|
2 |
Proses tabanlı bir sistemi ölçme ve değerlendirme yöntemleri kullanarak geliştirir |
5 |
|
3 |
1. Temel bilim, mühendislik ve gıda bilimi ve teknolojisi alanlarında bilgi sahibi olur |
5 |
|
4 |
Gıda mühendisliği ve teknolojisi ile ilgili alanlardaki uygulamalarda problemleri saptar, tanımlar ve çözer |
5 |
|
5 |
Araştırma, karmaşık sistemleri bilimsel yöntemlerle çözümleyebilir |
5 |
|
6 |
Gıda kalitesinin değerlendirilmesinde objektif ve subjektif yöntemleri kullanır ve sonuçları yorumlar |
5 |
|
7 |
Gıda mühendisliği ve teknolojileri uygulamalarında modern teknik araçları seçer ve kullanır |
5 |
|
8 |
Laboratuvar kullanır, gıda analizlerini yapar, sonuçları değerlendirir, yorumlar ve rapor eder |
5 |
|
9 |
Bağımsız karar verir, kendine güvenir, yaratıcılık becerisi kazanır ve sorumluluk alabilir |
5 |
|
10 |
Ekip çalışmasına uyum sağlar |
5 |
|
11 |
Öğrendiği bilgileri analitik ve eleştirisel bir yaklaşımla değerlendirir |
5 |
|
12 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir |
5 |
|
13 |
Alanıyla ilgili etkili ve sağlıklı iletişim kurabilir ve iletişim teknolojilerini kullanır |
5 |
|
14 |
Gıda konusunda literatürü izleyebilecek ve iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilir |
5 |
|
15 |
Meslek etiğine saygılı olur |
5 |
|
16 |
Bir gıda prosesini planlama, uygulama ve geliştirme yetkinliğine sahiptir |
5 |
|
17 |
Gıda ile ilgili mevzuata ve yönetim sistemlerine hakim olur |
5 |
|
18 |
Mesleki gelişimlerinin yanı sıra ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, kültürel, sanatsal ve sosyal alanlarda eğitim gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir |
2 |
| * Katkı düzeyleri 0 (yok) ve 5 (en yüksek) arasında ifade edilmiştir. |
|
|
| Öğrenci İş Yükü - AKTS |
| Çalışmalar | Sayısı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Ders ile İlgili Çalışmalar |
|
Ders (Sınav haftaları dahil değildir) |
14 |
2 |
28 |
|
Sınıf Dışı Ders Çalışma (Ön çalışma, pekiştirme) |
12 |
1 |
12 |
| Değerlendirmeler ile İlgili Çalışmalar |
|
Ödev, Proje, Diğer |
2 |
3 |
6 |
|
Ara Sınavlar (Yazılı, Sözlü, vs.) |
1 |
4 |
4 |
|
Yarıyıl/Yıl Sonu/Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
|
Toplam İş Yükü: | 54 |
| Toplam İş Yükü / 25 (s): | 2.16 |
| Dersin AKTS Kredisi: | 2 |
|
|
|